Elke ambitieuze professional heeft zijn woordje klaar. Wanneer is dit gedrag assertief en wanneer wordt het agressief? We analyseren de voor- en nadelen van assertiviteit en maken duidelijk hoe assertief zijn jouw carrière verder brengt.
Assertiviteit is voor jezelf opkomen op een verbale en non-verbale manier. Kordaat, eerlijk en vol zelfvertrouwen handelen. Op de werkvloer betekent dat gaan voor je eigen overtuiging én daarbij je collega in zijn of haar waarde laten. Assertief zijn zit op de scheidslijn tussen nederig gedrag (subassertief) en agressief overkomen, en draait om authentiek blijven.
Assertiviteit is:
Professionals die zich assertief gedragen, zijn doortastend op een eerlijke manier. Ze krijgen vaker gedaan wat er moet gebeuren. Door assertiviteit op de werkvloer te tonen, spreek je vanuit jezelf en uit je op een prettige manier jouw waardering of kritiek. Je toont duidelijk en oprecht je wensen en doelen, waardoor je een gesprek open aangaat, de ander respecteert en zo beiden er een goed gevoel aan over houdt.
Deze skill helpt je om projecten naar een hoger niveau te tillen. Door eerlijk en assertief te zijn, weet iedereen wat en vooral waarom iets moet gebeuren. En doordat alles open en eerlijk naar elkaar is uitgesproken, is er minder gepraat achter elkaars rug om, wat uiteindelijk enorm goed is voor het teamgevoel!
Kortom: door assertiviteit geef je aan waar jouw grenzen liggen. Hierdoor schep je bij iedereen duidelijke verwachtingen en weten ze dus precies wat ze aan je hebben.
Het verschil tussen assertiviteit, subassertiviteit en agressie zit hem in de volgende zaken:
Er zijn verschillende manieren om jouw assertiviteit te vergroten. Dit zijn een aantal aspecten waar je op kan letten, als je assertief wilt zijn:
1. Vermijd twijfelende woorden, wees duidelijk. Assertiviteit draait ook om de zaken niet kleiner te maken dan dat ze zijn. Door woorden als ‘waarschijnlijk’, ‘lijkt me’ en ‘mogelijk’ lijken je opmerkingen minder belangrijk dan dat ze werkelijk zijn. Het is net als bij schrijven: gebruik actieve zinnen. Zo kom je daadkrachtig over.
2. Omdenken van je mindere eigenschappen. Iedereen, zelfs de beste professionals, heeft mindere eigenschappen. Dat betekent niet dat ze slecht zijn: er zit ook een positieve kant aan.
Hoe brengt assertiviteit jouw carrière verder? Weet dan in welke situaties het cruciaal is om assertief te zijn. Hieronder een aantal herkenbare voorbeelden:
De CEO eist dat je morgenavond aanwezig bent bij een meeting met een klant, maar je hebt een reservering staan bij een exclusief restaurant met je partner.
Je wilt salarisverhoging
Je krijgt de leiding over een project, maar bent het niet eens met de opzet van het project.
Je zit overvol met werk en de vraag komt of jij morgen bij een lange vergadering wilt aanschuiven vanwege je expertise.
Assertiviteit is voor jezelf opkomen op een verbale en non-verbale manier. Het gaat over eerlijk en vol zelfvertrouwen handelen. In werksituaties betekent dit voor jezelf opkomen én daarbij je collega respecteren. Assertief zijn zit op de scheidslijn tussen nederig gedrag (subassertief) en agressief overkomen, en draait om dicht bij jezelf blijven.
Ja! Dat stappenplan vind je op deze pagina. Om assertiviteit te ontwikkelen moet je eerst goed begrijpen wat het betekent, waarom het belangrijk is en wat de verschillen zijn met subassertiviteit en agressief gedrag. Wanneer je dit helder hebt, ga je kijken hoe je jouw assertief zijn vergroot. Dit doe je aan de hand van voorbeelden en oefeningen.