HR business partner Cover

HR business partner

Ben jij de HR-professional die graag strategische HR-vraagstukken oppakt? Start als HR business partner, zet strategische projecten op én houd lopende projecten nauwlettend in de gaten. Neem jij op korte termijn het voortouw in alle HR-processen in een organisatie die bij je past?

Interessante HR business partner vacatures

Werken als HR business partner

Als HR business partner houd jij je bezig met allerlei uitdagende HR-vraagstukken. Organisaties worstelen met HR-vraagstukken; goede mensen vinden, behouden en nóg beter maken in hun werk. Daarom ga je aan de slag met strategische vraagstukken en zorg je dat jouw organisatie beschikt en blijft beschikken over goede en blije werknemers.

Wat doet een HR business partner?

Als HR business partner leg je de verbinding tussen strategie en HR van een organisatie. Je optimaliseert HR zo, dat dit de (financiële) belangen van het bedrijf ten goede komt. Bijvoorbeeld door een strategische personeelsplanning te maken, waarin duidelijk wordt hoeveel en welke professionals de organisatie precies nodig heeft om zonder onnodige kosten maximaal resultaat te behalen. Het selecteren van de juiste professionals kan men met een gerust hart aan jou toevertrouwen. Je zet je in voor personeelsontwikkeling. Werknemers aantrekken en behouden, dát is jouw missie! Hoe meer mogelijkheden je biedt voor professionals om zich te ontwikkelen, hoe kleiner de kans dat ze vertrekken.

Daarnaast ben je het directe aanspreekpunt van de directie of het management voor thema's rondom duurzaam werkgeverschap, inclusieve organisatie, duurzame inzetbaarheid en wellbeing. Omdat jouw gegevens betrouwbaar en accuraat zijn, kan je het management probleemloos ondersteunen bij toekomstige beslissingen. Je hebt een actieve rol en je weet de digitalisering van HR-processen probleemloos te managen en vorm te geven. Tot slot lever je een actieve bijdrage aan een levendige bedrijfscultuur inclusief doorgroeimogelijkheden. Daarom trek je de beste werknemers aan voor het behalen van de allerbeste resultaten zónder de belangen van elk individu uit het oog te verliezen. 

Wat is het takenpakket van een HR business partner?

Het takenpakket van een HR business partner omvat de volgende werkzaamheden en verantwoordelijkheden: 

 • Je bent dé adviseur en sparringpartner voor directie, management en leidinggevenden; 
 • Je analyseert uiteenlopende HR-vraagstukken om tot vernieuwende oplossingen te komen; 
 • Je bent initiatiefrijk, altijd op zoek naar concrete groei en levert daarmee een zichtbare bijdrage aan het bedrijfsresultaat; 
 • Je formuleert zelfstandig plannen die je vol overtuiging beargumenteert en omzet in een strategische aanpak;
 • Jij bent de initiator van veranderprogramma’s en andere complexe trajecten;
 • Je signaleert verbeterpunten in de organisatie met betrekking tot werknemers en tevredenheid; 
 • Je evalueert projecten en houdt nauwlettend in de gaten wat de gevolgen zijn op lange termijn.

Wat zijn de uitdagingen van een HR business partner?

Als HR business partner ben je een belangrijke schakel en tevens hét aanspreekpunt voor werknemers. Ook ben je een relevante sparringpartner voor het management. Jouw expertise is onmisbaar bij het maken van cruciale managementbeslissingen. 
Het is belangrijk dat je het primaire proces in de organisatie begrijpt. Je levert namelijk een relevante bijdrage aan de strategische agenda van het bedrijf waar je werkt. 

Daarom is kennis over actuele wetgeving essentieel. Je weet hoe verandering ontstaat en wat er nodig is zodat medewerkers betrokken raken en blijven. Ook ben je de schakel tussen het management en de medewerkers van de organisatie. Met jouw inzet draag je bij aan de bedrijfsresultaten. Daarom ben je actief bezig met strategische personeelsplanning, onderzoek je waar medewerkers nodig zijn en hoe je personeel optimaal inzet. Dit tegen zo laag mogelijke kosten. Eventuele problemen op HR-gebied heb je snel door en op basis van beschikbare informatie trek je je conclusies. Door jouw proactieve houding wacht je ontwikkelingen niet af, maar neem je het voortouw en geef je (on)gevraagd advies aan het management. 

Je bent dé spil binnen de organisatie, want je schippert voortdurend tussen de verwachtingen vanuit het management en wat er menselijkerwijs mag worden gevraagd van medewerkers. Durf jij het aan? Dan is een functie als HR business manager je op het lijf geschreven!

Bekijk onze HR business partner vacatures

Wat is het gemiddelde HR business partner salaris?

Het gemiddelde HR business partner salaris ligt tussen de 3.000 en 5.800 euro bruto per maand. Werk je als HR business partner in het bedrijfsleven? Behalve een aantrekkelijk salaris krijg je bijvoorbeeld ook een auto van de zaak of worden er bonussen uitgekeerd bij positieve bedrijfsresultaten. Wil je meer salaris verdienen? Carrièreontwikkeling of overstappen naar een andere opdrachtgever zijn goede manieren om een hoger salaris te bewerkstelligen. 

Bij een uitdagende veranderopdracht denk ik gelijk: yes, echt iets voor mij!

Lees hier haar verhaal
contactperson Image
Patricia Rous HR Businesspartner

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden 

Welke opleidingen heb je nodig? 

Beginnen als HR business partner? Met de juiste opleiding start je bij een bedrijf of non-profit organisatie. Een hbo-diploma is een minimale vereiste, maar nog beter is een wo-opleiding in (Organisatie)Psychologie of Sociologie. Daarnaast is een master Human Resource Managent de kers op de taart om je expertise in te zetten als HR business partner. 

Ben je al werkzaam in HR, maar wil je de volgende stap zetten in je carrière? Volg een (post)hbo-opleiding tot HR business partner bij InHolland of NCOI. 

Wil jij je ontwikkelen tot een waardig HR business partner? Human Skills zijn ook heel belangrijk als HR business partner. We hebben hiervoor een innovatief programma ontwikkeld het Future HR Change Program.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot HR business partner?

Werk je nu als HR-adviseur, HR-beleidsmedewerker of loopbaanadviseur? En wil je je laten opleiden tot volwaardig, strategisch gesprekspartner voor een bedrijf of organisatie? Til je HR-expertise naar een hoger niveau en schrijf je in voor een opleiding tot HR business partner. Hierbij leer je hoe strategisch HR-beleid bijdraagt aan de doelstellingen van een bedrijf of organisatie en welke vaardigheden nodig zijn in je functie als HR business partner. Volg bijvoorbeeld een posthbo-opleiding tot HR business partner of maak een keuze uit het aanbod opleidingen of traineeships bij Yacht. 

Check onze opleidingen in HR

Paper Futurizing HR Banner

Paper Futurizing HR

Hoe geef jij als ambitieuze HR-professional een daadkrachtig advies over HR transformatie bij toonaangevende organisaties? Download de paper & lees de visies van 5 gedreven HR-specialisten.

Download de paper

Welke vaardigheden heb je nodig als HR business partner?

Behalve de juiste diploma’s en kennis van HR-software beschik je als HR business partner over de volgende vaardigheden: 

 • Communicatie:
  Dit is de belangrijkste vaardigheid van een HR business partner, want veel tijd besteed je aan allerlei vormen van communicatie: presentaties, gesprekken, mails en meetings;
 • People management en veranderkracht:
  Behalve het smeden van een hecht team, verlies je nooit de belangen van het individu uit het oog;
 • Analytisch denken en een probleemoplossend vermogen:
  In cijfers duiken, deze analyseren en probleemoplossend toepassen, dat is voor jou peanuts;
 • Sociale wetgeving:
  Je kent alle regels vanuit de sociale wetgeving en je past die zonder problemen toe in je dagelijkse werkzaamheden; 
 • Klantgericht werken:
  Het management en de medewerkers tevreden stellen, dat is jouw grootste uitdaging en draai jij je hand beslist niet voor om. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een HR business partner?

De strategische HR business partner is flink in opmars. Dit heeft alles te maken met de veranderde positie van de HR-afdeling. Human Resources levert een belangrijke bijdrage aan de bedrijfsresultaten. Als HR business partner ben je druk met het opstellen van projecten en verbeterplannen. Wil je meer operationeel te werk gaan? Neem de volgende stap in je carrière en ontwikkel jezelf tot HR-adviseur. Merk je na verloop van tijd dat vooral het recruitment aspect jouw interesse heeft? Word corporate recruiter waarbij je zorgt voor een perfecte match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. 

Waar werkt een HR business partner?

Als HR business partner kan je aan de slag bij zowel bedrijven als non-profit organisaties. Je werkt bijvoorbeeld voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, je vindt een uitdagende baan binnen een zorginstelling of start op een school. Verleg je graag je grenzen naar het bedrijfsleven? Vind een job als HR business partner bij een grote bank of andere financiële instelling. Ook zijn er in het midden- en kleinbedrijf allerlei bedrijven op zoek naar een HR-expert. Waar je ook werkt, meestal is het een optie om gedeeltelijk thuis te werken. Tip: neem dit mee in je onderhandelingen wanneer je bij een opdrachtgever wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. 

Met wie werk je samen als HR business partner?

Als HR business partner werk je dagelijks met heel wat mensen. Je werkt nauw samen met de HR adviseur die vooral een adviserende rol heeft als het aankomt op personeelsbeleid. Daarnaast werk je intensief samen met de HR manager die het management adviseert over allerlei zaken rondom HR en ben je sparringpartner voor het operationele MT. Voor het aantrekken van nieuwe medewerkers is een goede recruiter onmisbaar. Vaak voer je ook gesprekken met een Projectmanager en ben je in nauw overleg met de business analist. Iemand in deze functie verbetert continu bedrijfsprocessen en dat heeft ook invloed op de HR-afdeling.

Voordelen werken als HR business partner via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen: 

 • Alle benodigde support in je zoektocht naar een uitdagende baan als HR business partner;
 • We halen altijd het maximale uit je carrière;
 • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende bedrijven en non-profitorganisaties met doorgroeimogelijkheden;
 • Vak gerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen; 
 • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;

 • Member van ons netwerk & altijd in contact met collega HRM'ers.

Bekijk onze HR business partner vacatures

Meer weten?

We bespreken dit graag met je tijdens een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op!

contactperson Image

Nicolette Wolters

HR adviseur profit

contactperson Image

Patricia Buikstra

Recruitment Consultant - HRM non-profit

Veelgestelde vragen over HR business partners

Hoe vind ik een baan als HR business partner?

Yacht heeft uitdagende HR business partner vacatures bij toonaangevende opdrachtgevers. Je kan werken als interimmer, zzp'er of in vast dienstverband. Interesse gewekt? Check al onze HR business partner vacatures en solliciteer direct op de baan die past bij jouw ambities. 

Wat doet een HR business partner?

Als HR business partner ben je werkzaam op de HR-afdeling van een organisatie. Behalve het opstellen en verbeteren van HR-processen en HR-beleid, draag je bij aan tevredenheid en motivatie van werknemers. Ook rapporteer je jouw bevindingen aan de directie of het management. 

Hoe word je HR business partner?

Je wordt HR business partner met flink wat werkervaring in HR. Daarnaast is een diploma op minimaal hbo-niveau een vereiste. Bij voorkeur volg je een wo-opleiding zoals Sociologie, Psychologie of een master in Human Resource Management.  

Hoeveel verdient een HR business partner?

Het gemiddelde HR business partner salaris ligt tussen de 3.000 en 5.800 euro bruto per maand. Afhankelijk van de branche waarin je werkt, kan dit bruto salaris ook hoger uitvallen. Daarnaast heb je mogelijk recht op een auto van de zaak of profiteer je van een aantrekkelijke bonus. 

Welke vaardigheden heb je nodig als HR business partner?

In je werk als HR business partner zijn communicatieve vaardigheden, impact maken en veranderkracht noodzakelijk. Er wordt tenslotte veel waarde gehecht aan jouw input. Verder is het belangrijk om initiatief te tonen en ben je assertief.