Lef tonen: zo breng jij vernieuwing & impact Cover

Lef tonen: zo breng jij vernieuwing & impact

Lef tonen als professional levert jou veel op. Je zet er verandering mee in gang en brengt vernieuwing. Om verandering te brengen moet je dingen doen die je niet eerder deed of die jou uitdagen. Wij laten je zien hoe je dit aanpakt en hoe dit jouw carrière vooruit brengt.

Op deze pagina:

Het belang van lef tonen

Het effect van lef tonen gaat heel ver. Je werkt hiermee aan je persoonlijke ontwikkeling en je brengt jezelf in een positie om stappen te zetten in je carrière. En als jij stappen zet vergroot dat de impact die je maakt met je werk. Op deze manier zet jij door lef te tonen een proces in gang dat zich stapsgewijs steeds verder uitbreidt. Dat werkt zo:

Lef brengt jou persoonlijk verder

Stel: jij wilt meer betrokken zijn en meedenken over belangrijke processen in jouw team of organisatie. Een mooi streven. In deze situatie heb jij twee opties: je wacht af en je hoopt dat je vanzelf meer in beeld komt óf je grijpt jouw kans en spreekt je ambitie uit. Om dat te bereiken moet je jezelf meer laten zien in je team en aan je leidinggevende.

Door je ambitie uit te spreken, zet je een belangrijke stap. Je toont lef, treedt uit je comfortzone en laat jezelf zien. Dit is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en het helpt je om in de toekomst vaker deze stap te zetten.

Lef brengt je carrière verder

Deze stap zorgt er ook voor dat je verder komt in je carrière. Je bent nu meer in beeld en dat betekent dat je jouw ideeën kunt laten zien. Als jouw ideeën van waarde zijn voor het team, vergroot je jouw betrokkenheid en vragen collega’s vaker om je input. Ook ben je meer in beeld bij je leidinggevende, wat je doorgroeimogelijkheden vergroot.

Lef vergroot jouw impact

Naast dat lef tonen jouw carrière in een stroomversnelling brengt, vergroot je hiermee de impact die jij maakt. Als jouw ideeën succesvol tot uiting komen, help je hiermee jouw organisatie of vakgebied namelijk vooruit. Zo lever jij door stappen te zetten in je carrière ook betekenisvol werk af.

stappenplan om lef tonen te vergroten
Belang van lef tonen

5x lef tonen als professional

Lef tonen werkt het beste als je hiervoor een concreet plan maakt. Hiermee maak je voor jezelf duidelijk in welke situaties je graag meer lef toont en wat hiervoor je motivatie is. Het helpt je ook om het proces te bewaken en daadkrachtig vast te houden aan de route die je bent ingeslagen. Dit zijn de onderdelen van het plan:

 1. De situatie benoemen
 2. Jouw motivatie bepalen
 3. De uitkomst visualiseren
 4. Plan van aanpak maken
 5. Continu evalueren

1. De situatie benoemen

Vaak kom je in situaties waarin je de behoefte voelt om meer lef te tonen. Om een persoonlijke doel te bereiken, verbeteringen door te voeren of verandering in gang te zetten. Benoem deze situaties en schrijf ze op. Zo herken je het moment als een vergelijkbare situatie zich opnieuw voordoet en herinner je jezelf aan je behoefte om in actie te komen.

2. Jouw motivatie bepalen

Naast het benoemen en herinneren van de situatie, is het ook belangrijk om jezelf af te vragen: waarom voel ik in deze situatie de behoefte om lef te tonen? Wat wil ik en wat is mijn achterliggende doel? Een sterke en concrete motivatie helpt je om je doel niet uit het oog te verliezen en vergroot je kans van slagen. Zelfreflectie en persoonlijk leiderschap helpen jouw doelen scherpstellen. 

3. De uitkomst visualiseren

Mogelijke uitkomsten visualiseren is een krachtige tool om urgentie te creëren en tot actie over te gaan. Dit leert je namelijk om van tevoren patronen in te slijten voor een bepaalde situatie. Wat gebeurt er als je lef toont in de situatie die je voor jezelf schetst? Welke kansen en risico’s kleven daaraan? Nog belangrijker: wat gebeurt er als je het niet doet? Weeg de mogelijke uitkomsten tegen elkaar af en bepaal zo wat beide opties jou opleveren.

4. Plan van aanpak maken

Bepaal vervolgens hoe je resultaatgericht aan de slag gaat aan de slag gaat en welke stappen daarbij horen. Een goede manier om doelen te stellen en de bijbehorende stappen uit te werken is de SMART-methode.

5. Continu evalueren

Plan een vast moment om te reflecteren in welke situaties je lef hebt getoond en in welke situaties je meer lef had kunnen tonen. Zelfreflectie is belangrijk om het proces te bewaken en om in te zien wat je in het vervolg anders kunt doen. Bedenk hierbij hoe die andere aanpak concreet bijdraagt aan de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Hieronder vind je een effectief schema om je professionele lef te evalueren.

Reflectieschema: in 6 stappen meer lef tonen op werk

Ga aan de slag met deze stappen om als professional meer lef te tonen.

1. In welke situatie(s) wil jij meer lef tonen?
2. Waarom wil je in deze situatie(s) meer lef tonen
3. Wat gebeurt er als je kiest om lef te tonen?

 • Welke kansen zie je?
 • Welke risico’s zie je?
 • Wat vind je van deze uitkomst?

4. Wat gebeurt er als je kiest om geen actie te ondernemen?

 • Welke kansen zie je?
 • Welke risico’s zie je?
 • Wat vind je van deze uitkomst?

5. Welke stappen moet jij concreet zetten om jouw beoogde doel te realiseren?
6. Evaluatie:

 • In welke situatie(s) heb je deze week/dag lef getoond?
 • In welke situatie(s) had je meer lef kunnen tonen?
 • Wat kun je in het vervolg anders doen?
 • Hoe draagt dit bij aan jouw doelen?
Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over lef tonen

Wat betekent lef hebben?

Lef hebben betekent een stap durven zetten en uit je comfortzone treden.

Hoe toon je meer lef?

Meer lef tonen doe je door te bepalen in wat voor situaties jij meer lef wilt tonen en waarom. Dit motiveert je, doordat jij weet wat je concreet bereikt door meer lef te tonen.

Wat heb je eraan om lef te tonen?

Lef tonen zorgt ervoor dat jij nieuwe deuren voor jezelf opent en kansen benut. Lef tonen levert meer op dan afwachtend zijn.

Wanneer moet je lef tonen?

Lef tonen loont het meeste in situaties die je spannend vindt. Stel bijvoorbeeld voor om de zaken dit keer anders aan te pakken, als jij voelt dat het beter kan.