Project controller vacatures Cover

Project controller vacatures

Creëer je graag kansen, zie je risico’s als een uitdaging en heb je ervaring binnen finance? Stap dan in de wereld van projectmanagement als project controller. Jij verbindt financiën en uitvoering, houdt projecten op koers en navigeert daadkrachtig door complexe budgetten om succes te realiseren. Interessant? Ontdek hier alle project controller vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een project controller.

Interessante vacatures voor project controllers

Wat doet een project controller?

In een complex project ben jij als project controller verantwoordelijk voor het financiële beheer en het handhaven van de planning. Je stelt een financieel plan op, bewaakt het tijdens het proces en grijpt in als het project van het plan afwijkt. Met je expertise analyseer je kosten, voorspel je financiële aspecten en zorg je voor de haalbaarheid van het project. Dagelijks identificeer je risico's, beheer je budgetten en los je uitdagingen op met vastberadenheid. Je streeft naar optimalisatie en efficiëntie om het project te laten gedijen. Kennis van de sector waarin je werkt, zoals bouw, bankwezen of overheid, is essentieel voor effectieve projectcontrole.

Wat is het takenpakket van een project controller?

Als project controller ben je verantwoordelijk voor de volgende taken: 

 • Het inrichten en opstellen van de begroting. Jij maakt in een scherp overzicht duidelijk hoe het volledige kostenplaatje voor de organisatie eruit ziet. 

 • Het analyseren van kansen en risico’s. Aan de hand van een grondige analyse geef jij advies over investeringen binnen het project, zodat jouw organisatie excelleert. Niet alleen schat jij de risico’s in, maar creëer je ook kansen. Kan een project bijvoorbeeld groter worden aangepakt dan eerder gedacht? Jij pakt de uitdaging met beide handen aan. 

 • Het bewaken van de planning en het budget. Jij houdt de financiële administratie zorgvuldig in de gaten, zodat er voldoende financiële middelen overblijven. Het project is immers pas geslaagd als het geld oplevert. 

 • Het rapporteren over de projectadministratie. Uiteraard creëer jij een zorgvuldige administratie, zodat tot twee cijfers achter de komma bekend is hoe het project verloopt. Als teamplayer verbind je professionals om tot een groot teamresultaat te komen. 

Wat is het gemiddelde project controller salaris?

Als project controller verdien je gemiddeld €4.450,- bruto per maand in Nederland bij een 40-urige werkweek. Ben jij een startende project controller? Dan bevindt het salaris zich rond € 3.400,- bruto per maand. Hoe meer werkervaring je opbouwt en hoe meer verantwoordelijkheden je hebt, des te hoger je salaris is. Zo verdient een senior project controller met vijf jaar werkervaring bijvoorbeeld €5.500,- bruto per maand. Naast het basissalaris geniet je bij meerdere organisaties van secundaire arbeidsvoorwaarden als bonussen, extra vakantiedagen of een leaseauto. 

Bekijk alle project controller vacatures

Finance community voor futureproof financials Banner

Finance community voor futureproof financials

In onze Futurizing Finance Community delen financiële experts hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in Finance. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in Finance een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Wat zijn de uitdagingen van een project controller?

Als project controller draag je uiteenlopende verantwoordelijkheden die jouw werk zo interessant maken. Je krijgt te maken met een constante stroom van complexe financiële gegevens en budgettaire uitdagingen, terwijl je tegelijkertijd de verwachtingen van het management in jouw unieke rol wilt overtreffen. Als interim professional heb je een scherp oog voor detail en een diepgaand begrip van financiën nodig, maar ook een uitstekende vaardigheid om risico’s te identificeren en beheersen. Het team vertrouwt op jou als motor achter het succes van de projecten. Bovendien hebben ze jouw expertise nodig om efficiëntie te maximaliseren en kosten te minimaliseren. Daarnaast ben jij als project controller flexibel. De projecten zijn immers tijdelijk. Zodra het ene project is afgerond, stroom jij meteen door naar de volgende uitdaging. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een project controller?

Wil jij blijven leren en wil je jouw grenzen verleggen? Als project controller groei je bijvoorbeeld door van een junior- of medior-positie naar een senior rol, waarbij je steeds complexere projecten tot je beschikking krijgt. Daarnaast kun je je specialiseren in specifieke sectoren, zoals de bouw, IT of financiële dienstverlening. Door je expertise binnen jouw vakgebied te verdiepen, vergroot je jouw marktwaarde. Horizontaal gezien stap je als project controller naar bredere functies binnen accounting en financiën. Word bijvoorbeeld projectleider, accountant, business controller of zelfs CFO. Kortom, stuw je carrière voorwaarts als project controller. 

Voordelen werken als project controller via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen: 

 • Uitdagende projecten bij toonaangevende opdrachtgevers. Wij werken nauw samen met de toppers binnen jouw vakgebied, zodat wij jou de vacatures als eerste aanbieden;

 • Uitstekend salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en mogelijk een leaseauto;

 • Ons onboarding programma met persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse kansen voor opleidingen;

 • HR-begeleiding om voortdurend te blijven werken aan de groei van jouw carrière

 • Members van onze community om ervaringen te delen. 

 • Ontwikkel mogelijkheden in de YACHT academy.

Bekijk alle project controller vacatures

Waar werkt een project controller?

Project controllers vind je vooral bij grote organisaties, zoals overheidsinstellingen of corporates die meerdere grootse projecten uitvoeren. Aangezien project management een integraal element is van talrijke bedrijfsactiviteiten, kun je als project controller in uiteenlopende sectoren terecht. Zo werk je onder meer in de bouw en vastgoed, gezondheidszorg, financiële dienstverlening, IT en technologie, energie en productie. Je gaat aan de slag bij een grote multinational of verleent je expertise aan een adviesbureau of consultancyfirma. De brede toepasbaarheid maakt dat je als project controller in een breed scala aan vacatures werk kunt vinden. 

In de meeste gevallen ga je gezellig met je team aan het werk op kantoor. Thuiswerken is echter geen probleem, zolang je uitstekende communicatie hebt met de project manager en andere key teamleden. Veel reizen is meestal niet noodzakelijk, tenzij je voor een groot project met meerdere kantoren samenwerkt. 

Met wie werk je samen als project controller?

Een project controller is een teamplayer bij uitstek. Samen met de andere professionals in jouw organisatie bereik je de beste resultaten, waarbij jij niet zelden de initiator bent. Zo bundel je de talenten van project managers, project engineers, business analisten, accountmanagers, projectleiders civiele techniek en projectleiders ruimtelijke ontwikkeling

Bekijk alle project controller vacatures

Welke opleidingen heb je nodig als project controller?

Zie jij een positie als project controller wel zitten? Geef je carrière een vliegende start met een opleiding in de juiste richting. Als project controller heb je een hbo-opleiding of universitaire opleiding gevolgd in de richting van Finance. Denk aan een opleiding Finance & Control, Accountancy, Bedrijfseconomie, Commerciële Economie of MER. Nieuwsgierig? We zetten een aantal geschikte opleidingen en opleidingsinstituten op een rij: 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot project controller?

Zit jouw huidige baan te strak en voel je dat jij nog een pak meer te bieden hebt? Laat je dan omscholen of bijscholen tot project controller. Bij Yacht denken wij bovendien met je mee om jouw expertise naar een hoger niveau te tillen. Start bijvoorbeeld een traineeship bij toonaangevende opdrachtgevers in de financiële branche dankzij Yacht om werkervaring op te doen. Tijdens deze training ontwikkel jij jezelf tot een ervaren financieel specialist. 

Welke vaardigheden heb je nodig als project controller?

Als project controller ben je een absolute topper op het gebied van financiën. Welke skills heb je nodig als project controller? 

 • Jij bent gedreven om de beste te zijn in het maken van nauwkeurige analyses. Door het juiste timemanagement houd jij een vinger aan de pols, waardoor het proces binnen de rails blijft. 

 • Resultaatgericht ga jij aan het werk om het project een maximaal resultaat te realiseren. 

 • Als teamplayer ben jij communicatief sterk. Voor jou zijn de cijfers uitstekend te volgen, maar dit geldt niet voor al je collega’s. Jij kan kennis delen door expertises samen te brengen, waardoor iedereen weet hoe het financieel plan eruit ziet. 

 • Zelfstandig geef jij slimme analyses, ook op het moment dat er niet direct om gevraagd wordt. Je neemt initiatief voor nieuwe analyses en hebt de drive om met nieuwe ontwikkelingen te komen. 

 • Stressbestendig ga jij aan het werk om de beste beslissingen te nemen. Je maakt zorgvuldige probleemanalyses en houdt je hoofd koel bij naderende deadlines. 

Bekijk alle project controller vacatures

Veelgestelde vragen over project controller

Wat is de beste manier om de vaardigheden voor een project controller te leren?

Als project controller volg je een opleiding met een financiële achtergrond. Daarnaast is het belangrijk dat je nauwkeurig bent, resultaatgericht werkt en stressbestendig bent. Niet alleen kun je als teamplayer goed samenwerken met jouw organisatie, ook neem je initiatief om zelfstandig analyses te maken. Yacht biedt handige trainingen aan om jouw skills een kickstart te geven. 

Is de positie van project controller stressvol?

Iedere rol binnen een organisatie, inclusief de positie van de project controller, heeft de potentie om stressvol te zijn. Dit is vooral het geval wanneer er een deadline aanwezig waarbij het project afgerond moet zijn. Met een goed time-management en het ondernemen van activiteiten die je ontstressen, focus je je maximaal op je expertise en voel je je als een vis in het water op de werkvloer. 

Brengt de positie van project controller veel rapportages met zich mee?

Het maken van analyses en rapportages is een essentieel element van de rol als project controller. Aan de hand van de gedetailleerde rapporten kun je namelijk zorgvuldige beslissingen nemen over het project. Bovendien kun je door middel van de rapportages je bevindingen over het proces en het budget ondersteunen. Je team wil graag op papier zien hoe je tot de gewenste analyses en inzichten bent gekomen. 

Hoe vind ik een baan als project controller?

Check onze vacatures voor project controllers of neemt contact op.