Het creëren van een diverse en inclusieve werkomgeving staat bij steeds meer organisaties hoog op de agenda. Een positieve ontwikkeling, want het realiseren van een veilig en open werkklimaat is crucialer dan ooit. Niet alleen voor werkgevers, maar ook voor professionals brengt werken in een divers en inclusief team voordelen met zich mee. “Je leert redeneren vanuit meer visies en de uitdagingen van verschillende doelgroepen.”
Diversiteit en inclusiviteit: wat zijn de verschillen?
De begrippen diversiteit en inclusiviteit worden in de context van werk vaak in één adem genoemd. Toch bestaat er een duidelijk verschil in de definitie van deze twee. In de podcast ‘Werkgevers van de toekomst’ leggen Fatih Yilmaz (Interim Professional Talent Sourcer bij Yacht) en Amar Bissumbhar (Lead Wellbeing Equity, Diversity & Inclusion bij Randstad Groep Nederland) het uit. “Diversiteit heeft te maken met persoonskenmerken, zoals geslacht, leeftijd en religie,” stelt Fatih Yilmaz. “Inclusie gaat over de mate waarin je die verschillen omarmt.”
Amar Bissumbhar vult aan: “Een metafoor die vaak gebruikt wordt bij diversiteit en inclusie luidt als volgt: ‘Diversity is being invited to the party and inclusion is being asked to join in and dance’. Met andere woorden: alleen een uitnodiging voor het feestje is niet voldoende. Als je echt mee mag doen, betekent dat ook dat je mee mag praten en mee mag beslissen.”
Positieve effecten op bedrijfsresultaten
Dat bedrijven op alle vlakken profiteren van een divers en inclusief personeelsbestand, is algemeen bekend. Zo blijkt uit een onderzoek van de Boston Consulting Group dat diversiteit op de werkvloer innovatie doet toenemen, wat resulteert in 19 procent meer omzet. Ook onderzoeks- en adviesbureau McKinsey toont keer op keer de positieve effecten van een diverse en inclusieve werkomgeving aan.
Patricia Lip, commercieel manager IT bij Yacht ondersteunt bedrijven bij het realiseren van een diverse en inclusieve werkomgeving. “Met een divers team aan mensen heb je een groter aanpassingsvermogen,” vertelt ze in een interview met Business Insider. “Het maakt je als organisatie flexibeler en zorgt ervoor dat je geen mooie zakelijke kansen mist.”
Een bredere blik, verbondenheid en kennisdeling
Maar niet alleen organisaties profiteren van de voordelen van een diverse en inclusieve werkcultuur. Ook voor de professionele en persoonlijke ontwikkeling van professionals is dit van cruciaal belang. In een veilige, welkome omgeving waarin verschillen als waardevol worden gezien, durf je sneller jezelf te zijn. En die authenticiteit resulteert weer in meer werkgeluk en betere prestaties.
“Bovendien leer je in een divers en inclusief team te beredeneren vanuit verschillende visies,” zegt Patricia Lip. “Je hebt hierdoor een beter begrip van de maatschappij en de wensen of uitdagingen van verschillende doelgroepen daarbinnen.”
3 tips voor het bevorderen van diversiteit en inclusie in jouw team
De verantwoordelijkheid voor het realiseren van een diverse en inclusieve bedrijfscultuur ligt voor een groot deel bij de werkgever. Maar ook als werknemer heb je invloed op de mate waarin je collega’s zich veilig, gehoord en gewaardeerd voelen.
1. Stel je nieuwsgierig op
“Om je collega’s echt te leren kennen, is het essentieel dat je je vooroordelen en aannames opzij zet en het gesprek met elkaar aangaat”, zegt Maaike van de Runstraat (Commercieel Manager bij Yacht). “Door nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen, kun je elkaar echt verrassen. Bovendien creëer je meer begrip voor elkaar, waardoor iedereen volledig zichzelf durft te zijn.”
2. Gebruik inclusieve communicatie
Of je nu een tekst opstelt voor een vacature, een vergadering leidt of de status van een project opvraagt bij je collega; de woorden die je gebruikt zijn van grote impact. Door inclusieve en interculturele communicatie te gebruiken voorkom je uitsluiting en verbeter je de samenwerking tussen personen met verschillende culturele achtergronden.
3. Spreek je uit
“Bij Yacht selecteren we de opdrachtgevers waarmee we samenwerken op hun ruimdenkende mindset,” zegt Van de Runstraat. “Ons doel is het vinden van een goede match voor onze professionals, zij zijn daarom altijd hun eerste prioriteit.” Heb je te maken met vooroordelen rondom je gender, seksualiteit, culturele achtergrond of beperking? Schroom dan niet om hulp te zoeken. “Wij gaan op zoek naar een veilige, passende werkomgeving waar je die klik met de opdrachtgever voelt, die je energie geeft en waar jij je gewaardeerd voelt.”