Succesvolle professionals weten wanneer zij autonoom moeten zijn. Wanneer is dit onafhankelijke gedrag op werk gewenst en wanneer helpt het je niet? We bekijken wat autonomie betekent en laten je zien hoe autonoom zijn jouw professionele loopbaan naar een hoger niveau brengt.
Autonomie is cruciaal voor professionals die het maximale uit hun carrière willen halen. Professional Jan-Willem Visser deelt zijn ervaring in deze 1 Minute Masterclass om jou vooruit te helpen.
Autonoom zijn is een vorm van onafhankelijkheid, zelfstandig te werk gaan en eigen keuzes maken. In werkverband houdt het in dat je geen leiding of sturing nodig hebt van bovenaf en dus zelfstandig projecten oppakt en realiseert. Je denkt na over je werk en voert het ook op die manier uit. Zelf denken én doen, wees onafhankelijk!
Autonomie draait om:
Autonomie betekent niet eigenwijs zijn of egoïstisch handelen. Hou het sociaal. Het is geen zelfbeschikkingsrecht, waarbij je niet meer naar de ander hoeft te luisteren. Je houdt bij jouw handelen altijd het teambelang en het gezamenlijke doel voor ogen.
Autonomie in je werk geeft energie en positiviteit. Zweverig? Echt niet! Dit is de zelfdeterminatietheorie (opgesteld door psychologen Edward L. Deci en Richard M. Ryan) en wordt als volgt uitgelegd: professionals hebben in hun werk 3 basisbehoeften;
Iedereen wil dus autonoom zijn. Het geeft vrijheid en jij hebt zelf de regie in handen over je werk. Wanneer je aan deze 3 eisen voldoet, vergroot je jouw drive en lever je de beste prestaties: je functioneert optimaal, voelt je goed en ontwikkelt je. Dit wordt ook wel persoonlijk leiderschap genoemd.
Zeker voor gedreven professionals, die als interimmer werken of ambitie hebben om te zzp’en, is een autonome houding op werk essentieel. Het is voor veel professionals zelfs reden om zelfstandig te ondernemen. De vrijheid om je werk grotendeels zelf in te richten en verantwoordelijkheid te nemen, is heel aantrekkelijk voor gedreven carrièremakers.
Als interim-professional of zzp’er kom jij in veel verschillende werkomgevingen terecht. Met een zelfverzekerde, autonome houding pas je jezelf snel aan en laat jij direct een positieve indruk (personal branding) achter op je nieuwe team, doordat je mensen in beweging brengt. Zo zorg je ervoor dat iedereen graag dingen van je aanneemt en krijg jij sneller iedereen jouw kant op.
Autonoom en onafhankelijk op werk zijn geeft je een aantal voordelen:
Autonomie op werk resulteert vaak in je eigen weg kiezen. Dat brengt een aantal valkuilen en uitdagingen met zich mee:
Autonoom zijn kan op meerdere manieren. Het begint bij meer vrijheid nemen in je planning (timemanagement) en hoe je resultaten realiseert. De volgende stap zit hem vaak in het zelf kunnen bepalen van je werkzaamheden en je dagindeling. In hoeverre bepaal jij zelf welke taken je oppakt en bij welke meeting je aanschuift?
Je autonomie vergroten doe je door op het eerste oog kleine handelingen in je werkwijze te veranderen. Breng autonoom zijn daarom in de praktijk met de volgende oefeningen:
Om te laten zien dat autonoom op werk zijn succes oplevert, delen we hier twee voorbeelden: Gmail en iets dichter bij huis: Buurtzorg.
Waarschijnlijk het bekendste voorbeeld waarbij autonomie succes brengt, is Gmail. Het mailprogramma van Google is ontstaan vanwege de werkcultuur. Bij Google krijgen werknemers één dag in de week de tijd om bezig te zijn met iets waarvan ze zelf denken: ‘dit is een goed idee’. In deze 20% van de tijd worden ongeveer de helft van de diensten van Google bedacht en soms ook volledig uitgewerkt, zoals Gmail.
Bij Buurtzorg Nederland krijgen professionals volledig de ruimte om hun werkzaamheden zelf in te richten. Er zijn dus geen managers binnen de organisatie. Met andere woorden: hier wordt volledig geopereerd in zelfsturende teams. Doordat professionals werken in kleine autonome teams, en zo de verantwoordelijkheid krijgen over hun eigen werk, levert de zorgorganisatie op elke locatie het beste maatwerk.
Autonomie is afgeleid van het Griekse woord autonomía. Dat is opgebouwd uit de woorden: autos (zelf) en nomos (wet) en afgeleid van autonomos, wat ‘eigen wetten opleggend’ betekent. Het beste synoniem van autonomie is zelfbeschikking. Een autonoom iemand bepaalt zelf wat hij/zij belangrijk vindt en handelt daarnaar.
Bij autonoom zijn hoort dat je zelf verantwoordelijkheid neemt over jouw:
motivatie, behoeften, gevoelens, mening, zienswijzen, inzetbaarheid en gemaakte keuzes en de consequenties daarvan.