Persoonlijk leiderschap: effectief leidinggeven door zelfontplooiing Cover

Persoonlijk leiderschap: effectief leidinggeven door zelfontplooiing

Effectieve leiders zijn constant bezig met persoonlijke ontwikkeling. Het reflectievermogen van een succesvol leider is dus ontzettend belangrijk: je maakt bewuster keuzes als je meer over jezelf en eigen handelen weet. Take the lead! Samira Ranshuysen, Yacht-professional en interim hr-manager, legt uit hoe jij persoonlijk leiderschap ontwikkelt.

Download onze paper

Op deze pagina

 

Als jij jezelf niet kunt managen, confronteren en verbeteren, kan jij ook een ander niet laten groeienSamira Ranshuysen, Interim HR-manager Yacht

Hoe brengt persoonlijk leiderschap jou verder?

Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Persoonlijk leiderschap ontwikkel jij door je persoonlijke drive, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Maak bewust en overwogen keuzes en geef richting aan je eigen carrière en leven. Pas dan stuur je ook anderen met flair aan. 

The 7 habits of highly effective people 

Volgens managementexpert Stephen R. Covey is een effectieve leider iemand die persoonlijk leiderschap beheerst. Als jij vertrouwt in jouw eigen kunnen, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en samenwerking, dan ben jij in staat om leiding te geven aan jezelf en aan anderen. Covey ontwikkelde een model met zeven eigenschappen van effectieve leiders. 

De eerste trap: van afhankelijk naar onafhankelijk

De eerste trap gaat over beheersing van jezelf. Ontwikkel jezelf tot een onafhankelijk persoon. Dat wil zeggen: laat je niet beïnvloeden door anderen en schuif de schuld niet af op andere factoren. Handel vanuit je eigen kern en ga bewust op je doelen af. Met deze eigenschappen word jij onafhankelijk:  

1. Wees proactief:

Sommige zaken zijn niet te veranderen. Richt alleen aandacht op datgene wat jij wel kan veranderen. Jij bepaalt zelf jouw reactie op de zaken waarmee jij geconfronteerd wordt. Als jij iets wilt, moet je dat zelf actief regelen.  Assertiviteit heet dat. 

2. Begin met het eind in gedachten:

Bedenk voorafgaand aan een project, waar jij heen wilt. Welke doelen wil jij bereikt hebben en wanneer is een project geslaagd? Met een visie over wat jij wilt bereiken, werk jij effectiever. 

3. Belangrijke zaken eerst:

Richt aandacht op belangrijke zaken in het leven en laat jezelf niet leiden door de waan van de dag. Verspil geen tijd aan zaken die niet bijdragen aan je doelen. Strak timemanagement is essentieel. 

De tweede trap: naar wederzijds afhankelijkheid 

Als jij op zinvolle manier met anderen wilt samenwerken, moet jij niet alleen de relatie met jezelf maar ook met anderen beheersen. Met deze 3 eigenschappen zorg jij een goede onderlinge relaties: 

4. Denk in termen van win-win:

Gun anderen evenveel als jezelf. Erken andermans doelen, naast jouw eigen doelen. Denk na over hoe jullie beide beter worden van jullie teamwork.

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden:

Zorg voor wederzijds begrip tussen beide partijen. Veel problemen ontstaan door gebrekkige communicatie. Luister eerst naar een ander, zonder direct te reageren. Begrijp eerst de beweegredenen van anderen, voordat jij zelf begrepen wilt worden. 

6. Synergie:

Een team dat elkaar aanvult, komt tot creatieve oplossingen. Zoek naar oplossingen die recht doen aan iedereens wensen. Gebruik elkaars kracht om meer te bereiken. 

De derde trap: blijven leren en inspireren 

Om je relaties met anderen te blijven onderhouden, is het belangrijk om te blijven leren, jezelf te blijven verbeteren en anderen te inspireren. Gebruik hiervoor deze eigenschap: 

7. Zelfreflectie:

Persoonlijke ontwikkeling en relaties onderhouden is een continu proces. Reflectiegedrag van een manager is dus belangrijk. Blijf terugkijken op je eigen gedrag en verbeter jezelf op zaken als je houding, je focus en je balans.

Persoonlijke leiderschap: The 7 habits of highly effective people
Persoonlijke leiderschap

Persoonlijk leiderschap in praktijk

Ontwikkel jouw persoonlijke leiderschap door te blijven reflecteren op jouw eigen gedrag. Vraag om feedback. Ga er niet vanuit dat iedereen gewoon moet volgen als jij bijvoorbeeld een nieuw project of aanpak introduceert. Kijk eerst terug op wat jij hebt gecreëerd. Denk na over wat het van jou vraagt om ervoor te zorgen dat mensen niet iets anders gaan doen. 

Niet alles wat je doet, kan direct perfect zijnSamira Ranshuysen, Interim HR-manager Yacht

Tips voor het trainen van persoonlijke leiderschap 

  1. Stel jouw doelen op 
  2. Focus op jouw potentie
  3. Ontdek jouw kernwaarden

Stel jouw doelen op 

Focus op de uitkomst en stel doelen op die bij jouw passen. Zorg dat ze uitdagend, maar concreet zijn. Een persoonlijke missie helpt om gemotiveerd te blijven, energiek te zijn en plezier te beleven. 

Focus op jouw potentie 

Ontdek waar jij goed in bent en waar jij minder goed in bent. Focus op jouw sterke punten en zorg dat je daar succesvol in bent. Dat versterkt je zelfvertrouwen en helpt om jouw persoonlijke doelen te behalen. En onthoud: niet alles kan direct perfect zijn. 

Ontdek jouw kernwaarden

Welke werkzaamheden van mij dragen bij aan het behalen van de next step? Leer wat jij belangrijk vindt en waar jij waarde aan hecht. Zet in op deze waarden bij het maken van beslissingen en houd focus op wat er toe doet. De rest mag je uitbesteden.  

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over persoonlijk leiderschap

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap gaat over leidinggeven over je eigen leven, door je eigen kwaliteiten en talenten te benutten. Met bewuste en overwogen keuzes, geef je richting aan je eigen leven en kun jij anderen ook beter leiden.

Welke eigenschappen horen bij effectief leiderschap?

Bij effectief leiderschap horen de volgende 7 eigenschappen:

  1. Proactiviteit;
  2. Doelgericht;
  3. Prioritisatie;
  4. Gunfactor;
  5. Wederzijds begrip;
  6. Synergie;
  7. Reflectievermogen.

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?

Ontwikkel persoonlijk leiderschap door je persoonlijke drive, valkuilen en sterke punten te ontdekken. Stel je eigen doelen op, zodat je gemotiveerd blijft. Focus op jouw potentie. Het maakt je minder onzeker als je weet waar je goed in bent. Ontdek wat jij belangrijk vindt en focus hierop. Het draagt bij aan het behalen van jouw doelen.