Agile werken voor constant succes in je carrière Cover

Agile werken voor constant succes in je carrière

Ben jij in je hele denken en werken agile, dan boek je blijvend resultaat en vooruitgang tijdens projecten en in je ontwikkeling als professional. Met een agile-mindset handelen jij en je team innovatief en werk je efficiënt met verschillende tools zoals Kanban en Lean. Deze werkmethode is ook effectief bij bedrijfsprocessen als change management. Haal alles uit je carrière met agile.

Download de paper

Deze 5 uitdagingen lenen zich perfect voor de agile-methode

Agile betekent niet dat iets op een bepaalde manier moet. agile is een mindset Eva van Dijk, IT Business Consultant bij Yacht

Ga agile te werk en vergroot de tevredenheid van de klant 

Door de agile-mindset focus jij je op de eindgebruiker van jouw product of dienst. Jij deelt je werk zo in dat alles wat jij doet bijdraagt om de verwachting van de klant waar te maken. Dit doe jij wendbaar, transparant en datagedreven. Jij stelt je open voor alternatieven en verkiest data boven meningen. Daardoor weet jij snel om te gaan met veranderingen. 

Als uit onderzoek bijvoorbeeld blijkt dat de klant behoefte heeft aan product A, maar dat blijkt in de praktijk toch product B te zijn, dan pas jij het ontwerpproces hierop aan. Zo voldoe je aan de wensen van de klant. Dankzij jouw agile-mindset weet jij snel en gericht in te spelen op de behoefte van de klant. Je klanten zijn meer tevreden, komen vaker terug en nemen je dienst of product vaker af. 

Wendbaarheid zit vooral tussen de oren. Het gaat om de wil om écht eindgebruikergericht, transparant en datagedreven te werken

3 uitdagingen van Agile werken

Agile werken leidt tot een andere manier van denken. Je kruipt in de huid van je doelgroep en bepaalt vanuit dit oogpunt hoe de organisatie en de processen moeten werken. Je kijkt niet vanuit een bedrijfskundig perspectief, maar vanuit een klantvriendelijk perspectief. 

Deze switch pas je niet van de een op de andere dag toe. Hier is onder andere goede change management voor nodig. Hieronder beschrijven we welke 3 uitdagingen bij een agile-transformatie komen kijken.  

 1. Een solide technische basis samenstellen: Wanneer je wendbaar wilt zijn, moet dit technische haalbaar zijn. De Digitale Transformatie vraagt om een solide maar wendbare basis bestaande uit componenten zoals cloud computing, data en software.
 2. De organisatiestructuur aanpassen: Het benutten van de kansen die technologie biedt en het daarbij centraal stellen van de eindgebruiker, vraagt veelal om een verandering in je organisatiestructuur. Hierdoor ontstaan er nieuwe rollen, die er voorheen niet waren. Denk aan een UX-designer om onderzoek te doen naar de ervaringen van eindgebruikers met het product of de dienst.  
 3. Veranderen van de cultuur en de mindset: De verandering van technologie en structuur vindt altijd plaats binnen een context. Het doorbreken van vaste patronen en het veranderen van cultuurkenmerken in organisaties kost tijd. Daar moet je in investeren. Sommige mensen zijn van nature flexibeler, anderen zijn helemaal vastgeroest in patronen. 

Teams die bijvoorbeeld gewend zijn om directieve en strakke leiding te ontvangen, kunnen zich onzeker of stuurloos voelen wanneer zij meer ruimte en vrijheid van hun leidinggevende ontvangen. 

Welke agile-tools en werkmethodes helpen jou vooruit?

Fusion thinking

Wanneer je snapt hoe de methodes werken, onderzoek dan hoe deze bijdragen om de uitdagingen in jouw bedrijf op te lossen. “Ik geloof echt in fusion. Uit elk kennisgebied kan je dingen van elkaar leren. Het is bijvoorbeeld prima om je product te ontwikkelen met Design thinking, de principes van Scrum te gebruiken voor de doorontwikkeling en Lean voor de constante optimalisatie. Eigenlijk is het Fusion Thinking,”

Lees meer over scrum

Change management

Organisaties die futureproof denken, moeten soms veranderen. Als change-manager neem jij de lead bij veranderingen die meerdere afdelingen of zelfs een hele organisatie beïnvloeden. Van strategische veranderingen tot operationele veranderingen en technologische veranderingen; als verbindende factor met focus-on-the-outcome help jij organisaties vooruit. 
 
Ga naar effectief change management

Zelfsturende teams

Een zelfsturend team bestaat uit professionals met uiteenlopende expertises die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan een succesvol eindresultaat. Zelfsturende teams zijn gemotiveerder en efficiënter dan traditionele teams. Ze bepalen hun eigen deadlines en doelen, waardoor ze betrouwbaar en productief zijn. Zo worden organisaties succesvoller en ontwikkelen professionals meer zelfvertrouwen, eigenaarschap en teamwork.

Maak meer impact met jouw zelfsturende team

Lean

Als je lean werkt, slank jij ieder proces af tot je alleen de noodzakelijke kern overhoudt. Zo lever jij alleen op waar de klant écht behoefte aan heeft. Je blijft continu optimaliseren waardoor de efficiency van jouw team stijgt. Organisaties met een lean-strategie creëren een innovatieve cultuur. Voor jou als ambitieuze professional is dit de ideale manier om uit te blinken.

Check de Lean-methodiek

Kanban

Kanban is een agile-methode waarin een workflow wordt gevisualiseerd in drie (of meer) categorieën. Jij deelt grote taken op in kleine stappen en maakt werkzaamheden zichtbaar. Zo hebben alle team members en stakeholders zicht op het werkproces. Kanban is ideaal voor teams die doorlopend werk doen. Als jij effortless uitblinkt met Kanban, werk je efficiënt en vastberaden.

Haal alles uit Kanban

Design thinking

Design thinking pas je toe op complexe problemen. Jouw team bestaat uit professionals uit verschillende hoeken die ieder vanuit hun eigen expertise naar het probleem kijken. Jij denkt out-of-the box om te komen tot de beste oplossingen die de doelgroep écht verder helpen. Zo zorg jij als ambitieuze professional ervoor dat je snelheid brengt binnen de organisatie en impact maakt. 

Pas design thinking toe

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over agile werken

Wat is het Agile Manifesto precies?

Het Agile Manifesto is opgesteld door programmeurs uit de software ontwikkeling. Hierin staat de kern van het agile-gedachtegoed omschreven. Deze leidraad vorm ook nu nog de basis van agile. Het manifest bestaat uit vier basisprincipes:  

 1. Verkies mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen:
  Processen zijn ondersteunend, de key to succes zit hem in het onderling delen van kennis en kunde. 
 2. Verkies werkende resultaten boven allesomvattende documentatie:
  Beoordeel het resultaat en maak processen niet onnodig lang of breed.
 3. Verkies samenwerken met de klant boven contractonderhandelingen:
  Blijf close met de klant. Alleen zo weet je zeker dat je on the right track bent.
 4. Verkies inspelen op veranderingen boven het volgen van een plan:
  Veranderen de omstandigheden of inzichten, pas dan het plan aan.