Zo brengen ondernemend gedrag & intrapreneurship je carrière vooruit Cover

Zo brengen ondernemend gedrag & intrapreneurship je carrière vooruit

Ondernemend gedrag en een ondernemende houding. Beiden zijn essentieel voor ambitieuze professionals. Het zelfstandig ondernemen in een organisatie wordt ook wel intrapreneurship genoemd. Zelf kansen zien én benutten om nieuwe producten, diensten en werkwijzen te introduceren in een organisatie. Wat is er nodig om een succesvolle intrapreneur te zijn? En hoe zet je de skills hiervoor in om stappen te zetten in je carrière? We laten het je zien.

Op deze pagina:

Belang ondernemend gedrag als professional

Met ondernemend gedrag vergroot jij je waarde voor organisaties en opdrachtgevers. Zij hebben behoefte aan initiatiefrijke professionals die zelf actie ondernemen. Dat betekent dat je niet wacht op opdrachten, maar zelf kansen ziet en deze benut. 

Bijkomend voordeel van ondernemend zijn: dit geeft je de kans om deels zelf te bepalen waar je aan werkt. Zo kun je meer tijd en aandacht besteden aan je interesses en jouw talenten verder ontwikkelen tijdens je carrière.

Dit zijn de skills van een intrapreneur

Een ondernemende professional die zich wil profileren als intrapreneur, beheerst de volgende competenties:

 • Initiatiefrijk; intrapreneurs nemen het heft in eigen hand, nemen het voortouw en zijn niet afwachtend. 
 • Bravoure; door lef te tonen en soms bepaalde dingen voor te stellen waar anderen niet aan denken, krijg je meer gedaan binnen organisaties.
 • Assertiviteit; voor jezelf opkomen en achter je standpunten blijven staan, is belangrijk als je ondernemerschap wilt tonen op de werkvloer.
 • Verantwoordelijkheid: door eigenaarschap te tonen en projecten op te pakken, creëer je voor jezelf de ruimte om je eigen ideeën binnen de organisatie uit te rollen;
 • Innovatief; door werkmethoden als design thinking toe te passen zorg je voor effectieve oplossingen 
 • Creatief: om succesvol je ondernemersgeest te benutten, is het belangrijk om creatief te zijn. Zo zie je kansen die anderen nog niet zien. 
 • Denken en handelen autonoom; intrapreneurship draait om zelfstandigheid. Je moet je niet afhankelijk opstellen en je eigen visie durven volgen. 
 • Resultaatgericht; succesvol een ondernemende houding laten zien binnen een organisatie lukt alleen als je resultaat boekt en doelstellingen voor jezelf opstelt. 
 • Oplossingsgericht; ondernemend gedrag op de werkvloer wordt getolereerd wanneer het zorgt voor oplossingen.

Voorbeelden van ondernemend gedrag

Een bekend voorbeeld van een organisatie dat ondernemend gedrag bij werknemers stimuleert is Google. Hier besteden werknemers 20% van hun tijd aan eigen ideeën. Dat leverde bij het internetbedrijf onder andere de komst van Gmail op, inmiddels het meest gebruikte e-mail programma ter wereld.

En dichter bij huis: ook de app Tikkie van ABN Amro is ontstaan doordat professionals zelf de regie in handen namen om een goede betaalapp te ontwikkelen. 

Hoe ontwikkel je een ondernemende houding?

Een ondernemende houding begint bij intrinsieke motivatie. De motivatie om impact te maken, zaken écht in beweging te krijgen en vooruit te brengen. Met deze 4 tips stimuleer je ondernemend gedrag en de intrapreneur bij jezelf:

 1. Ontdek waar kansen liggen
 2. Denk in oplossingen
 3. Wat wekt bij jou enthousiasme op?
 4. Denk na over jouw toegevoegde waarde

1. Ontdek waar kansen liggen

Observeer waar kansen liggen om iets in gang te zetten. Constateer je dingen die moeizaam verlopen of lopen bepaalde processen spaak? Maak er een probleemanalyse voor. 

2. Denk in oplossingen

Als jij verbetermogelijkheden ziet, draag hiervoor dan ook een voorstel aan. Door met een oplossing te komen, creëer je draagvlak en neem je mensen mee in je enthousiasme.

3. Wat wekt bij jou enthousiasme op?

Focus in je werk op wat jou enthousiast maakt en neem het voortouw in projecten die jou motiveren.

4. Denk na over jouw toegevoegde waarde

Denk na over hoe jij de organisatie vooruit kunt brengen. Zo maak je jezelf onmisbaar en vergroot je jouw betrokkenheid. Een goede methode hiervoor is zelfreflectie.

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over ondernemend gedrag

Wat is ondernemend gedrag?

Ondernemend gedrag is zelf op zoek gaan naar kansen en daar naar handelen. Bij ondernemend gedrag hoort besluitvaardigheid, omdat je zelf besluit welke richting je op gaat.

Wat is intrapreneurship?

Een intrapreneur is iemand binnen een organisatie die zelf kansen ziet en aandraagt om de organisatie vooruit te brengen. Dit resulteert in het creëren van nieuwe producten, diensten of werkwijzen.  

Wat is een voorbeeld van ondernemend gedrag?

Een voorbeeld van ondernemend gedrag is zelf een initiatief aandragen voor het verbeteren van een proces in je organisatie. Je wacht niet af tot iemand het oppakt, maar signaleert zelf de kans en gaat ermee aan de slag.

Hoe ga je ondernemend te werk?

Je gaat ondernemend te werk door te denken in kansen en oplossingen. Wat zijn verbetermogelijkheden en welke oplossingen kun jij hiervoor bedenken? Daarmee vergroot je tegelijkertijd jouw toegevoegde waarde.

Waarom is een ondernemende houding belangrijk?

Een ondernemende houding creëert kansen voor jezelf en je opdrachtgever. Door proactief te zijn in plaats van reactief, loop je vaak een stap voor op anderen.