HR adviseur Cover

HR adviseur

Als HR adviseur zet je jouw skills in om de HR afdeling van vooraanstaande opdrachtgevers naar het volgende niveau te tillen. We bieden jou de uitdaging van steeds wisselende opdrachten in combinatie met de zekerheid van een vast contract. Interesse gewekt? Check dan onze vacatures en lees alles wat je moet weten over de functie van HR adviseur.

Interessante HR adviseur vacatures

Werken als HR adviseur

Wat doet een HR adviseur?

Een HR adviseur geeft advies over HR vraagstukken van een opdrachtgever. In HRM ben jij de vakspecialist. Je signaleert trends in de markt van HR, weet welke vragen er spelen bij onze topwerkgevers en acteert als gelijkwaardige gesprekspartner. Als HR adviseur verschilt je precieze werk per opdrachtgever. Je denkt bijvoorbeeld mee over een verandertraject tijdens een fusie of ondersteunt het management in hun HR beleid over personeelsplanning, verzuim of herstructurering.

Wat zijn de taken van een HR adviseur

Als HR adviseur geef je advies over zaken op het gebied van de professionals in een organisatie. Denk daarbij aan:

 • Werving: 
  Je adviseert de organisatie over het binnenhalen van nieuw talent. Jij weet welke skills de organisatie nodig heeft, waar vacatures het beste worden uitgezet en hoe je professionals zo ver krijgt om bij de organisatie te komen werken. 
 • Sollicitatie: 
  Je adviseert andere HR-professionals over de vragen die zij stellen tijdens een sollicitatiegesprek, welke instrumenten zij kunnen inzetten als assessment en hoe zij de organisatie tijdens het sollicitatieproces het beste uit de verf laten komen. 
 • Training en ontwikkeling: 
  Je adviseert de organisatie over hun trainingsprogramma. Daarvoor breng je in kaart welke skills de organisatie nog mist om een volgende stap te zetten. 
 • Retentie: 
  Je adviseert de organisatie over manieren om hun personeel te behouden. Door de werknemerstevredenheid te vergroten, minimaliseer jij de verloop binnen het bedrijf.  
 • Exit: 
  Wanneer professionals de organisatie verlaten, adviseer jij de organisatie zodat dit proces vlekkeloos verloopt. 

Wat zijn de functie-eisen voor een HR adviseur?

Wanneer je als HR adviseur wilt werken, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen:

 • Je bent hbo/wo opgeleid; 
 • Je hebt ervaring als HR adviseur
 • Je bent minimaal 32 uur per week beschikbaar;
 • Je bent toe aan een nieuwe stap in jouw carrière;
 • Je bent ambitieus, resultaatgericht, gedreven en een netwerker;
 • Je hebt ervaring binnen profit omgevingen, nationaal en/of internationaal;
 • Vanuit jouw vakmanschap weet je wat er moet gebeuren om onze opdrachtgevers verder te helpen.
 • Je gaat snel tot actie over en brengt met je bevlogenheid en eagerness anderen ook in beweging.

Welke skills heb je nodig als HR adviseur?

Als HR adviseur zijn human skills het allerbelangrijkst. Daarnaast is het cruciaal om up-to-date te blijven van ontwikkelingen in HR die jouw werk veranderen, zoals wetgeving. Ook de volgende skills zijn essentieel als HR adviseur:

 • Communicatief sterk: 
  Je werkt met mensen en de communicatie met hen gaat je dan ook makkelijk af. Je bent duidelijk en transparant: zo weten professionals waar ze aan toe zijn. Bovendien weet je alles over het geven van advies. 
 • Kennisgericht: 
  Om constant up-to-date te zijn met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van HR, ben jij kennisgericht. Je past nieuwe kennis meteen toe in de praktijk. 
 • Analyseren: 
  Als HR adviseur leg je kandidaten onder de loep. Op basis van een aantal gesprekken schat jij in of een professional de skills heeft die de organisatie nodig heeft. 

Hoe word je HR adviseur?

Als HR adviseur heb je vaak een hbo- of wo-opleiding nodig. Welk diploma dat is, verschilt. Denk bijvoorbeeld aan Human Resource Management, (Toegepaste) Psychologie of Organisatiepsychologie. HR adviseurs die bij Yacht aan de slag willen, hebben vaak al een paar jaar werkervaring opgedaan.

Waar werken HR adviseurs?

Een HR adviseur kan via Yacht zowel bij non-profit als profit organisaties aan de slag. Denk bij non-profit aan opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, Dienst Justitiële Inrichtingen, Ministerie van Binnenlandse Zaken, CIZ, DUO, Windesheim en Hogeschool Utrecht, maar ook bij zorginstellingen en scholen. Als interim HR adviseur profit kom je bijvoorbeeld te werken bij KLM, NS, Rabobank, FrieslandCampina, Bayer en Wolters Kluwer, maar ook in het MKB en bij start-ups. 

Waar je ook werkt, jij bouwt futureproof aan jouw carrière. Door de veelzijdigheid aan opdrachtgevers en opdrachten, is deze rol een ontwikkelpad op maat en daarmee een boost voor jouw loopbaan als HR adviseur.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als HR adviseur? 

Een HR adviseur heeft veel doorgroeimogelijkheden. Waar je als HR adviseur vooral operationeel bezig bent, zoom je als HR business partner meer uit en stel je verbeterplannen op die organisatiebelangen behartigen. Als het operationele aspect je juist interesseert, maar je een meer leidinggevende functie wilt bekleden, is een functie als HR-manager wellicht passend. Wil je juist inzoomen op het recruitment gedeelte van HR? Overweeg dan om corporate recruiter te worden. 

Het netwerk van Yacht opent voor mij de deur bij interessante opdrachtgevers. Daar ontmoet ik vakgenoten die mij inspireren en waarmee ik waarde kan creëren.

Tjalling Reitsma Interim Professional HR

Jouw mogelijkheden als HR adviseur via Yacht

Werken als HR adviseur via Yacht

We zijn altijd op zoek naar talentvolle HR adviseurs. Wij geloven namelijk dat jouw talent, in combinatie met onze ijzersterke community, resulteert in een carrière vol persoonlijke ontwikkeling! We begeleiden interim-professionals met uiteenlopende niveaus: van junior tot zeer ervaren HR adviseurs. 

Kies je voor Yacht, dan kies je voor een groot kennisnetwerk van 1000+ professionals én vakexperts. We bieden je daarnaast toegang tot uitdagende opdrachten bij toonaangevende opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers ontvangen we opdrachten als eerste en bieden we je deze unieke kansen als eerste aan. Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en opleidingsmogelijkheden zoals ons “Future HR Change Program” daarnaast de kickstart die je nodig hebt om jouw succesvolle carrière verder op te bouwen als HR adviseur.

In dienst bij Yacht als interim-professional

Ga je in dienst bij Yacht als interim-professional, dan versnel jij je carrière door om de paar maanden of jaar te wisselen van werkomgeving; zonder je vaste contract te verliezen. Zo verbeter je sneller je skills en vergroot jij je expertise. 

Op basis van jouw ambities vinden wij een passende HR-opdracht bij de top van het bedrijfsleven of andere organisaties zoals: overheid, start-ups, mkb en non-profit. We geloven namelijk in jouw talent en dat we met ons sterke netwerk snel de opdracht vinden die past bij jouw skills, wensen en ambities. Tijdens jouw onboarding bereiden we je voor op de intakegesprekken bij onze opdrachtgevers. Bijvoorbeeld met een coach en door  tips & tricks van ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo vergroten wij de kans dat jij start bij de opdracht die jij wilt. Wanneer het tijd is voor een nieuwe opdracht, kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo zorgen wij samen met jou dat jij jouw persoonlijke doelen bereikt op lange termijn.

Jouw doorgroeimogelijkheden bij Yacht

Als HR adviseur bij Yacht ben je onderdeel van een community die je scherp houdt. Zo spar je regelmatig met jouw persoonlijke manager over de doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities. Op basis hiervan zoeken wij de opdracht die bij jou past. Deze persoonlijke begeleiding in combinatie met ons brede opleidings-en trainingsaanbod en peer to peer intervisie, zorgen dat jij jouw carrière in een stroomversnelling zet. Nieuwsgierig?

Lees meer over leren en ontwikkelen in HR

Meer weten?

We bespreken dit graag met je tijdens een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op!

contactperson Image

Nicolette Wolters

HR adviseur profit

contactperson Image

Patricia Buikstra

Recruitment Consultant - HRM non-profit

Paper Futurizing HR Banner

Paper Futurizing HR

Hoe geef jij als ambitieuze HR-professional een daadkrachtig advies over HR transformatie bij toonaangevende organisaties? Download de paper & lees de visies van 5 gedreven HR-specialisten.

Download de paper