Daadkrachtig & doortastend werken om zichtbaar resultaat te realiseren Cover

Daadkrachtig & doortastend werken om zichtbaar resultaat te realiseren

Daadkracht is essentieel om je doelen te bereiken. Niet iedere professional is uit zichzelf even daadkrachtig, wél is iedereen in staat om daadkrachtig te werken. Deze competentie kan je trainen. Net als het vermogen om daadkrachtig over te komen. Over 3 minuten weet jij precies hoe je doortastend en overtuigend te werk gaat.

Op deze pagina:

Het belang van daadkracht

Werken met daadkracht helpt je om doortastend en slagvaardig te zijn. Je hebt vertrouwen in je plan, twijfelt niet en gaat voortvarend aan de slag. Hierdoor krijg jij meer gedaan en sta je achter het werk dat je oplevert. Daadkracht zorgt ervoor dat jij knopen doorhakt en daardoor jouw carrièredoelen sneller bereikt.

4 skills van daadkrachtige professionals

Deze 4 elementen zijn de basis van professionele daadkracht:

  1. Zelfkennis
  2. Visie
  3. Ambitie
  4. Impact

1. Zelfkennis

Met goede zelfkennis ken jij jouw sterktes én valkuilen. Dit bereik je door middel van zelfreflectie. Zo weet je dus waar jij goed in bent en hoe je jouw capaciteiten het effectiefst inzet. Ook realiseer je je goed waar jouw aandacht vooral niet naartoe moet gaan. Dit zorgt ervoor dat je energie stopt in zaken die renderen.    

2. Visie

Een sterke visie zorgt voor een duidelijk persoonlijk doel en wakkert je ambitie aan. Als jij weet hoe je de zaken graag aanpakt en voor ogen hebt hoe werkprocessen anders en beter kunnen, ben je goed in staat duurzame beslissingen te nemen. Langetermijnvisie is dus een belangrijke eigenschap van daadkrachtige professionals.

3. Ambitie

De manier waarop jij doelen stelt, bepaalt deels je daadkracht. Twee vragen zijn hierbij van belang: passen de doelstellingen bij jouw visie en zijn ze realistisch? De ambities die je voor jezelf en je organisatie stelt, moeten passen bij jouw visie en overtuigingen. In dat geval ben je intrinsiek gemotiveerd om ze te realiseren. Door reëel te zijn over je doelstellingen, is de kans daarnaast veel groter dat ze werkelijkheid worden.

4. Impact

Om daadkrachtig te werk te gaan heb je naast een sterke visie en ambities ook de juiste skillset nodig. Met goed ontwikkelde vaardigheden krijg je werk beter en sneller gedaan. Succesvolle professionals volgen regelmatig opleidingen en ontwikkelen hun skills, zodat zij daadkrachtig blijven bouwen aan hun carrière en zo steeds grotere impact maken.

Daadkrachtig zijn is wat anders dan extravert zijn

Daadkrachtige professionals zijn niet per se extraverte personen. Daadkracht draait om doortastend handelen en je plannen efficiënt uitvoeren. En bijvoorbeeld niet om de grootste mond hebben in een discussie. Als denken en doen goed in balans zijn, vergroot dat jouw vermogen om daadkrachtig te zijn. Introverte personen zijn daarom even goed in staat om daadkrachtig te handelen. Zij nemen over het algemeen meer de tijd voor het bepalen van hun aanpak, waardoor hun uiteindelijke plan daardoor vaak veel resultaat oplevert.

Hoe kom je daadkrachtig over?

Door daadkracht over te komen, realiseer je vooruitgang. Je pitcht bijvoorbeeld succesvol het plan waar je maanden aan hebt gewerkt. Jouw sterke indruk beïnvloedt hoe je collega’s tegen je ideeën aankijken. Zo ontwikkel je deze human skill:

Ben je bewust van je lichaamstaal

Veel van onze communicatie is non-verbaal. Gebruik dit in je voordeel. Je lichaamstaal kan je inzetten om daadkrachtig over te komen. Sta hiervoor stevig met beide voeten op de grond, maak jezelf groot en trek je schouderbladen naar achteren. Deze houding zet je presentatie kracht bij.

Spreek langzaam en articuleer goed

Neem de tijd om na te denken over de juiste woorden. Zo komt de essentie van je verhaal sterker over. Als je snel spreekt, wekt dit de indruk dat je nerveus bent. Hierdoor blijven jouw punten en voorstellen minder goed hangen. Spreek langzaam om je boodschap helder over te brengen. 

Wees rationeel en feitelijk

Natuurlijk is het ook essentieel dat je verhaal inhoudelijk klopt. Doe daarom vooraf altijd research. Als je een plan ondersteunt met feitelijke informatie komt het krachtiger over en laat je zien dat je goed voorbereid bent.

Leg jezelf geen beperkingen op

Houd vertrouwen in je eigen plan. Dat je het presenteert betekent dat je er goed over hebt nagedacht en erachter staat. Zorg dat dit ook zo overkomt en licht met zelfvertrouwen je bevindingen toe. Als jij overtuigd bent van je voorstel en dit zonder aarzelen uitlegt, is de kans groot dat anderen ook in jouw visie gaan geloven. 

5 tips om je daadkracht te vergroten

Ga concreet aan de slag om je daadkracht te vergroten met deze 5 tips:

  1. Bepaal jouw stip op de horizon;
  2. Stel realistische, tussentijdse doelen;
  3. Bijsturen en vasthouden;
  4. Ken je kracht;
  5. Maak verbinding.

1. Bepaal jouw stip op de horizon

Het hebben van een groter doel helpt jou om je daadkracht te vergroten. Als jij weet wat je wilt bereiken en waarom, blijf je gedreven. 

2. Stel realistische, tussentijdse doelen

Deel jouw grotere doel op in tussentijdse, realistische doelstellingen. Zo maak je concreet voor jezelf hoe je jouw ambities waar maakt. Ook boek je hierdoor tussentijdse successen en voorkom je dat je jouw drive verliest om je grotere doel te behalen. 

3. Bijsturen en vasthouden

Realiseer je een tussentijdse doelstellingen niet, evalueer dan en bepaal de mogelijk oorzaken. Bepaal of je doelstelling realistisch was en kijk kritisch naar de uitvoering. Anticipeer en neem gerichte actie naar aanleiding van je conclusies, zodat je de volgende keer je doel met succes behaalt.

4. Ken je kracht

Daadkrachtig te werk gaan, betekent een goed besef hebben van je kwaliteiten én je valkuilen. Focus je op je kwaliteiten en zet deze in om jouw doelen te realiseren.

5. Maak verbinding

Doelen realiseer je niet alleen. Mis je een bepaalde skill die je nodig hebt om jouw ambitie waar te maken? Ga dan de verbinding aan en bundel jouw talent met andere professionals. Neem contact op met collega’s of schakel een community in van professionals in jouw vakgebied.

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over daadkracht

Wat is de betekenis van daadkrachtig zijn?

Daadkrachtig zijn draait om doortastend handelen en efficiënt te werk gaan. Hierbij is het belangrijk dat denken en doen in balans is. Dat betekent: een plan uitdenken en op basis daarvan in actie komen.

Hoe ontwikkel je meer daadkracht?

Doelen en subdoelen helpen jou bij het vergroten van je daadkracht. Stuur meteen bij als een doel niet haalbaar blijkt. Ken daarnaast je eigen kwaliteiten en weet wanneer je verbinding moet leggen en om hulp moet vragen.

Wat is daadkrachtig communiceren?

Je communiceert daadkrachtig door te letten op je lichaamstaal, woordgebruik en de inhoud van je boodschap. Dat betekent een krachtige houding aannemen, woorden en zinnen gebruiken die zekerheid uitstralen met daarbij een boodschap die feitelijk en rationeel is.

Wat is een voorbeeld van daadkrachtig zijn?

Een voorbeeld van daadkrachtig zijn is de knoop durven doorhakken voor een bepaald plan van aanpak. Je hebt alle voor- en nadelen afgewogen, nu is het tijd om niet langer te wachten en in actie te komen.