Ga aan tafel met Hugo Mutter, zeg DevOps, of een andere aan ICT gerelateerde term, en je hebt een goed gesprek. Met zijn brede én specialistische ervaring en kennis aan de ene kant en de passie voor het vak anderzijds, neemt de Yacht-professional je mee in de wereld van automatisering. Hoe ICT van ondergeschoven kindje, weggestopt ergens in een administratieve hoek, uitgroeit tot de motor van zo’n beetje elk bedrijf. “Tegenwoordig moet je een hele andere mindset hebben.”
Generatie zonder ICT-opleiding
“Ik merk vaak dat DevOps wordt geassocieerd met een intensieve samenwerking tussen ontwikkelaars, bedenkers en de operationele mensen. Maar het omvat meer, het is een soort van mindset, een aanpak waarbij alle geledingen binnen een bedrijf betrokken zijn. En waarbij communicatie van essentieel belang is.”
Hugo weet als geen ander waarover hij praat als het over DevOps gaat. Hij heeft in zijn loopbaan de hele opkomst meegemaakt en ervaren. Na commerciële economie te hebben gestudeerd gaat hij aan de slag bij het GEB, voluit het Gemeentelijk Energiebedrijf Rotterdam, inmiddels al vele jaren geleden opgegaan in Eneco. “Ik ben begonnen met het factureren van energieproducten. Heel basaal administratief werk, maar ik kreeg toen al te maken met systemen en het beheer ervan”, zo blikt hij terug, met meteen de toevoeging: “Ik kom nog uit de tijd waarin er geen echte ICT-opleidingen waren. Onze generatie moest alles in de praktijk op de werkvloer leren.”
Millenniumwisseling en eurotransitie
Na het GEB werkt Hugo bij een andere ‘gerechtelijke voorganger’ van Eneco, het Nutsbedrijf Schiedam. In de loop van de jaren vervult hij diverse functies en rollen, van het aansturen van monteurs tot het ontwikkelen van systemen. “Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik heb het bij het GEB, het Nutsbedrijf Schiedam en later officieel onder de vlag van Eneco gedaan”, zegt hij met een lach, waarna hij met ‘voldoening en trots’ terugblikt op een paar hele bijzondere ervaringen tijdens zijn professionele carrière. “Sinds 1998 heb ik ICT-projecten gedraaid als supervisor. Het werd toen nog geen DevOps genoemd, maar mijn functie kwam daar in feite wel grotendeels op neer. Ik zorgde voor de aansturing en had te maken met technisch programmeurs en een aantal functioneel beheerders. Zo was ik ook als projectleider betrokken bij grootschalige ICT-projecten die we allemaal kennen: de millenniumwisseling en de eurotransitie. Hele unieke en bijzonder leerzame ervaringen natuurlijk”, aldus Hugo, die bij Eneco ook heel veel op het vlak van testmanagement heeft gedaan. “In die periode kwam het agile werken opzetten en aan die transformatie heb ik een mooie bijdrage geleverd.”
Generalist en specialist
De transformatie naar agile werken verloopt bij Eneco succesvol, met ook een direct persoonlijk gevolg voor hem: zijn managementfunctie komt te vervallen. Met al zijn kennis en ervaring, opgebouwd in zo’n dertig jaar, ziet hij dit als een mooi moment om eens buiten de Eneco-deuren te kijken. Hij gaat in 2015 aan de slag bij een consultancybedrijf en vervult interim functies als test- en implementatiemanager, maar ook als product-owner en scrummaster. In februari 2021 zet hij vervolgens als interim-professional de stap naar Yacht. In die hoedanigheid vervult hij nu bij KPN de rol van DevOps-specialist, met de nadruk op het voor hem inmiddels ‘oude en vertrouwde’ kwaliteitsmanagement. “Je mag me een generalist noemen. Ik heb ervaring opgedaan met alle aspecten binnen mijn vakgebied. Van projectmanagement tot functioneel beheer, van agile werken tot het ontwikkelen van innovaties. Maar ik durf mezelf toch ook wel een specialist te noemen, zeker als je het hebt over kwaliteits- en testmanagement.”
Het achtuurjournaal halen
Hugo zegt bovenal energie te krijgen van het ontwikkelen én implementeren van innovaties. “En dat gekoppeld aan werkzaamheden die ertoe doen. Mooie voorbeelden daarvan zijn natuurlijk de projecten in het kader van de millenniumwisseling en de transitie van de gulden naar de euro. En later de liberalisering van de energiemarkt. Maar ook mijn huidige werk als Yacht-professional bij KPN hoort in dat rijtje. Als het team waartoe ik behoor iets verkeerd doet dan kan het zomaar zijn dat 300.000 mensen geen tv kunnen kijken. Ja, dan haal je ook het NOS achtuurjournaal …”
ICT het ondergeschoven kindje
Heel mooi vindt hij de ontwikkeling die zijn geliefde vakgebied van ICT heeft doorgemaakt de voorbije decennia. “We zijn heel volwassen geworden. Ik weet nog dat we met ICT het ondergeschoven kindje waren; een onderdeel dat vaak ergens in de administratieve hoek werd ondergebracht. Nu is dat totaal anders. Door alle digitale ontwikkelingen is ICT inmiddels het hart van zo’n beetje elk bedrijf. ICT is voor bedrijven van levensbelang geworden, de motor waarop alles draait. En daardoor is het belang van test- en kwaliteitsmanagement ook steeds groter geworden.”
Een hele andere mindset
Net als kwaliteit loopt verandering op elk vlak als een rode draad door het gesprek met Hugo. Ook als het over functies gaat. “Veel rollen waren twintig jaar geleden nog totaal niet in beeld. Denk aan die van product-owner en scrummaster. En dan doel ik niet alleen op de functie-inhoud. Met agile werken moet je tegenwoordig ook een hele andere mindset hebben. Zeker ook op het vlak van DevOps. Voorheen kreeg je alles wat je moest doen van je baas te horen, nu werk je vanuit autonome en zelfsturende gedachten. Dat vergt naast je technische competenties ook soft skills als communiceren en inleven. Het is niet meer de tijd van het watervalmodel, waarbij afdelingen afzonderlijk van elkaar werken. Het is nu samen, allen met dezelfde mindset, werken aan een product. En dan moet je elkaar begrijpen, dan moet je elkaar letterlijk en figuurlijk weten te vinden.”
Blijf altijd up-to-date
Wat bij Hugo in al die jaren niet is veranderd, is zijn drive om op de werkvloer ‘sterk van meerwaarde’ te zijn. “Sinds ik consultant ben heb ik die drang nog meer, zeker ook nu ik als interim-professional werk. De opdrachtgever wil natuurlijk voldoende terugzien voor het geld dat hij in jou investeert. Heel begrijpelijk. Je moet van toegevoegde waarde zijn, niet van toegevoegde kosten”, aldus de ‘oude rot in het vak’ die zeker wel een tip heeft voor collega’s, ervaren en minder ervaren. “Blijf altijd up-to-date op het vlak van kennis. Kennis van ontwikkelingsmethodieken, van frameworks, van de branche en van de business. Je moet alle ICT-ontwikkelingen volgen en continu kijken hoe je die kunt vertalen naar oplossingen voor de business waarin je actief bent. Daar moet je constant mee bezig zijn. Blijf niet stilstaan, de wereld om je heen is en blijft in beweging en zal niet op jou wachten.”