Werkvoorbereider Cover

Werkvoorbereider

Als werkvoorbereider speel jij een cruciale rol in het bouw-en productieproces. Door jouw voorbereidende werk is het voor elke collega duidelijk wat er moet gebeuren bij de constructie-, installatie-, of bouwwerkzaamheden. Door jouw sterke communicatieve skills weet jij ondanks de verschillende belangen bij elke stakeholder draagvlak te creëren. Jij bent dan ook de verbindende schakel die zorgt voor een optimaal bouwproces.

Interessante vacatures voor werkvoorbereiders

Werken als werkvoorbereider

Wat doet een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider ben jij actief binnen de bouw, infra of ruimtelijke ordening. Je houdt je bezig met het maken, bewerken en controleren van technische bouwtekeningen. Ook denk je na over de meest efficiënte en effectieve werkmethodes. Je maakt calculaties, koopt de materialen in en maakt duidelijke werkinstructies. Het is jouw verantwoordelijk om te zorgen dat het bouwproject geen vertraging oploopt en het budget niet overschrijdt. Als werkvoorbereider zorg je er dan ook voor dat het project succesvol van start gaat. Met alle mensen en materialen op de juiste plek, op het juiste moment. 

Wat zijn de taken van een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider heb je een veelzijdig takenpakket. Dit kan per project verschillen maar jouw kerntaken bestaan meestal uit het:

 • Maken van planningen;
 • Inkopen van materialen tegen de laagste prijs;
 • Maken, bewerken, lezen en/of controleren van technische bouwtekeningen, RAW-bestekken, hoeveelheden en kostenramingen;
 • Geven van input bij aanbestedingsprocedures en contractvoorbereiding;
 • Maken van werkroosters en werkinstructies; 
 • Aanvragen van goedkeuringen en vergunningen;
 • Onderhouden van contact met opdrachtgevers en leveranciers;
 • Calculeren van prijzen en marges.

Welke deelfuncties zijn er als werkvoorbereider?

Bij grotere bedrijven wordt de functie van werkvoorbereider vaak verdeeld over meerdere deelfuncties (of specialisaties), namelijk:

 • Calculator: als calculator maak je - op basis van tekeningen, bestek en aanvullende prijsinformatie - berekeningen van uren, capaciteit en benodigde materialen. Jij stelt een begroting op, beoordeelt inkomende offertes, voert risicoanalyses uit en zoekt proactief naar mogelijkheden om te besparen.
 • Planner: als planner stel jij het aantal arbeidsuren vast, stel je het werkrooster op, ben je verantwoordelijk voor de materiaal inkoop, regel je goedkeuringen en vergunningen, en onderhoud je contact met leveranciers en overige opdrachtgevers.
 • Technisch tekenaar: als technisch tekenaar werk je aan de technische tekeningen van producten, constructies en installaties voor het project. Dit doe je middels een CAD-tekenprogramma. Jij voorziet de technische tekeningen van maten, aanwijzingen en instructies. 

Bij kleinere bedrijven ben je meer een technische allrounder die betrokken blijft tijdens alle fases van het bouwproces. 

Wat zijn de functie-eisen voor een werkvoorbereider?

Wanneer je bij Yacht als (interim) werkvoorbereider wilt werken, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen:

 • Je hebt een hbo-diploma richting Civiele Techniek, zoals grond-, weg- en waterbouw (GWW), Infratechniek of Technische Bedrijfskunde;
 • Kennis van de RAW, UAV en UAV-gc (eventueel ook SE en SCB).;
 • Ervaring met CAD en RAW- bestekprogrammatuur;

Welke skills heb je nodig als werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider zijn er een aantal skills essentieel om het bouw-en productieproces tot een succes te maken. 

 • Je houdt van aanpakken, werkt gestructureerd en resultaatgericht. Je houdt de voortgang scherp in de gaten;
 • Je bent analytisch sterk;
 • Je bent een deskundige gespreks- en sparringpartner die denkt in oplossingen;
 • Je bent communicatief sterk, zowel mondeling als schriftelijk. 
 • Je houdt van afwisseling en kunt schakelen tussen verschillende projecten en opdrachtgevers.

Hoe word je werkvoorbereider?

Om werkvoorbereider te worden, heb je een technische achtergrond nodig. Denk aan een opleiding in de richting van werktuigbouwkunde, civiele techniek, bouwkunde of maritieme techniek. Daarnaast moet je kennis hebben van RAW en UAV en ervaring met een CAD-tekenprogramma.  

Wat is het verschil tussen werkvoorbereider en projectleider?

Als werkvoorbereider stel je vast wat er moet gebeuren, zorg je voor de juiste voorbereiding en ben je verantwoordelijk voor de planning. Jij levert als het ware de input aan voor de projectleider. De projectleider is vervolgens verantwoordelijk voor het realiseren van het project binnen de gestelde tijd, kosten en kwaliteits- en veiligheidseisen. 

Waar werken werkvoorbereiders?

Als werkvoorbereider ben je werkzaam in technische bedrijven, uiteenlopend in de bouw, infra of ruimtelijke ordening. Zo kun je als werkvoorbereider bij Yacht aan de slag bij toonaangevende opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, Schiphol, Havenbedrijf Rotterdam, waterschappen, provincies en gemeenten. 

Met wie werk je samen als werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider heb je veel contact met zowel interne als externe contacten. Zo werk je nauw samen met externe adviseurs en vaktechnici in diverse branches. Denk bijvoorbeeld aan riolering, constructies, kabels en leidingen, groen, spelen, water en natuur. Ook sta je in contact met bouwteams, (semi)overheden, aanvragers, adviseurs en andere partijen. 

Intern werk je op projectbasis veel samen met andere teams en afdelingen. Vanuit jouw expertise adviseer jij bijvoorbeeld projectmanagers en uitvoeringscoördinatoren over civieltechnische en uitvoeringstechnische knelpunten. 

Als enige werkvoorbereider bij de Gemeente Haaren ben ik hét aanspreekpunt voor alle  bouw-, infra- of ruimtelijke projecten. Ik ben liever een alleskunner dan een specialist binnen een bepaald vakgebied. Het mooie aan werken via Yacht is dat iedere opdracht weer compleet anders is. Zo heb ik vele tekeningen gemaakt voor de aanleg van een natuur- en recreatiegebied in de Noorderdiepzone. En moet er in de gemeente riolering komen waar ze in de toekomst woningen gaan bouwen? Dan zorg ik voor de plannen die zo uitgevoerd kunnen worden.

Raymond van Veghel

Jouw mogelijkheden als werkvoorbereider bij Yacht

Werken als werkvoorbereider bij Yacht Engineering

We zijn altijd op zoek naar talentvolle werkvoorbereiders. We geloven namelijk dat jouw talent, in combinatie met onze ijzersterke community, resulteert in een carrière vol persoonlijke ontwikkeling. Wij begeleiden dan ook interim-professionals met uiteenlopende niveaus: van starter tot zeer ervaren werkvoorbereider.

Als Engineering-professionals wordt je onderdeel van ons Engineering-community van ruim 850 engineers. Zo ontmoet je tijdens technische challenges, kennissessies en inspirerende events een grote groep vakgenoten. Door kennis te delen, met elkaar te sparren en elkaars horizon te verleggen, ontstaan er kansen die iedereen laten excelleren. Ook krijg je via Yacht toegang tot uitdagende engineering-opdrachten bij toonaangevende opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers krijgen we vacatures als eerste binnen en bieden we je deze unieke kansen als eerste aan. Onze persoonlijke loopbaanbegeleiding en opleidingsmogelijkheden geven je daarnaast de kickstart die je nodig hebt om een succesvolle carrière op te bouwen als werkvoorbereider. 

In dienst bij Yacht als interim-professional

Wil je als technisch professional impact maken in de bouw, infra of ruimtelijke ontwikkeling? Word dan werkvoorbereider bij één van onze vooruitstrevende opdrachtgevers. Als interim-professional bij Yacht heb je direct zekerheid van inkomen. Ook als je nog niet gestart bent op een opdracht. We geloven namelijk in jouw talent en dat we met ons sterke netwerk snel de opdracht vinden die past bij jouw skills en ambities.

Tijdens de zoektocht naar een passende opdracht, bereiden we je voor op de sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers. Bijvoorbeeld met een sollicitatiecoach en tips & tricks van ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo vergroten we de kans dat je start bij de opdracht die je wilt.  Zodra je definitief mag starten op opdracht bij de opdrachtgever, ga je een arbeidsovereenkomst aan bij Yacht. We worden dan jouw werkgever en begeleiden je in jouw ontwikkeling. Als het tijd is voor een nieuwe uitdaging, kijken we samen naar een passende vervolgstap die aansluit op jouw ambities. Zo zorgen we dat je jouw persoonlijke doelen bereikt op lange termijn.

Jouw doorgroeimogelijkheden bij Yacht

Als (interim) werkvoorbereider bij Yacht ben je onderdeel van een community die je scherp houdt. Zo spar je regelmatig met jouw persoonlijke manager over de doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities. Op basis hiervan zoeken wij een uitdagende opdracht die hierop aansluit. Deze persoonlijke begeleiding in combinatie met onze brede opleidings-en trainingsaanbod zorgen dat jij jouw carrière in een stroomversnelling zet. Droom je bijvoorbeeld van een carrière als projectmanager? Dan is een functie als werkvoorbereider de ideale opstap. 

Lees meer over leren en ontwikkeln in Engineering

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière

Deze artikelen & blogs over Engineering moet je zeker even lezen