Growth mindset: zo versnel jij jouw persoonlijke ontwikkeling Cover

Growth mindset: zo versnel jij jouw persoonlijke ontwikkeling

Een growth mindset zorgt ervoor dat jij je als ambitieuze professional blijft ontwikkelen. Het tempo waarin mensen zich ontwikkelen tijdens hun carrière verschilt enorm. Waar de één stil lijkt te staan, zet een ander continu stappen. Herkenbaar? Dit verschil is voor een belangrijk deel te verklaren door iemands mentaliteit. Wat is een growth mindset precies en hoe versnelt het bezitten hiervan jouw professionele ontwikkeling?

Op deze pagina:

Het belang van een growth mindset tijdens je carrière 

Professionals met een growth mindset denken in mogelijkheden en zien kansen. Fouten zien zij niet als tekortkomingen, maar als een nieuwe mogelijkheid op zelfreflectie en om hiervan te leren. Met een growth mindset ben je dus ook niet bang om fouten te maken. Hierdoor zet je sneller stappen in jouw persoonlijke ontwikkeling en kun je als professional meer impact maken.

Fixed vs growth mindset: wat is het verschil?

Een growth mindset is het geloof dat jouw persoonlijke ontwikkeling geen grenzen kent. Een professionele houding waarbij jij de overtuiging hebt dat je alles kunt leren, zolang je er aandacht en tijd aan besteedt. Kortom: een mentaliteit waarmee jij het beste uit jezelf en je carrière haalt. 

Professionals met een fixed mindset geloven dat hun capaciteiten en mogelijkheden vaststaan. Zij zien fouten juist wel als tekortkomingen en leren hier minder snel van. Dit zorgt ervoor dat zij uitdaging - en dus de mogelijkheid om fouten te maken - eerder vermijden. Daardoor ontwikkelen zij zich minder snel dan mensen met een growth mindset.

Wetenschappelijke theorie achter de growth mindset

De growth mindset is een wetenschappelijk bewezen theorie. Hoogleraar psychologie, Carol Dweck, is hiervan de grondlegger. Zij ontdekte dat de manier waarop jij naar jouw soft skills en talenten kijkt, voor een groot deel de ontwikkeling hiervan bepaalt. Hierbij zijn er twee uitersten: de growth mindset en de fixed mindset. In deze lezing die ze aan Stanford University gaf, legt ze het haarfijn uit. 

Niemand heeft 100% een growth- of een fixed mindset. Dit verschilt per type situatie. Wel neig je als mens meer naar één van de twee uitersten. Dus wanneer je een growth mindset bij jezelf herkent, kun je ernaar handelen.

4 kenmerken van een growth mindset

Of jij meer een growth- of een fixed mindset bezit, wordt bepaald door hoe je aankijkt tegen 4 kenmerken: maakbaarheid, focus, volharding en feedback.

Growth mindset

 1. Maakbaarheid:
  Skills zijn te ontwikkelen. Jezelf uitdagen betekent een grotere kans op groei.
 2. Focus: 
  De focus is leren, iedere dag vooruitgang boeken. Fouten maken biedt iedere keer een kans om te leren.
 3. Volharding:
  Volharding is dé weg naar succes. Inspanning leveren geeft voldoening en brengt je verder.
 4. Feedback:
  Feedback ontvangen is enorm waardevol en noodzakelijk om te leren.

fixed mindset

 1. Maakbaarheid:
  Skills zijn wat ze zijn, je hebt nu eenmaal sterktes en zwaktes. Uitdagingen brengen je niets en ga je dus uit de weg.
 2. Focus:
  Focus ligt op het eindresultaat. Risico’s worden gemeden, want dat betekent een kans op fouten maken. Fouten laten onvermogen zien.
 3. Volharding:
  Volhouden maakt geen verschil voor de uitkomst. Als iets niks voor jou is, kun je het beter niet doen.
 4. Feedback:
  Feedback is een aanval op jou als persoon. Hierbij schiet je al snel in de verdediging.

3 strategieën om je growth mindset te ontwikkelen

Een growth mindset ontwikkel je aan de hand van drie strategieën:

 1. Evalueer jouw eigen opvattingen
 2. Focus op het proces, niet het resultaat
 3. Zie fouten als leermomenten

1. Evalueer jouw eigen opvattingen

Ga bij alles wat je doet na: stimuleren of belemmeren mijn opvattingen mij? Dat betekent dat jij je altijd moet afvragen: ‘waarin excelleer ik niet en hoe kan ik daar wél succesvol in zijn?’ Wees dus kritisch en eerlijk naar jezelf. Wanneer je erachter komt dat sommige van je opvattingen jouw ontwikkeling belemmeren, kun je actief werken aan het veranderen van die opvattingen.

2. Focus op het proces, niet het resultaat

Vaak beloon jij anderen, en anderen jou, voor goede prestaties. Dit soort complimenten en schouderklopjes geven je de perceptie dat je slim en succesvol overkomt als je ergens goed in bent. 

Tegelijkertijd heeft dit als gevolg dat we minder succesvol denken over te komen als een taak ons meer moeite kost. Complimenteer jezelf dus niet als je iets voor elkaar krijgt wat je weinig moeite kost. Maar complimenteer jezelf júíst als je een taak volbrengt die echt moeilijk voor je is, waar je iets nieuws hebt geleerd of waarvoor je alles hebt gegeven. Het resultaat volgt dan vanzelf.

3. Zie fouten als leermomenten

Door fouten te zien als leermomenten, krijgt het maken van fouten een minder negatieve lading. Zie het als een kans om de precieze fout in te zien, en zo voor jezelf te bepalen hoe je ervoor zorgt dat het de volgende keer wel goed gaat. Zo maak je fouten een normaal onderdeel van het leerproces, in plaats van een teken van incompetentie. Ga dus aan de slag met reflectievragen

3 tips om de groeimindset van je team te vergroten

Naast het vergroten van je eigen growth mindset, kun je jouw team hier bij helpen. Dit zorgt ervoor dat jouw team zich sneller ontwikkelt, waardoor jullie de teamprestaties naar een hoger niveau tillen. Met deze 3 tips ga je daarmee aan de slag.

 1. Maak het verschil duidelijk tussen een fixed- en een growth mindset
 2. Focus op het proces
 3. Benader feedback positief via Great Conversations

1. Maak het verschil duidelijk tussen een fixed- en een growth mindset

Het is van belang dat iedereen in je team het verschil ziet tussen een fixed- en een growth mindset en hoe hen dit verder brengt. Maak dit duidelijk met voorbeelden. Benoem bijvoorbeeld twee situaties waar je zelf van fixed naar growth bent gegaan en wat het effect was van verandering in mentaliteit. Zo maak je het verschil concreter.

Daarnaast is de growth mindset wetenschappelijk onderbouwd door de theorie van neuroplasticiteit. Raad collega’s die dit interessant vinden aan om hier meer over te lezen. 

2. Focus op het proces

Wat geldt voor jouw eigen ontwikkeling, geldt ook voor de ontwikkeling van je team. Focus dus op het steeds beter worden en maak elkaar duidelijk dat fouten leermomenten zijn. Complimenteer elkaar voor de geleverde inspanning en inzet, niet enkel met het resultaat.

3. Benader feedback positief via Great Conversations

Professionals bij Yacht geven feedback via Great Conversations. Werknemers en leidinggevenden voeren deze gesprekken het hele jaar met elkaar. Great Conversations vinden om de paar weken plaats en hierin dagen professionals elkaar uit met vragen als:

 • Hoe ervaar je het werk bij je nieuwe opdrachtgever?
 • Welke uitdagingen ervaar je?
 • Welke ambities heb je voor de komende maanden?
 • Hoe kunnen we jou daarbij helpen?
 • Wat is je langetermijndoel?

Door op deze manier met feedback om te gaan, worden uitdagingen een terugkerend onderdeel van jouw leerproces. Dit versnelt je ontwikkeling en helpt je om stappen te zetten in je carrière.

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over de growth mindset

Wat is een growth mindset?

De growth mindset is een wetenschappelijk onderbouwde theorie van hoogleraar psychologie Carol Dweck. Kortgezegd stelt zij dat de growth mindset een mentaliteit is waarop jij jezelf continu blijft uitdagen en dus ontwikkelen. Het is het tegenovergestelde van een fixed mindset.

Lees meer over een growth mindset 

Wat zijn de 4 kenmerken van een growth mindset?

De 4 kenmerken van een growth mindset zijn:

 1. maakbaarheid
 2. focus
 3. volharding
 4. feedback