Zo vertaal jij jouw ambities naar concrete impact Cover

Zo vertaal jij jouw ambities naar concrete impact

Je professionele ambities omzetten in het realiseren van concrete doelen vraagt om een constante mindset, waarmee je altijd het beste uit jezelf wilt halen. Het vertalen van ambities naar échte impact vereist een plan en doorzettingsvermogen. Maak je ambities waar!

Op deze pagina:

Waarom het van belang is om ambitieus te blijven

Ambitieus blijven, betekent jezelf steeds opnieuw uitdagen. Hierdoor blijf jij je doorontwikkelen en ontdek je mogelijk nieuwe kwaliteiten van jezelf. Dit zorgt ervoor dat je carrière in beweging blijft en je niet stilstaat. Zo vergroot jij de manieren waarop je impact maakt.

Ambitie of promotie?

Van een professional met ambitie wordt verwacht dat hij of zij zich focust op impact maken. Professionele ambitie uit zich dus in meer dan alleen het doorgroeien naar een hogere positie of promotie maken. Je maakt jouw ambities waar door:

Hoe blijf je ambitieus?

Ambitieus zijn is voor veel professionals de basis van hun carrière. Toch horen bij ambitie soms ook teleurstellingen. Bijvoorbeeld wanneer je een doel niet haalt of een minder succesvol jaar hebt. Volg onderstaande stappen om hier goed mee om te gaan en je ambitie te behouden.

  1. Realiseer dat ambities de basis zijn;
  2. Wees realistisch;
  3. Kies een stip aan de horizon;
  4. Stel een persoonlijke visie op.

1. Realiseer dat ambities de basis zijn

“Intelligentie zonder ambitie is een vogel zonder vleugels.” Deze uitspraak van Salvador Dalí uit de vorige eeuw klopt nog altijd. Zonder ambitie heb je niks aan je opleidingen, kennis en ervaringen. Ambitie is dus cruciaal om te excelleren en het verschil te maken.  

2. Wees realistisch

Onrealistische ambities en doelstellingen kunnen voor teleurstellingen zorgen. Het is goed om jezelf te prikkelen en niet te snel tevreden te zijn, sla hierin alleen niet door. Wees realistisch over wat wel en niet mogelijk is. Dit zorgt er ook voor dat je vaker je doel bereikt en daardoor gemotiveerd blijft.

3. Kies een stip aan de horizon

Een langetermijn doel dat heel groots aanvoelt is daarentegen ook aan te bevelen. Wat is jouw droom? Je ultieme doel. Het type doel waar je 20 of 30 jaar naartoe werkt. In hun boek ‘Built to last: succesful habits of visionary companies’ spreken Jim Collins en Jerry Porras van een ‘Big Hairy Audacious Goal’ (BHAG). Een groot doel aan de horizon helpt om jezelf te herinneren aan waar jij het voor doet.

Het ultieme voorbeeld van een BHAG? Die was van president John F. Kennedy. Hij stelde in 1961 dat Amerika nog voor het einde van het decennium een man op de maan moest zetten én hem weer veilig terug naar aarde moest brengen. Doel behaald. 

4. Stel een persoonlijke visie op

Een andere manier om je ambities helder te krijgen is het regelmatig opstellen van een persoonlijke visie. Door structureel bij jezelf na te gaan wat je drijft, wie je inspireren en waar je écht blij van wordt, maak je voor jezelf steeds concreter wat jouw ambities zijn.

Naast jouw ambities scherp hebben zijn er nog meer skills waarmee jij impact maakt

Hoe breng je ambitie over?

Een belangrijke stap in het waarmaken van je ambities is ze overbrengen. Dit kan naar je leidinggevende, collega of directeur. Vaak heb je deze personen nodig om jouw ambities te realiseren. Met deze 4 tips maak je jouw ambities duidelijk én pak je de regie over de uitvoering.

  1. Draag je ambities uit;
  2. Maak duidelijke afspraken;
  3. Toon leiderschap;
  4. Vraag om feedback.

1. Draag je ambities uit

Weet jij wat je het liefst doet? Waarin wil je resultaten behalen en groeien? Bijvoorbeeld de leiding nemen over een nieuw project of bij een presentatie aan het managementteam. De eerste stap is om deze ambities uit te dragen. Ga het gesprek aan en geef aan hoe jij het voor je ziet.

2. Maak duidelijke afspraken

Na het uitspreken van je ambities wil jij ermee aan de slag. Duidelijke afspraken maken over de aanpak hiervan is essentieel en bepalend voor het succes. Bepaal welke actie jij gaat ondernemen én wat je nodig hebt van je leidinggevende. Zo tonen jullie gezamenlijk commitment om jouw ambities waar te maken en je maak je jouw succes meetbaar.

3. Toon leiderschap

De afspraken die jij maakt met je leidinggevende wil je nakomen. Zo laat je zien dat je jouw ambitie serieus neemt. Persoonlijk leiderschap is hiervoor de sleutel. Wees proactief en draag zelf verantwoordelijkheid voor jouw doelen.

4. Vraag om feedback

Als je vervolgens met je doelen aan de slag bent, hoef je dit niet alleen te doen. Praat je leidinggevende en andere betrokkenen bij over de dingen die je onderneemt. Loop je ergens tegenaan? Bespreek het en zoek samen naar een oplossing. Deel ook de successen die je boekt. Door feedback te vragen hou je jouw omgeving op de hoogte van de voortgang en vergroot je de betrokkenheid. 

Zo maak jij ambities waar

Je professionele ambities waarmaken doe je door constant 3 doelen helder te hebben:

  1. Stel hoofddoelen én tussentijdse doelen;
  2. Kwantificeer je doel;
  3. Geef jezelf meer tijd.

1. Stel hoofddoelen én tussentijdse doelen

Stel naast een hoofddoel ook tussentijdse doelen op. Hiermee deel je iets heel groots op in behapbare stappen, dat maakt het concreter. Je ziet makkelijker via welke stappen jij bij je einddoel komt én hebt tussentijdse successen. Door regelmatig doelstellingen te behalen blijf je gemotiveerd en blijkt die stip op de horizon een stuk meer binnen handbereik.

2. Kwantificeer je doel

Werk stap voor stap uit welke acties jij moet uitvoeren om jouw doelen te bereiken. Een doelstelling kan abstract klinken, bijvoorbeeld: 10% meer omzet genereren. Een mogelijke actie die hierbij hoort is: iedere week 5 afspraken inplannen met prospects.

3. Geef jezelf meer tijd

Als je een doelstelling niet realiseert, betekent dat niet per se dat het doel onrealistisch is. De door jou gestelde tijd om het doel te behalen is dat misschien wel. Stel je doel daarom niet meteen bij. Geef jezelf meer tijd om eraan te werken en evalueer opnieuw op een later moment.

Ervaar jij een gebrek aan ambitie?

Het is eenvoudig om de oorzaak van een gebrek aan ambitie bij jezelf te zoeken. Zelfreflectie is goed en helpt jou bij je ontwikkeling. Toch is het verstandig om ook andere mogelijke oorzaken van een laag ambitieniveau te verkennen. Vraag jezelf daarom:

  • Zit ik op de juiste plek?
  • Inspireert mijn huidige werkomgeving mij voldoende?
  • Past mijn huidige rol bij mijn interesses en achtergrond?
  • Stimuleren de mensen om mij heen mijn ambities?

Ben jij op zoek naar nieuwe uitdagingen? Een carrièreswitch brengt je wellicht jouw volgende stap.

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over ambitieus zijn

Wat is ambitie?

Ambitie is de combinatie van motivatie, visie en persoonlijke doelen. Door deze structureel voor jezelf helder te hebben, breng je jouw carrièredoelen helder in kaart. Lees meer over ambitieus zijn.
 

Hoe maak je jouw ambities waar?

Je maakt jouw ambities waar door te werken aan deze 3 zaken:

  • Stel hoofddoelen én tussentijdse doelen op;
  • Kwantificeer je doelen;
  • Geef jezelf de tijd.