Het belang van authenticiteit als professional Cover

Het belang van authenticiteit als professional

Als jij authentiek bent, sta je dicht bij jezelf. Je bent trouw aan je eigen persoonlijkheid. Het geeft een gelukkig en bevrijdend gevoel om volledig jezelf te zijn. Hierdoor presteer je beter op werk en vergroot je jouw zichtbaarheid. Cruciaal voor een succesvolle carrière.

Op deze pagina

Hoe helpt authenticiteit mijn carrière vooruit?

Door authentiek en jezelf te zijn, zit je lekker in je vel en dat straal je uit. Dat resulteert in meer werkgeluk en je wordt ervaren als een fijne collega om mee te samenwerken. Als jij weet waar je kracht ligt en wat jouw ontwikkelingspunten zijn, trek je taken aan die bij je passen. Hierdoor presteer je beter en maak jij sneller carrière

Hoe werkt dat precies? Laat je inspireren door de Tedx Talk van Karissa Thacker. Karissa vertelt hoe jij de muren die jij (onbewust) optrekt op werk doorbreekt door de 2 principes van authenticiteit te volgen:

  1. Onthoudt wat er écht toe doet
  2. Heb het lef om je hier hard voor te maken. 

Jezelf zijn; dat kun je altijd waarmakenSimone van de Wouw, UX Trainee bij Yacht  

Authentiek zijn en personal branding

Ook wanneer je aan de slag bent met personal branding en jezelf positioneren, is het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Zeker op LinkedIn zit niemand te wachten op verhalen die te mooi zijn om waar te zijn. Vertel daarom ook over de projecten of zaken die minder goed zijn gegaan. Zo kom je betrouwbaar over op de buitenwereld.

5 tips om te werken aan je authenticiteit

Jij werkt hard voor je successen en laat je inspireren door andere succesvolle professionals  Doe je  best om jezelf maximaal te profileren en netwerk er op los. Blijf ondertussen scherp op je authenticiteit, zodat je jezelf niet verliest. Deze tips helpen je om authentiek te blijven:

  1. Toon jezelf volledig
  2. Open staan voor feedback
  3. Open naar jezelf en naar anderen
  4. Blijft dicht bij jezelf
  5. Doe wat goed voelt

1. Toon jezelf volledig

Als je authentiek bent, toon je alle kanten van jezelf. Ook jouw persoonlijke valkuilen. Niemand is perfect en jouw karakter maakt wie je bent. Je menselijke kant tonen, met alle kwetsbaarheden die daarbij horen, maakt je sympathiek en toegankelijk. Hierdoor zullen mensen zelf ook open met je communiceren, waardoor je sneller weet wat mensen precies willen en hoe jij ze daarbij kunt helpen. Het resultaat: betere output en meer waardering op het werk.

2. Open staan voor feedback 

Je wilt als ambitieuze professional jezelf altijd verder ontwikkelen. Hiervoor is het van cruciaal belang om open te staan voor feedback. Evalueer gesprekken en vraag actief om feedback van collega’s. Hiermee vergroot jij jouw zelfkennis.

3. Open naar jezelf en naar anderen

Transparant communiceren wordt altijd gewaardeerd. Zeg waar het op staat en wees open over je gevoelens. Zo creëer jij een open werksfeer. Doe daarnaast je best om altijd eerlijk naar jezelf te zijn: hoe voel jij je echt en waar komt dat door? Succesvolle professionals hebben een hoge mate van zelfreflectie waardoor ze zichzelf continu blijven ontwikkelen.

4. Blijft dicht bij jezelf

Het is goed om jezelf te laten inspireren door succesvolle mensen, maar verlies je eigen kwaliteiten niet uit het oog. Jij hebt je eigen unieke set aan skills en karaktereigenschappen waarmee jij op jouw manier excelleert. Kies het carrièrepad dat bij jou past en volg je hart.

5. Doe wat goed voelt

Ga na waar jij gelukkig van wordt en probeer zoveel mogelijk taken naar je toe te trekken die je energie geven. Als jij je goed voelt, presteer je beter. Luister naar je gevoel als je voor een lastige keuze staat. Het gaat met vallen en opstaan, maar als je dit vaak genoeg doet, kun je blindelings op jezelf vertrouwen.

Ken & Ben helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling, zodat je dit kunt toepassen op je professionele ontwikkelingSimone van de Wouw, UX Trainee bij Yacht

Hoe stimuleer je authenticiteit binnen je team?

Als leidinggevende wil jij dat je team members zichzelf zijn op werk. Hierdoor ervaren ze meer werkgeluk en presteren ook zij beter. Authenticiteit stimuleer je door een veilige werkomgeving te creëren waarin mensen zichzelf kunnen laten zijn. Toon inclusief leiderschap. Geef helder aan wat jij van je team verwacht, spreek je gevoelens uit, stel jezelf kwetsbaar op en geef het goede voorbeeld. 

Veelgestelde vragen over authenticiteit

Wat is authenticiteit?

Als je authentiek bent, ben je ‘echt’. Je bent trouw aan je eigen persoonlijkheid en doet je niet anders voor dan je bent.

Zijn er grenzen aan authenticiteit?

Het is altijd goed om jezelf te zijn, maar blijf rekening houden met anderen. Authenticiteit is geen vrijbrief om met gedrag weg te komen ‘omdat jij nou eenmaal zo bent’. 

Welke skills zijn er nodig voor authenticiteit?

Wie authentiek, is kent zichzelf en draagt dit uit. Hier is een flinke dosis zelfreflectie voor nodig. Vervolgens heb je zelfvertrouwen en lef nodig om je persoonlijkheid te laten zien. Tot slot helpt assertiviteit je om voor jezelf en op te komen.

Hoe kan Yacht mij helpen bij authenticiteit?

Het persoonlijke ontwikkelprogramma Ken & Ben helpt Yacht met zelfinzicht en persoonlijk leiderschap. Je leert kritisch naar jezelf te kijken en analyseert je karakter. Daarnaast helpt Ken & Ben jou om een beter beeld te krijgen van wat je wilt bereiken en waar je ontwikkelpunten liggen. 

Klaar voor de next step in je carrière? Banner

Klaar voor de next step in je carrière?

Vind de opdracht of vaste baan bij topwerkgevers waarin jij impact kunt maken.

Bekijk alle vacatures