HR manager Cover

HR manager

Als HR Manager zet jij je human-skills in om strategische HR vraagstukken op te lossen. HR Managers zijn onderscheidend in hun analyserend vermogen en leidinggevende capaciteiten, waarmee ze in een handomdraai zelfstandig grote trajecten uitvoeren. Waar een vraagstuk dan ook over gaat, jij presenteert op overtuigende wijze de veranderingen die nodig zijn om resultaten binnen de organisatie te maximaliseren. Interesse gewekt? Check dan onze vacatures en lees alles wat je moet weten over de functie van HR manager.

Interessante HR manager vacatures

Werken als HR nanager

Wat doet een HR manager?

Een HR manager is vaak verantwoordelijk voor het oplossen van een strategisch HR-vraagstuk. Binnen HRM ben jij namelijk de vakspecialist. Je precieze werkzaamheden via Yacht verschillen per opdrachtgever. Je zorgt bijvoorbeeld dat er genoeg doorgroeimogelijkheden zijn of bekijkt wat de behoeften hierin zijn per individu en per team. Ook denk je bij sommige opdrachtgevers mee over een verandertraject tijdens een fusie of ondersteun je het management in hun HR beleid over personeelsplanning, verzuim of herstructurering. Eén ding is zeker: als HR manager fungeer je altijd als verbindende factor tussen het management en andere werknemers.

Wat zijn de taken van een HR manager?

Als HR manager maak je verbinding tussen de strategie en de HR van een organisatie. Je optimaliseert de personeelszaken zo, dat dit de (financiële) belangen van het bedrijf ten goede komt. Bijvoorbeeld door een strategische personeelsplanning te maken, waarin duidelijk wordt hoeveel en welke professionals de organisatie precies nodig heeft om zonder onnodige kosten maximaal resultaat te behalen. Het takenpakket van een HR ,anager bestaat onder andere uit:

 • Adviseren aan leidinggevenden en directie over HR-vraagstukken;
 • Analyseren van uiteenlopende HR-vraagstukken om tot vernieuwende oplossingen te komen;
 • Initiatief nemen om de organisatie naar een hoger niveau te tillen en zichtbaar bijdragen aan het bedrijfsresultaat;
 • Zelfstandig formuleren van strategische plannen, inclusief het presenteren van die plannen en het omzetten in een concrete aanpak;
 • Leidinggeven aan teams, veranderprogramma’s en (complexe) projecten;
 • Opstellen van plannen rondom promotie, ontslag en beloningssystemen;
 • Intervisie faciliteren waarbij er gereflecteerd wordt op het individu en het team, om zo prestaties te optimaliseren.

Wat zijn de functie-eisen voor een HR manager?

Wanneer je als HR manager wilt werken, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen:

 • Je bent hbo/wo opgeleid; 
 • Je hebt ervaring als HR Manager;
 • Je bent 32-40 uur per week beschikbaar;
 • Je bent toe aan een nieuwe stap in jouw carrière;
 • Je bent ambitieus, resultaatgericht, gedreven en een netwerker;
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en schrift.

Welke skills heb je nodig als HR manager?

Als HR manager blink je uit in het optimaliseren van processen. Je ziet wat er nodig is in organisaties en gaat daarmee actief aan de slag. Bovendien ben je up-to-date van de belangrijkste ontwikkelingen in HR. Daardoor bevatten jouw veranderplannen altijd de beste strategieën. Daarnaast zijn de volgende skills essentieel als HR manager:

 • Communicatieve skills:
  Je werkt met mensen en de communicatie met hen gaat je dan ook makkelijk af. Het is voor jou geen probleem om een boodschap juist over te brengen en zo organisaties in beweging te brengen.
 • Oplossingsgericht:
  Bij elke opdrachtgever waar je als HR manager binnenstapt, analyseer je direct wat een organisatie nodig heeft. Vervolgens maak je een concreet plan om het H-vraagstuk op te lossen. 
 • Visie ontwikkelen:
  Als HR manager kijk je vanuit de ogen van jouw opdrachtgevers naar de toekomst. Je ontwikkelt een visie en bedenkt welke HR strategie daarbij hoort.
 • Draagvlak creëren: 
  Als H manager voer je veranderingen door in een organisatie. Daarvoor is draagvlak nodig en dat weet jij als geen ander te creëren. 
 • Presenteren:
  Wanneer je een strategie hebt ontwikkeld om de HR in een organisatie naar een hoger niveau te tillen, presenteer je dit op overtuigende wijze.
 • Netwerken:
  Met jouw netwerkskills beschik jij over een bredere kijk op het werkveld. Het is voor jou eenvoudig om de juiste specialisten te vinden om vraagstukken in je organisatie te beantwoorden.

Hoe word je HR manager?

Als HR manager heb je vaak een hbo- of wo-opleiding nodig. Welk diploma dat is, verschilt. Denk bijvoorbeeld aan Human Resource Management, (Toegepaste) Psychologie of Organisatiepsychologie. HR managers die bij Yacht aan de slag willen, hebben vaak al een paar jaar werkervaring.

Waar werken HR managers?

Een HR manager kan via Yacht zowel bij non-profit als profit organisaties aan de slag. Denk bij non-profit aan opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Binnenlandse Zaken, CIZ, DUO, Windesheim en Hogeschool Utrecht, maar ook bij zorginstellingen en scholen. Als HR manager profit kom je bijvoorbeeld te werken bij KLM, NS, Rabobank, FrieslandCampina, Bayer en Wolters Kluwer, maar ook in het MKB en bij start-ups. 

Waar je ook werkt, jij bouwt futureproof aan jouw carrière. Door de veelzijdigheid aan opdrachtgevers en opdrachten, is deze rol een ontwikkelpad op maat en daarmee een boost voor jouw loopbaan als HR manager.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als HR manager? 

Een HR manager heeft meerdere doorgroeimogelijkheden. Waar je als HR manager vooral bezig bent om projecten en verbeterplannen op te stellen, ga je als HR adviseur meer operationeel te werk. Daardoor heb je meer contact met de professionals in een organisatie. Wil je juist inzoomen op het recruitment gedeelte van HR? Overweeg dan om corporate recruiter te worden.

Het netwerk van Yacht opent voor mij de deur bij interessante opdrachtgevers. Daar ontmoet ik vakgenoten die mij inspireren en waarmee ik waarde kan creëren.

Tjalling Reitsma Interim Professional HR

Jouw mogelijkheden als HR manager via Yacht

Werken als HR manager via Yacht

We zijn altijd op zoek naar talentvolle HR managers. Wij geloven namelijk dat jouw talent, in combinatie met onze ijzersterke community, resulteert in een carrière vol persoonlijke ontwikkeling! We begeleiden interim-professionals met uiteenlopende niveaus: van junior tot zeer ervaren HR managers. 

Kies je voor Yacht, dan kies je voor een groot kennisnetwerk van 1000+ professionals én vakexperts. We bieden je daarnaast toegang tot uitdagende opdrachten bij toonaangevende opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers ontvangen we opdrachten als eerste en bieden we je deze unieke kansen als eerste aan. Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en opleidingsmogelijkheden zoals ons “Future HR Change Program” daarnaast de kickstart die je nodig hebt om jouw succesvolle carrière verder op te bouwen als HR manager.

In dienst bij Yacht als interim-professional

Ga je in dienst bij Yacht als interim-professional, dan versnel jij je carrière door om de paar maanden of jaar te wisselen van werkomgeving; zonder je vaste contract te verliezen. Zo verbeter je sneller je skills en vergroot jij je expertise. 

Op basis van jouw ambities vinden wij een passende HR-opdracht bij de top van het bedrijfsleven of andere organisaties zoals: overheid, start-ups, mkb en non-profit. We geloven namelijk in jouw talent en dat we met ons sterke netwerk snel de opdracht vinden die past bij jouw skills, wensen en ambities. Tijdens jouw onboarding bereiden we je voor op de intakegesprekken bij onze opdrachtgevers. Bijvoorbeeld met een coach en door tips & tricks van collega’s uit het veld. Zo vergroten wij de kans dat jij start bij de opdracht die jij wilt. Wanneer het tijd is voor een nieuwe opdracht, kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo zorgen wij samen met jou dat jij jouw persoonlijke doelen bereikt op lange termijn.

Jouw doorgroeimogelijkheden bij Yacht

Als HR manager bij Yacht ben je onderdeel van een community die je scherp houdt. Zo spar je regelmatig met jouw persoonlijke manager over de doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities. Op basis hiervan zoeken wij de opdracht die bij jou past. Deze persoonlijke begeleiding in combinatie met ons brede opleidings-en trainingsaanbod en peer to peer intervisie, zorgen dat jij jouw carrière in een stroomversnelling zet. Nieuwsgierig?

Lees meer over leren en ontwikkelen in HR

Meer weten?

We bespreken dit graag met je tijdens een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op!

contactperson Image

Nicolette Wolters

HR adviseur profit

contactperson Image

Patricia Buikstra

Recruitment Consultant - HRM non-profit

Paper Futurizing HR Banner

Paper Futurizing HR

Hoe geef jij als ambitieuze HR-professional een daadkrachtig advies over HR transformatie bij toonaangevende organisaties? Download de paper & lees de visies van 5 gedreven HR-specialisten.

Download de paper