Software tester Cover

Software tester

Als software tester ben jij het eerste aanspreekpunt voor kwaliteitsverbetering op softwareproducten, websites en/of applicaties. Jij bent verantwoordelijk voor de functionele en technische testen op het product. Jouw advies over de testaanpak, kritische blik en nauwe betrokkenheid tijdens refinement en ontwikkeling zorgen dat de eindgebruiker de beste gebruikservaring krijgt. En dat terwijl zowel security als compliancy gewaarborgd blijven. Interesse gewekt? Check dan onze vacatures en lees alles wat je moet weten over de functie van software tester.

Interessante vacatures voor software testers

Werken als software tester

Wat doet een software tester?

Als software tester controleer jij of het systeem werkt zoals beschreven. Jij test de software op programmeerfouten, verstoringen (bugs) en kijkt of de gebruikerservaring zo optimaal mogelijk is. Dit doe je door middel van test frameworks, testautomatisering en geautomatiseerde regressietests. Vervolgens schrijf je rapporten over de aangetroffen problemen - ook wel bug reports - zodat anderen hiermee aan de slag kunnen. 

Jij bent zowel software tester als kwaliteitsadviseur. Jij stelt haalbare kwaliteitseisen, adviseert over de testaanpak en helpt bij het opstellen van acceptatiecriteria. Doordat jij het team meeneemt in alle fasen van de software development lifecycle, breng jij de kwaliteit naar een hoger niveau. Zo kan je sneller naar productie met een betere kwaliteit én lever je goed werkende software op. 

Wat zijn de taken van een software tester?

Als software tester werk je volgens de scrum-methode. Jouw kerntaken bestaan uit:  

  • het opstellen van testscripts, testplannen en -specificaties;
  • softwaresystemen, websites en applicaties monitoren;
  • het testen van software (handmatig of geautomatiseerd); 
  • het verbeteren van testprocessen;
  • het vastleggen van testcases en testdata;
  • risico’s van fouten analyseren en inschatten;
  • feedback geven aan ontwikkelteams;
  • het bijhouden van bug reports;
  • bugs en fouten doorgeven aan ontwikkelteams;
  • bevindingen rapporteren aan de scrum-master.

Wat zijn de functie-eisen voor een software tester?

Wanneer je bij Yacht als (interim) software tester wilt werken, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen:

  • Een afgeronde hbo/wo-opleiding;
  • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift; 
  • TMAP (DevOps) of ISTQB foundation certificering;
  • Kennis van functionele en non-functionele testsoorten en hoe je deze inzet;
  • Kennis van het CI/CD concept;
  • Ervaring met of kennis van Behaviour Driven Development;
  • Ervaring met of kennis van testautomatisering; 
  • Ambitie om een programmeertaal te leren;
  • Ervaring met SAFe en het werken in een klein DevOps team;
  • Kennis van deployen middels Azure;
  • Kennis van service georiënteerde omgevingen in combinatie met Coded UI. 

Welke skills heb je nodig als software tester?

Als software tester ben jij verantwoordelijk voor het volledig testen van de ontwikkelde software. Het is dan ook essentieel dat je een hoge mate van eigenaarschap toont en met aandacht voor detail te werk gaat. Je bent kritisch, hebt een sterk analytisch denkvermogen en aarzelt niet om initiatieven te nemen. Door de dynamische werkomgeving is het van belang dat je een sterk aanpassingsvermogen hebt, prioriteiten stelt en goed overzicht houdt. Heb je fouten of bugs gevonden? Dan weet jij dit helder uit te leggen aan de ontwikkelaars zodat zij deze kunnen oplossen. Als schakel tussen de product owners en ontwikkelaars zijn communicatieve skills voor jou als software tester dan ook van groot belang. 

Hoe word je software tester?

Om software tester te worden, is het belangrijk om een technische achtergrond te hebben. Denk aan ICT, Informatica, Technische Informatica, Business IT & Management, Technische bestuurskunde of bedrijfskunde en Software Engineering. Daarnaast moet je als ervaring hebben met testtools, werkwijzen als Scrum, Agile en DevOps, en beschikken over een ISQTB- of TMap-certificaat. 

Met welke methodes, tools en programmeertalen werk je als software tester?

Als software tester werk je volgens methodes als Scrum, Agile en DevOps. En werk je met geautomatiseerde testtools als Selenium, Quality Center, FitNesse, SoapUI, UFT of QTP. Afhankelijk van het type software dat je test, heb je ook kennis nodig van programmeertalen. Test je websites of applicaties? Dan heb je kennis nodig van HTML, CSS en Javascript. Werk je meer met databases? Dan zijn datatools als SQL en Oracle essentieel.

Met wie werk je samen als software tester?

Als software tester werk je volgens de scrum-methode in een multidisciplinair team aan het ontwikkelen van kwalitatieve, goed werkende software. (Integraal) testen is hierin een essentieel onderdeel. Jij werkt dan ook veel samen met andere software testers en developers, zoals software engineers, software developers en programmeurs. In het scrumteam werk je ook nauw samen met de product owner en de scrum master. Jij fungeert door jouw kennis en expertise als brug tussen de zakelijke beschrijving van de gebruiker en de technische beschrijvingen van de ontwikkelaars. 

Het testvak is prachtig en biedt volop ontwikkelkansen. Yacht biedt me alle ruimte en mogelijkheden om binnen mijn vakgebied te groeien. Het eerste specialistische certificaat als tester heb ik inmiddels binnen. En ik weet zeker: er volgen er meer!

contactperson Image
Jeffrey Boud Software tester

Jouw mogelijkheden als software tester bij Yacht

Werken als interim software tester bij Yacht

Bij Yacht zijn we altijd op zoek naar talentvolle software testers. Wij geloven namelijk dat jouw talent, in combinatie met onze ijzersterke community, resulteert in een carrière vol persoonlijke ontwikkeling!

Wij begeleiden interim-professionals met uiteenlopende niveaus: van starter tot zeer ervaren software tester.

Kies je voor Yacht, dan kies je voor een grote kennisnetwerk van 100+ professionals én vakexperts. Yacht bied je daarnaast toegang tot uitdagende opdrachten bij toonaangevende nationale én internationale opdrachtgevers.

Door onze nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers krijgen wij vacatures als eerste binnen en kunnen wij jou deze unieke kansen als eerst bieden. Onze persoonlijke loopbaanbegeleiding en opleidingsmogelijkheden geven jou daarnaast de kickstart die jij nodig hebt om bij Yacht een succesvolle carrière op te bouwen als software tester. 

In dienst bij Yacht als interim-professional

Kies je ervoor om in dienst te gaan bij Yacht als interim-professional, dan heb je direct zekerheid van inkomen. Ook als je nog niet gestart bent op een opdracht. Wij geloven namelijk in jouw talent en dat we met ons sterke netwerk snel de opdracht vinden die past bij jouw skills, wensen en ambities. 

Tijdens de zoektocht naar een passende interim-opdracht, bereiden we je voor op de sollicitatiegesprekken bij onze opdrachtgevers. Bijvoorbeeld met een sollicitatiecoach en tips & tricks van ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo vergroten wij de kans dat jij start bij de opdracht die jij wilt.

Zodra bekend is dat je definitief mag starten op opdracht bij de opdrachtgever, ga je een arbeidsovereenkomst aan bij Yacht. Wij worden dan jouw werkgever en begeleiden je zowel in jouw professionele als persoonlijke ontwikkeling. 

Wanneer het tijd is voor een nieuwe uitdaging, kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo zorgen wij dat jij jouw persoonlijke doelen bereikt op lange termijn.

Jouw doorgroeimogelijkheden bij Yacht

Als (interim-)software tester bij Yacht ben je onderdeel van een community die je scherp houdt. Zo spar je regelmatig met jouw persoonlijke manager over de doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities. Op basis hiervan zoeken wij een uitdagende testing-opdracht die hierop aansluit. Deze persoonlijke begeleiding in combinatie met onze brede opleidings-en trainingsaanbod zorgen dat jij bij Yacht jouw carrière in een stroomversnelling zet. Meer lezen? Als je er meer over wilt lezen kun je bij yacht verschillende opdrachten uitvoeren die breed en goed zijn voor de conditie van de hersenen. Ook heb je een testing opdracht die hierop aansluit. De persoonlijke manager zal ervoor zorgen. 

Bekijk de voordelen van interim-werken

Meer weten?

Neem contact op met mij

contactperson Image

Eric Bloemen

Recruitment consultant

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan