Je verantwoordelijkheid nemen: hoe eigenaarschap jou laat excelleren Cover

Je verantwoordelijkheid nemen: hoe eigenaarschap jou laat excelleren

Ambitieuze professionals die eigenaarschap tonen, nemen de verantwoordelijkheid over hun werk en taak. Door duidelijk af te spreken wie de ‘eigenaar’ is van welke taak, verloopt een project soepel en gaat de kwaliteit omhoog. Hoe vergroot je jouw eigenaarschap en hoe geef je eigenaarschap aan anderen?

Op deze pagina

Zo hielp eigenaarschap professional Bram vooruit

Het ontwikkelen van een visie is cruciaal voor professionals die het maximale uit hun carrière willen halen. Professional Bram Groenveld deelt zijn ervaring in deze 1 Minute Masterclass om jou vooruit te helpen. 

Hoe draagt eigenaarschap bij aan jouw leiderschapsontwikkeling

Door eigenaarschap te tonen, neem je het initiatief om nieuwe zaken op te pakken. Je ontfermt je over je taken, voelt je verantwoordelijk en denkt flexibel en oplossingsgericht. Deze houding maakt dat je uitblinkt in je werk. Eigenaarschap is een goede stap in je leiderschapsontwikkeling. Je neemt de lead en bent een voorbeeldfunctie voor de rest van je team. Zo zal je snel stappen maken in je carrière.

Als leidinggevende neem je automatisch eigenaarschap voor verschillende taken. En als eindverantwoordelijke is het je taak om dit gevoel te vergroten bij je team-members. Als mensen eigenaarschap tonen, kun je blindelings op ze vertrouwen wanneer je taken delegeert. Dit triggert om het beste uit je team te halen. Als alle team-members eigenaarschap leren nemen, kun je op den duur een zelfsturend team vormen. 

Wat zijn de voordelen van team members die eigenaarschap tonen?

Team members die eigenaarschap voelen, dagen zichzelf maximaal uit. Doordat ze zich echt over een taak ontfermen, krijgt hun werk meer betekenis en zijn hun prestaties beter.

4 manieren om eigenaarschap te stimuleren

Eigenaarschap is niet iets wat je van de ene op de andere dag introduceert. Het is iets wat groeit door waardering en communicatie. Als je leidinggeeft aan een project of team ben jij degene die de juiste voorwaarden creëert voor anderen om eigenaarschap te nemen.

  1. Een prettige werkomgeving
  2. De juiste mensen op de juiste plek
  3. Leren loslaten
  4. Coachend leidinggeven

1. Een prettige werkomgeving

Maak je team een plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen en waar iedereen elkaar feedback geeft. Dat doe je door regelmatige te checken hoe je team-members zich voelen; zowel qua werkdruk als sociaal-emotioneel. Stel hoge, haalbare doelen en geef regelmatig complimenten. En de belangrijkste tip om een vertrouwensband te creëren: stel jezelf kwetsbaar op. Alleen dan zal je team dit ook doen. Als mensen de vrijheid krijgen om zichzelf te uiten en te ontplooien, groeit het eigenaarschap.

2. De juiste mensen op de juiste plek

Zet mensen in hun kracht door ze taken te geven die bij ze passen. Competentiemanagement is een effectieve methode hiervoor. Om eigenaarschap te voelen, is zelfvertrouwen nodig. Stem het werk dus af op de skills van je team-members en geef veel opbouwende feedback aan de hand van reflectiegesprekken.

3. Leren loslaten

Geef iemand de ruimte om zich over een taak te ontfermen. Als je iets delegeert, maar om de haverklap vraagt hoe het werk vordert, voelt je team member zich nooit 100% verantwoordelijk. Toch is het altijd belangrijk om altijd betrokken te zijn. Laat merken dat je ze vertrouwt en zorg dat je bereikbaar bent. Check regelmatig even op informele wijze hoe het gaat en of je team-members alles hebben wat nodig is om hun werk te doen.

4. Coachend leidinggeven

Door coachend leidinggeven laat je je team zelf zoeken naar de oplossing van een probleem. Jij reikt ze alles aan wat nodig is om het werk uit te voeren. Wordt het even lastig? Dan stel je vragen om ze uit te dagen en tot nieuwe inzichten te komen. Ondertussen help je bij het ontwikkelen en verbeteren van hun skills. Hiermee stimuleer je zelfstandigheid en eigenaarschap.

Hoe creëer je eigenaarschap tijdens Het Nieuwe Werken?

Eigenaarschap is een gevoel dat offline, in teamverband het makkelijkst ontstaat. Toch kun je als leidinggevende ook online eigenaarschap stimuleren. Dit doe je door regelmatig te checken hoe mensen zich voelen en waar ze behoefte aan hebben. Steek energie in contact maken én houden. 

Als je laat zien dat je, ook op afstand, bereikbaar bent, ontwikkelen je team-members hun eigenaarschap vanuit huis.

"Maak mensen onderdeel van het eindresultaat, zó creëer je eigenaarschap."

Samira Ranshuysen HR-manager bij Yacht
Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over eigenaarschap

Wat is eigenaarschap?

Een ambitieuze professional die eigenaarschap toont, voelt zich verantwoordelijk voor het grotere geheel. Hij of zij ontfermt zich ergens volledig over. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoeveel eigenaarschap iemand voelt. Dit heeft, o.a., te maken met de match tussen de persoon en de functie, de werkomgeving en persoonlijke ontwikkeling.

Is eigenaarschap hetzelfde als verantwoordelijkheid nemen?

Eigenaarschap is meer dan verantwoordelijkheid nemen. Als je eigenaarschap toont, ontferm je je ergens over. Je pakt iets volledig aan en maakt het je eigen.

Hoe kan Yacht mij helpen eigenaarschap te stimuleren?

Yacht biedt trainingen en opdrachten die jou helpen bij eigenaarschap, maar ook leiderschapsontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Je consultant helpt je om de juiste stappen te zetten die jouw carrière verder helpen.