Artikel

Hoe is het om te werken als HRM professional? Lees de ervaring van Patricia Rous

Author Image

Patricia Rous

HR Businesspartner

25 juni 2019

Header image

Wat is voor jou werk dat ertoe doet? Werk waar je trots op bent? Werk dat je gelukkig maakt? Vraag het aan acht professionals en je krijgt acht totaal verschillende antwoorden. Lees hier het verhaal van Patricia Rous, HR-businesspartner bij de Volksbank.

Bij een uitdagende veranderopdracht denk ik gelijk: yes, echt iets voor mij!

Waarom Patricia voor deze opdracht bij de Volksbank koos? “De bank wil het huidige bankenlandschap opnieuw vormgeven en zet daarbij oprecht de belangen van haar klanten voorop door verantwoorde keuzes te maken in haar bedrijfsvoering. IT loopt daarin voorop. Bij zo’n uitdagende veranderopdracht denk ik gelijk: yes, echt iets voor mij!” Als HR-businesspartner is Patricia onderdeel van het managementteam van de afdeling Information & Change (I&C), binnen IT & Change (ITC). ITC verzorgt samen met de business de dienstverlening voor klanten op het gebied van processen, systemen en IT. “De overheid is op dit moment enig aandeelhouder van de Volksbank. Binnen twee jaar moet de bank op eigen benen komen te staan. Hiervoor is het nodig de bank toekomstproof te maken. Een organisatieverandering en een eigen identiteit ontwikkelen horen daarbij. Voor ITC betekent dit dat we toewerken naar zelfsturende teams om sneller op veranderingen in te kunnen spelen en doelgerichter te innoveren. Zodat klanten makkelijk hun eigen bankzaken kunnen regelen via een app bijvoorbeeld.”

Eigen agenda volgen

Vanuit HR is Patricia betrokken bij de ist (waar staan we) en soll (waar willen we naartoe) van de afdeling I&C. “Daar komen allerlei interessante vraagstukken bij kijken. Hoe leiden we onze mensen op zodat ze qua kennis weer bij de tijd zijn? En kunnen ze de nieuwe rol vervullen of moeten we afscheid van elkaar nemen? Doordat ik van buiten de bank kom kan ik hier objectief en onafhankelijk over oordelen. Aan mij de taak om ervoor te zorgen dat processen zuiver verlopen en, waar nodig, het management te adviseren en ondersteunen. Dat lukt doordat het kwestie is van de juiste toon gebruiken en vertrouwen op je eigen kompas. Ik probeer mensen te prikkelen en te betrekken, maar wel op een ontwapenende manier en met een luisterend oor. Mensen laten ervaren dat hun mening ertoe doet is zo belangrijk, ook al kun je niet altijd alle wensen inwilligen.”

Meer alignment tussen de afdelingen

“De ene dag ben ik bezig met het vormgeven van een adviesaanvraag, de volgende dag zit ik bij een gesprek tussen de lijnmanager en een medewerker die een klacht heeft over zijn beoordelingsproces. Juist die mix tussen het zakelijke en het menselijke vind ik heel interessant”, vertelt Patricia. Zijn er nog andere uitdagingen? “Jazeker. Zo zien we dat er richting 2020 meer samenwerking moet komen tussen de twee IT-afdelingen. De ene is opgesteld voor de change, en de andere voor de run, maar ze hebben elkaar keihard nodig. Samen met de HR-businesspartner van Infrastructure & Operations, de andere afdeling, blijven we bruggen slaan naar elkaars eilandjes en creëren we zo meer alignment.”

Nieuwe interim professionals coachen

Sinds kort is Patricia ook coach van Maartje Tilmans, een nieuwe interim HR-professional. “Als je begint bij Yacht komt er heel wat op je af. Wat betekent het om interimmer te zijn? Hoe krijg je opdrachten? Hier help ik haar mee. Ik vind het leuk om vanaf de zijlijn te zien hoe zij zich ontwikkelt. De beste tip die ik haar kan geven: laat jezelf zien. Schrijf blogs, ga naar netwerkevents, stel jezelf voor aan mensen. Hier profiteer je echt van. Via mijn netwerk komen er interessante opdrachten op mijn pad. Ik heb hierdoor zelfs de luxe dat ik soms kan kiezen tussen verschillende opdrachtgevers en functies. In mijn vorige opdracht heb ik voor het eerst een leidinggevende functie uitgeoefend. Dat was heel goed voor mijn ontwikkeling en zelfvertrouwen.”

Wil jij net als Patricia het verschil maken bij opdrachtgevers in het vakgebied HRM?

Bekijk de mogelijkheden in jouw vakgebied

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen