Project engineer Cover

Project engineer

Als project engineer beheer en coördineer je technische projecten, van concept tot voltooiing. Je bent de expert die plant, monitort, projectactiviteiten aanstuurt en resources beheert. Jij brengt organisaties vooruit door problemen op te lossen. Het is een rol die technische expertise, projectmanagement skills en het vermogen om deadlines en budgetten te bewaken vereist. Interesse gewekt? Check alle project engineer vacatures en lees meer over deze functie.

Interessante project engineer vacatures

Werken als project engineer

Wil jij jezelf uitdagen met een baan die veel verschillende skills vereist? Dan is project engineer je op het lijf geschreven. Je bent van begin tot eind bij een project betrokken als leidinggevende. Dit houdt in dat jij verantwoordelijk bent voor de planning, de coördinatie en het oplossen van problemen. Ook ben je een teamplayer, want je werkt samen met een groot aantal experts die op jouw visie vertrouwen. Met jouw visie en strategisch inzicht zit het dan ook wel goed.

Bekijk onze project engineer vacatures

Wat doet een project engineer?

Als project engineer ben je van begin tot eind bij technische projecten betrokken en maak je ze tot een succes. Het is aan jou om een planning te maken waarmee het project binnen de afgesproken deadline wordt afgerond. Jij maakt budgetten en bewaakt ze en stuurt een team van specialisten aan. Dat komt allemaal samen in een resultaat waar jij voor staat en waarover je verslag doet aan de directie of andere belangrijke stakeholders in de organisatie. Zo realiseren jullie samen het resultaat. Bij dit alles ga je zo systematisch te werk. Daarbij hoort ook een grondige evaluatie van een project.

Wat is het takenpakket van een project engineer?

Als project engineer ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Projectplanning: opstellen van gedetailleerde projectplannen, inclusief doelstellingen, mijlpalen, tijdslijnen en budgetten; 
 • Budgetbeheer: toezicht houden op de financiële aspecten van een project en ervoor zorgen dat deze binnen het afgesproken budget blijft; 
 • Teammanagement: leiden en coördineren van een team van technische professionals. Door goed management behaal je met een project het maximale resultaat; 
 • Risicobeheer: identificeren van potentiële risico's en problemen die tijdens het project voor kunnen komen. Daarbij ook het ontwikkelen van strategieën om deze risico's zo veel mogelijk te minimaliseren; 
 • Technische specificaties opstellen: vaststellen van technische specificaties en normen voor het project, die voldoen aan de eisen van de opdrachtgever; 
 • Aansturen van leveranciers en onderaannemers: jij selecteert en controleert alle betrokken externe leveranciers en onderaannemers van het project; 
 • Voortgangsrapportage: door regelmatig te rapporteren van de voortgang van het project aan het managementteam en klanten, is er een goed overzicht van de gang van zaken;
 • Kwaliteitscontrole: de project engineer houdt de kwaliteit van het werk in de gaten en zorgt ervoor dat dit wordt uitgevoerd volgens de gestelde normen.

Wat zijn de uitdagingen van een project engineer?

Project engineer is een uitdagende functie waarin je problemen oplost en lef toont. Je krijgt onder meer te maken met de volgende uitdagingen:

 • Deadlines: bij een project werk je met deadlines. Je zorgt ervoor dat de deadlines voor iedereen helder zijn en dat ze ook gehaald worden. Dat is een extra uitdaging als er onvoorziene problemen voordoen. Daarbij is creativiteit cruciaal; 
 • Budget: hoe zorg je ervoor dat alles binnen het budget blijft? Je houdt continu in de gaten of er onverwachte kosten zijn; 
 • Technische complexiteit: een technisch project kan zeer complex zijn. Jij bent op de hoogte van alle technische aspecten van een project, of je laat je hier goed over informeren; 
 • Risico's beheren: bij een project heb je altijd te maken met risico's. Een goede project engineer identificeert deze op tijd en zorgt er daarbij ook voor dat risico's zo veel mogelijk worden uitgesloten;
 • Teamcoördinatie: over het algemeen werk je bij een project samen met  experts uit meerdere disciplines. De uitdaging is dat iedereen elkaar goede ondersteuning biedt.

Wat is het gemiddelde project engineer salaris?

Als project engineer mag je rekenen op een goed salaris. Een beginnend project engineer verdient circa €3.300,- per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en gaat werken aan belangrijkere projecten, stijgt je salaris naar gemiddeld €3.850,- per maand. Voor de zeer ervaren en beste project engineers kan het salaris verder oplopen tot wel €5.000,- per maand.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Er zijn meerdere opleidingen die je kunt volgen om project engineer te worden. Een technische opleiding is sowieso een goede start. Denk aan een bacheloropleiding werktuigbouwkunde, die je bijvoorbeeld aan de TU Delft volgt. Maar ook een hbo-opleiding civiele techniek of een bachelor-opleiding software engineering zijn goede startpunten. Een opleiding projectmanagement voorziet je ook van veel van de skills die je nodig hebt. 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot project engineer?

Wil jij jezelf laten omscholen of bijscholen tot project engineer? Begin dan met een goede evaluatie van je eigen kwaliteiten en vaardigheden. Er wordt veel gevraagd van een project engineer, je moet er dan ook zeker van zijn dat jij alle capaciteiten in huis hebt. Daarna is het goed om online te kijken wat hier te vinden is aan cursussen en workshops rondom project management. Er zijn meerdere platforms die dit soort trainingen aanbieden.

Check onze opleidingen in engineering

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community Banner

Sluit je aan bij onze Urban-Innovator Community

Groeien als technisch professional in de bouw, infra of ruimtelijke ontwikkeling? Word dan member van het Urban-innovators netwerk: de exclusieve community voor Engineering-professionals om kennis te delen.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als project engineer?

Als project engineer beschik je over een uitgebreid pakket aan vaardigheden. Het gaat dan zowel om de onderstaande hard skills als soft skills: 

 • Managementskills: met jouw managementskills weet jij een project te plannen en je team aan te sturen om het beste resultaat te realiseren; 
 • Technische vaardigheden: je bent de spin in het web van complexe projecten en je lost problemen op; 
 • Communicatievaardigheden: je verbindt mensen met de juiste expertise en stuurt ze aan; 
 • Leiderschap: leiderschap is meer dan mensen verbinden en aansturen. Je hebt ook een antenne voor wat er binnen je team speelt en je gelooft in de mensen om je heen.

Welke carrièremogelijkheden heeft een project engineer?

Voor een project engineer zijn er vele  carrièremogelijkheden. Zo kan jij je verder ontwikkelen tot project manager. Dan stuur je vaak meerdere projecten tegelijk aan. Vind jij een team aansturen inspirerend en wil je dat op een ander vlak laten zien? Dan kan je technisch manager worden of je expertise in operations management opbouwen. Voor een goede project engineer behoort een functie in het hoger management zeker tot de mogelijkheden. 

Waar werkt een project engineer?

Project engineers vind je in vele verschillende branches. De technische industrie is hierbij de voornaamste. Maar ook in de bouwsector en bij IT-bedrijven nemen project engineers een belangrijke functie in en zo zijn er nog wel wat sectoren op te noemen. Zo maakt de overheid ook gebruik van project engineers, net als defensie en de lucht- en ruimtevaart. In deze sectoren werk je op een kantoor, een laboratorium, een bouwplaats of bij operationele faciliteiten.

Met wie werk je samen als project engineer?

Als project engineer werk je succesvol samen met vele andere functies. Zo werk je veel samen met de project manager, die ook een sturende rol heeft bij een project. Daarnaast ga je ook veel samenwerken met een gespecialiseerde project manager civiele techniek. een werkvoorbereider of een HR Manager.

Voordelen van werken als project engineer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding-programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de engineering-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om trends & ervaringen in engineering te delen.

Bekijk onze project engineer vacatures

Veelgestelde vragen over project engineers

Wat doet een project engineer?

De project engineer is er verantwoordelijk voor dat alles technisch klopt bij een project. Ook houdt de project engineer zich bezig met plannen, voorbereiden en organiseren.

Wat verdient een project engineer?

Het salaris van een project engineer ligt tussen de €3.300,- en €5.000,- per maand. Het gemiddelde salaris is ongeveer €3.850,- bruto, gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

Hoe word ik project engineer?

Er is geen specifieke opleiding voor project engineer. Met een opleiding in de techniek of management kom je al een heel eind. Dit vul je dan aan met cursussen en certificaten.

Wat moet je kunnen als project engineer?

Je moet technisch goed onderlegd zijn, maar je moet ook leiding kunnen geven, kunnen samenwerken en beschikken over een goed organisatietalent.

Hoe vind ik een baan als project engineer?

Check onze vacatures voor project engineers of neem contact op.