In 3 stappen effectief werken aan je leiderschapsontwikkeling Cover

In 3 stappen effectief werken aan je leiderschapsontwikkeling

Leiderschapsontwikkeling is constant zoeken naar de volgende stap in jouw manier van collega’s aansturen, delegeren en focus behouden op het resultaat. Door te blijven groeien als leider haal je het maximale uit je carrière.

Op deze pagina

Goede gesprekken mogen altijd ontstaan, daarvoor hoef je geen ingepland evaluatiemoment af te wachtenEster Koele, Senior HR-Business partner/-manager bij Yacht

Voor wie is leiderschapsontwikkeling relevant?

Leiderschapsontwikkeling staat voor de groei die jij doormaakt. Als leidinggevende verbeter je je eigen skills en steun je jouw team members in hun ontwikkeling. Ook als je (nog) geen leidinggevende rol hebt, zet je leiderschapsontwikkeling in om de regie over je carrière te nemen. 

Met persoonlijk leiderschap ben je namelijk de baas over je eigen professionele loopbaan. Wil je meer uit je carrière halen? Schakel dan de juiste mensen in die jou vooruit kunnen helpen.  

Welke stappen neem je in leiderschapsontwikkeling?

“Door de juiste vragen te stellen, geef ik anderen inzicht in hun talenten, zodat zij de inspiratie vinden om hiermee aan de slag te gaan”, legt Ester Koele uit. Zij is Senior HR-Business partner/ -manager bij Yacht en weet alles van leiderschap.

Volgens haar ontstaat leiderschapsontwikkeling niet zomaar. Ze ziet dat professionals 3 verschillende stappen doorlopen voordat ze verder werken aan hun leiderschapsontwikkeling:

  1. Bewustwording
  2. Wat heb ik nodig?
  3. Kom in beweging

stappenplan leiderschapsontwikkeling
Stappenplan leiderschapsontwikkeling

1. Bewustwording

Word je bewust van het feit dat je zelf in control bent van je eigen succes. Er is altijd een next level. Stippel je route uit en bedenk welke stappen je moet zetten om jouw stip aan de horizon te bereiken. Zelfreflectie is hier een goede methode voor.

2. Wat heb ik nodig?

Volgens Ester is de volgende stap het in kaart brengen van alles wat je nodig hebt om te groeien. Categoriseer deze in soft skills en hard skills en in randvoorwaarden zoals een werkcultuur of arbeidsvoorwaarden. Soft skills ontwikkel je op het werkveld. De hard skills train je door middel van opleidingen. Zo vormt zich een actieplan dat jou helpt groeien. 

3. Kom in beweging

Vervolgens is het tijd om actie te ondernemen. Bespreek de punten uit stap 2 met je leidinggevende. Ester: “Als je route is uitgestippeld, kom je in beweging. Je brengt je plannen in de praktijk. Vergeet daarbij niet om regelmatig te evalueren en bij te schaven als dat nodig is! Tussendoor moet je flexibel zijn om te anticiperen op nieuwe kansen en uitdagingen.”

Wat zijn de trends op het gebied van leiderschapsontwikkeling?

Organisaties stappen steeds meer af van de gestructureerde ontwikkelingscurve met vaste momenten voor evaluaties en beoordelingen. De beoordelingsgesprekken ontstaan tegenwoordig op het moment dat de professional daar behoefte aan heeft. Dat kan tijdens een kop koffie of een wandeling zijn.

Hiermee verdwijnt hiërarchie meer naar de achtergrond. Zo wordt er meer van onder naar boven gecommuniceerd. Creëer als leidinggevende dus ook de ruimte aan je team members om zelf het initiatief te nemen om een gesprek aan te gaan over hun ontwikkeling. 

Zo’n gesprek voor de leidinggevende ook een leermoment. Je helpt elkaar verder, adviseert en support. Yacht doet dat via Great Conversations.Tijdens dit soort gesprekken ligt de focus niet op ‘wat je niet kunt’, maar op ‘wat je kunt ontwikkelen’. Ester: “Bij Yacht kijken we altijd vooruit naar waar jij verder in wilt groeien en hoe we je daarbij kunnen helpen.” 

Hoe werk je aan leiderschapsontwikkeling in Het Nieuwe Werken?

Nu remote werken de norm is, verandert er veel voor leidinggevenden die close zijn met hun team members. Normaal loop je even bij iemand langs en tune je regelmatig in. Nu we meer thuiswerken is het belangrijk om dicht tegen je team aan te kruipen. Ga na hoe je collega’s graag communiceren vanuit huis en pas je daarop aan. De één belt liever, terwijl de ander liever appt. 

Heeft iemand een moeilijke call? Geef van tevoren een peptalk en check achteraf hoe het is gegaan. Het zijn de kleine dingen die maken dat je op de hoogte bent. Alleen zo kun je aanvoelen wat je team nodig heeft en wie waar is in zijn/haar leiderschapsontwikkeling.

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over leiderschapsontwikkeling

Wat is leiderschapsontwikkeling?

Leiderschapsontwikkeling staat voor de groei die jij doormaakt. Als leidinggevende verbeter je je eigen skills en steun je jouw team members in hun ontwikkeling.

Waarom is leiderschapsontwikkeling belangrijk?

Door leiderschapsontwikkeling geef je diepgang aan jouw persoonlijke en professionele groei. De kwaliteit van een leidinggevende is bepalend voor de toekomst van een organisatie. 

Hoe kan Yacht mij helpen bij leiderschapsontwikkeling?

Yacht biedt trainingen, maar ook opdrachten die jou helpen met het verbeteren van je skills. Je consultant kan je helpen om de juiste stappen te zetten die jouw carrière naar de next level tillen.