Business analist Cover

Business analist

Als business analist weet jij precies welke oplossingen écht bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Jij spreekt twee talen; die van de business en die van IT. Je kent de bedrijfsprocessen en snapt hoe deze onderling samenhangen. Je analyseert complexe bedrijfsvraagstukken, verzamelt de behoeften, wensen en ideeën vanuit de stakeholders, presenteert de oplossingen en vertaalt deze door naar bruikbare specificaties voor projecten. Jij bent de onmisbare schakel tussen de belanghebbenden in de organisatie en het projectteam dat de oplossing gaat realiseren. Interesse gewekt? Check dan onze vacatures en lees alles wat je moet weten over de functie van business analist.

Interessante vacatures voor business analisten

Werken als business analist

Wat doet een business analist?

Als business analist verbeter je continu bedrijfsprocessen. Je analyseert wat nodig is voor verbetering en vertaalt wensen, ideeën en behoeften van stakeholders in concrete input voor projecten. Hiervoor gebruik je onder andere architectuurplaten, procesmodellen en user stories.

Wat zijn de functie-eisen voor een business analist?

Wanneer je als business analist wilt werken, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen: 

 • Een afgeronde HBO/WO opleiding op het gebied van IT, bedrijfskundige informatica of vergelijkbaar;
 • Ervaring met Agile/Scrum en het schrijven van user stories;
 • Ervaring met bedrijfsprocessen/business process improvement;
 • Ervaring met modelleringstechnieken zoals BPMN of UML;
 • Ervaring in het werken met databases;
 • Ervaring met BI tools zoals Power BI of Tableau.

Welke skills heb je nodig als business analist?

Als business analist moet je over deze skills beschikken:

 • Analytisch: je weet processen te ontleden, deinst niet weg voor grote hoeveelheden data en weet deze te vertalen naar effectieve adviezen. Zo kom je met oplossingen die organisaties vooruitbrengen; 
 • Communicatief sterk: je hebt veel in contact met stakeholders en de IT-afdeling. Je bent dan ook toegankelijk, vindt het leuk om mee te denken over passende oplossingen en brengt informatie duidelijke over;
 • Overtuigingskracht: de adviezen die jij opstelt op basis van je analyses moet je binnen de business overtuigend neer kunnen zetten. Jij krijgt collega’s mee en weet zaken in beweging te krijgen; 
 • Stakeholderanalyse: jij snapt wie de stakeholder zijn en welke belangen zijn in de business en IT hebben. Door jouw stakeholdermanagement houd jij de grip en bepaal je zo de juiste strategie; 
 • Innovatief: je bent op de hoogte van ontwikkelingen en beschikt over diepgaande kennis van relevante vakgebieden. Zo weet je kansen te signaleren en de concurrentie voor te blijven met efficiënte en vernieuwende oplossingen.

Waar werken business analisten?

De meeste business analisten zijn werkzaam in de technische sector (IT- en techbedrijven), de financiële sector (banken), consultancy (onderzoeks- en adviesbureaus) of bij de overheid. Maar ook in de logistiek en de zorg kun je aan de slag als business analist. 

Met wie werk je samen als business analist?

Als business analist ben je de brug tussen de IT-afdeling en de belanghebbenden in de organisatie. Je werkt samen met developers, diverse business rollen, controllers en projectmanagers. Met jouw expertise en skills zorg je ervoor dat bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden en soepeler verlopen. 

Ik word bij Yacht echt uitgedaagd om te kijken wat ik voor mezelf én mijn opdrachtgever allemaal uit mijn opdracht kan halen. Het is een andere mindset. Niet: ik ben hiervoor aangenomen, dus ik doe alleen dat. Maar: wat kan ik kan nog meer betekenen als professional?

Lees zijn verhaal
contactperson Image
Davey Bochem IT-manager

Jouw mogelijkheden als business analist bij Yacht

Werken als business analist bij Yacht

We zijn altijd op zoek naar talentvolle business analisten. We nemen talenten graag in dienst, ook voordat je via ons bemiddeld wordt als interim-professional en ergens mag starten. We geloven namelijk dat jouw talent, in combinatie met ons ijzersterk netwerk, zorgt voor een loopbaan vol persoonlijke ontwikkeling!

Kies je voor Yacht, dan kies je voor een werkgever met de grootste community van ambitieuze professionals in business, data en IT. Dit betekent dat je onderdeel uitmaakt van ons kennisnetwerk van 100+ business professionals én dat je toegang krijgt tot uitdagende opdrachten  bij onze opdrachtgevers.

Onze nauwe samenwerking met deze opdrachtgevers, zorgt ervoor dat we vacatures als eerste binnen krijgen en we bieden je deze unieke kansen als eerste aan. Onze persoonlijke loopbaanbegeleiding en opleidingsmogelijkheden geven je daarnaast de kickstart die je nodig hebt om vooruitgang te realiseren als business analist. 

In dienst bij Yacht als interim-professional

Een tweede optie is om direct in dienst te gaan bij Yacht als interim-professional, ook als je nog niet bent gestart op een opdracht. Dit betekent dat je meteen zekerheid hebt van inkomen. We geloven in jouw talent en dat we met ons sterke netwerk snel een mooie functie vinden die past bij jouw skills, wensen en ambities. Ook bereiden we je voor op de sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers. Denk aan de hulp van een sollicitatiecoach of tips & tricks van ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo vergroten we de kans dat jij start in de baan die je wilt. Als het tijd is voor een nieuwe uitdaging, kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo helpen we je om jouw ambities waar te maken op lange termijn.

 

Direct starten op opdracht

We zijn benieuwd naar jouw wensen en ambities. Zodra deze helder zijn, bespreken we verschillende opdrachten en zoeken we naar de beste match.

Spreekt een vacature je aan? Dan stellen we je voor bij een van onze opdrachtgevers. Als zij ook een match zien, nodigen  we je uit voor een sollicitatiegesprek. Tijdens de hele sollicitatieprocedure begeleidt jouw persoonlijke consultant jou met tips en tricks.

Zodra bekend is dat je definitief mag starten bij de opdrachtgever, ga je een  arbeidsovereenkomst aan bij Yacht. Wij worden dan jouw werkgever en begeleiden je zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling. 

Wanneer het tijd is voor een nieuwe uitdaging, kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo helpen we je om jouw ambities waar te maken op lange termijn.

Jouw doorgroeimogelijkheden bij Yacht

Als interim-professional bij Yacht ben je onderdeel van een community die je scherp houdt. Zo spar je regelmatig met jouw persoonlijke manager over de doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities. Op basis hiervan zoeken wij een uitdagende opdracht die hierop aansluit. Deze persoonlijke begeleiding in combinatie met onze brede opleidings-en trainingsaanbod zorgen dat jij bij Yacht jouw carrière in een stroomversnelling zet. Meer weten?  

Bekijk de voordelen van interim-werken 

Meer weten?

Neem contact met ons op

contactperson Image

Oktay Cankilic

Principal recruitment consultant IT

contactperson Image

Joey Winter

Recruitment consultant IT / Community Manager Most Data

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan