Een growth mindset zorgt ervoor dat jij je als ambitieuze professional blijft ontwikkelen. Het tempo waarin mensen zich ontwikkelen tijdens hun carrière verschilt enorm. Waar de één stil lijkt te staan, zet een ander continu stappen. Herkenbaar? Dit verschil is voor een belangrijk deel te verklaren door iemands mentaliteit. Wat is een growth mindset precies en hoe versnelt het bezitten hiervan jouw professionele ontwikkeling?
Professionals met een growth mindset denken in mogelijkheden en zien kansen. Fouten zien zij niet als tekortkomingen, maar als een nieuwe mogelijkheid op zelfreflectie en om hiervan te leren. Met een growth mindset ben je dus ook niet bang om fouten te maken. Hierdoor zet je sneller stappen in jouw persoonlijke ontwikkeling en kun je als professional meer impact maken.
Een growth mindset is het geloof dat jouw persoonlijke ontwikkeling geen grenzen kent. Een professionele houding waarbij jij de overtuiging hebt dat je alles kunt leren, zolang je er aandacht en tijd aan besteedt. Kortom: een mentaliteit waarmee jij het beste uit jezelf en je carrière haalt.
Professionals met een fixed mindset geloven dat hun capaciteiten en mogelijkheden vaststaan. Zij zien fouten juist wel als tekortkomingen en leren hier minder snel van. Dit zorgt ervoor dat zij uitdaging - en dus de mogelijkheid om fouten te maken - eerder vermijden. Daardoor ontwikkelen zij zich minder snel dan mensen met een growth mindset.
De growth mindset is een wetenschappelijk bewezen theorie. Hoogleraar psychologie, Carol Dweck, is hiervan de grondlegger. Zij ontdekte dat de manier waarop jij naar jouw soft skills en talenten kijkt, voor een groot deel de ontwikkeling hiervan bepaalt. Hierbij zijn er twee uitersten: de growth mindset en de fixed mindset. In deze lezing die ze aan Stanford University gaf, legt ze het haarfijn uit.
Niemand heeft 100% een growth- of een fixed mindset. Dit verschilt per type situatie. Wel neig je als mens meer naar één van de twee uitersten. Dus wanneer je een growth mindset bij jezelf herkent, kun je ernaar handelen.
Of jij meer een growth- of een fixed mindset bezit, wordt bepaald door hoe je aankijkt tegen 4 kenmerken: maakbaarheid, focus, volharding en feedback.
Een growth mindset ontwikkel je aan de hand van drie strategieën:
Ga bij alles wat je doet na: stimuleren of belemmeren mijn opvattingen mij? Dat betekent dat jij je altijd moet afvragen: ‘waarin excelleer ik niet en hoe kan ik daar wél succesvol in zijn?’ Wees dus kritisch en eerlijk naar jezelf. Wanneer je erachter komt dat sommige van je opvattingen jouw ontwikkeling belemmeren, kun je actief werken aan het veranderen van die opvattingen.
Vaak beloon jij anderen, en anderen jou, voor goede prestaties. Dit soort complimenten en schouderklopjes geven je de perceptie dat je slim en succesvol overkomt als je ergens goed in bent.
Tegelijkertijd heeft dit als gevolg dat we minder succesvol denken over te komen als een taak ons meer moeite kost. Complimenteer jezelf dus niet als je iets voor elkaar krijgt wat je weinig moeite kost. Maar complimenteer jezelf júíst als je een taak volbrengt die echt moeilijk voor je is, waar je iets nieuws hebt geleerd of waarvoor je alles hebt gegeven. Het resultaat volgt dan vanzelf.
Door fouten te zien als leermomenten, krijgt het maken van fouten een minder negatieve lading. Zie het als een kans om de precieze fout in te zien, en zo voor jezelf te bepalen hoe je ervoor zorgt dat het de volgende keer wel goed gaat. Zo maak je fouten een normaal onderdeel van het leerproces, in plaats van een teken van incompetentie. Ga dus aan de slag met reflectievragen.
Naast het vergroten van je eigen growth mindset, kun je jouw team hier bij helpen. Dit zorgt ervoor dat jouw team zich sneller ontwikkelt, waardoor jullie de teamprestaties naar een hoger niveau tillen. Met deze 3 tips ga je daarmee aan de slag.
Het is van belang dat iedereen in je team het verschil ziet tussen een fixed- en een growth mindset en hoe hen dit verder brengt. Maak dit duidelijk met voorbeelden. Benoem bijvoorbeeld twee situaties waar je zelf van fixed naar growth bent gegaan en wat het effect was van verandering in mentaliteit. Zo maak je het verschil concreter.
Daarnaast is de growth mindset wetenschappelijk onderbouwd door de theorie van neuroplasticiteit. Raad collega’s die dit interessant vinden aan om hier meer over te lezen.
Wat geldt voor jouw eigen ontwikkeling, geldt ook voor de ontwikkeling van je team. Focus dus op het steeds beter worden en maak elkaar duidelijk dat fouten leermomenten zijn. Complimenteer elkaar voor de geleverde inspanning en inzet, niet enkel met het resultaat.
Professionals bij Randstad Professional | Yacht geven feedback via Great Conversations. Werknemers en leidinggevenden voeren deze gesprekken het hele jaar met elkaar. Great Conversations vinden om de paar weken plaats en hierin dagen professionals elkaar uit met vragen als:
Door op deze manier met feedback om te gaan, worden uitdagingen een terugkerend onderdeel van jouw leerproces. Dit versnelt je ontwikkeling en helpt je om stappen te zetten in je carrière.
De growth mindset is een wetenschappelijk onderbouwde theorie van hoogleraar psychologie Carol Dweck. Kortgezegd stelt zij dat de growth mindset een mentaliteit is waarop jij jezelf continu blijft uitdagen en dus ontwikkelen. Het is het tegenovergestelde van een fixed mindset.
De 4 kenmerken van een growth mindset zijn: