Resultaatgericht werken: zo realiseer je jouw doelen Cover

Resultaatgericht werken: zo realiseer je jouw doelen

Als ambitieuze professional ben je doelgericht en wil je vooruitgang brengen. Daarom is het cruciaal om resultaatgericht te werk te gaan, hierdoor besteed je je tijd efficiënt en houd je jouw hogere doel voor ogen. Door actief bezig te zijn met een langetermijndoel, en dit op te splitsen in kleinere doelen, heb je constant duidelijke doelstellingen voor ogen die resultaat opleveren. Met resultaatgericht werken behaal je de kpi’s van je projecten én bouw jij stap voor stap aan je carrière.

Op deze pagina:

Waarom is resultaatgericht werken cruciaal?

Concreet is resultaatgericht werken jezelf doelen stellen en hier met een plan naartoe werken. Hierdoor heb je voordat je een project start duidelijk wat je wilt bereiken en stuur je constant op je beoogde doelstellingen. 

Daarnaast ga je altijd stapsgewijs te werk aan de hand van een concreet stappenplan. Dat vergroot jouw kans van slagen, doordat je prioriteert wat er nodig is om een doel te realiseren en hoe je jouw team hierin meekrijgt. Ook zorgt het voor focus. Hoe concreter het beoogde resultaat, hoe gerichter je er naartoe kunt werken.

Agile werken is een goed voorbeeld van resultaatgericht werken. Door via wekelijkse sprintplanningen duidelijke doelen te stellen, en aan te passen waar nodig is, werk je heel duidelijk naar een weekdoel én eindresultaat toe. 

Welke competenties heb je nodig om resultaatgericht te werken?

Om resultaatgerichter te werken heb je deze competenties nodig:

 1. Daadkracht:
  Zodat jij kansen pakt en hier met volharding aan blijft werken.
 2. Analytisch denkvermogen:
  Door een probleem goed te analyseren, maak je een kwalitatief plan waarmee je toewerkt naar de oplossing.
 3. Initiatief nemen en besluitvaardig zijn:
  Beslissingen durven nemen zorgt voor commitment om je doel te realiseren.

Zo ga jij resultaatgerichter te werk

Door je te focussen op deze 5 methodes en tips ga jij resultaatgerichter te werk:

 1. SMART-doelstellingen
 2. Doelstellingen communiceren en resultaten behalen
 3. Prioriteiten stellen
 4. Lef hebben
 5. Vasthoudend zijn

1. SMART-doelstellingen

De SMART-methode is de bekendste manier om doelstellingen te bepalen. Hiermee maak je jouw doelen concreet voor jezelf en inzichtelijk voor je collega’s. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Voorbeeld van een SMART-doelstelling: op 1 januari heb ik mijn plan voor optimalisatie van het inhuursysteem geïmplementeerd bij mijn opdrachtgever en heeft dit een kostenbesparing van 15% opgeleverd.

2. Doelstellingen communiceren en resultaten behalen

Om resultaten te behalen heb je vaak hulp nodig van anderen in de organisatie. Zorg daarom dat zij begrijpen waarom de doelstelling belangrijk is. Nog beter: laat zien hoe zij zelf gebaat zijn bij het realiseren ervan. Als je dit duidelijk communiceert, krijg je mensen met je mee en verhoog je de betrokkenheid binnen je team.

3. Prioriteiten stellen

Bepaal voor jezelf welke taken jou het meeste helpen bij het realiseren van je doelen. Deze taken voer je als eerste uit. Hierdoor krijg je essentieel werk gedaan en raak je niet afgeleid. De Eisenhower-matrix is hier een efficiënte tool voor.

4. Lef hebben

Om ambitieuze doelstellingen te realiseren moet je soms uit jouw comfortzone komen. Dat betekent risico’s nemen en je grenzen verleggen. Soms moet je een stevige discussie aangaan of bepaalde stakeholders beïnvloeden. Daar is lef voor nodig.

5. Vasthoudend zijn

Doelen realiseren kost tijd en volharding. Deel je doelstellingen op in kleinere deadlines, zodat je jouw voortgang altijd scherp hebt. Zo houd je jouw visie scherp en blijf je resultaatgericht aan je carrière werken.

Naast resultaatgericht werken zijn er nog meer skills waarmee jij impact maakt

Hoe werkt resultaatgericht leiderschap?

Als leidinggevende ga je ook resultaatgericht te werk. De beste manier om dat te doen, is door leiderschapsstijlen te combineren en deze af te stemmen op het werk en jouw teamleden. Situationeel leiderschap noemen we dat. Hiermee creëer je draagvlak en laat je jouw team als geheel optimaal presteren. Zo behaal je samen het beste resultaat.

Resultaatgericht leiderschap is ervoor dat jij als manager, product owner of projectleider kpi’s vertaalt naar echte resultaten. Hierbij schep je constant heldere verwachtingen, maak je concrete afspraken, delegeer je taken efficiënt en geef je jouw team eigenaarschap op bepaalde doelstellingen.  

Resultaatgericht leiddinggeven is een te groot topic om in drie alinea’s toe te lichten. Met deze skills werk je aan resultaatgericht leiderschap:

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over resultaatgericht werken

Wat is resultaatgericht werken?

Resultaatgericht werken is jezelf doelen stellen en hier met een plan naartoe werken. Hierbij laat jij je niet afleiden door details of ontmoedigen door tegenslagen. Je houdt jouw doel voor ogen en onderneemt gericht actie om het te realiseren.

Wat is het belang van resultaatgericht werken?

Door resultaatgericht te werken, breng je prioritering in jouw en andermans werkzaamheden aan. Hierdoor weet iedereen in jouw team wat belangrijk is en boek je snel resultaat.