Interdisciplinair samenwerken: bundel talent & realiseer vooruitgang Cover

Interdisciplinair samenwerken: bundel talent & realiseer vooruitgang

Om te innoveren en stappen te zetten in je carrière heb je als teamplayer soms het talent van een ander nodig. Met een interdisciplinaire samenwerking bundel je die krachten en werk je met elkaar aan een gemeenschappelijk doel. Met sterke communicatieve vaardigheden, transparantie en zelfreflectie maak jij deze samenwerking tot een succes.

Op deze pagina:

Waarom is interdisciplinaire samenwerking cruciaal voor succes? 

De vraag van de klant verandert snel. Om hierop in te spelen is het voor organisaties noodzakelijk om te blijven innoveren. Met een interdisciplinaire samenwerking bundel je het talent van verschillende disciplines of afdelingen om zo tot nieuwe inzichten en innovatie te komen. 

Een interdisciplinaire samenwerking is bijvoorbeeld een samenwerking tussen KLM en Schiphol om de luchtvaart te verduurzamen. Of tussen afdelingen van KLM, zoals financials en engineers die samen aan hetzelfde vraagstuk werken. 

Uiteindelijk heeft een interdisciplinaire samenwerking als doel om een samenhangende service te creëren die aan de snel veranderende vraag kan voldoen. Hierdoor ontstaat innovatie, vooruitgang en behaal jij een nieuw succes in je carrière.   

De kracht van interdisciplinaire samenwerking 

Als je een samenwerking start met een andere discipline is de kans groot dat jullie denkwijzen veel van elkaar verschillen. Dit kan tot botsing of discussies leiden. Toch zijn juist die interacties waardevol. Ze leggen bloot hoe er met verschillende perspectieven naar een vraagstuk wordt gekeken. En dat leidt tot nieuwe inzichten, oplossingen en innovatie. 

Bij interdisciplinair werken is het dan ook niet nodig om jullie denkwijzen direct met elkaar te verweven. Een echte teamplayer herkent én erkent de denkwijzen van de ander. En durft deze naast elkaar te zetten, zodat er verschillende perspectieven aan het licht komen. Hiervoor zijn goede communicatieve vaardigheden essentieel. 

Efficiënt interdisciplinair samenwerken: behaal maximaal resultaat

Door optimaal gebruik te maken van elkaars skills, haal je het maximale uit jullie interdisciplinaire samenwerking. Goede communicatieve vaardigheden en zelfreflectie zijn hierbij de sleutel tot een efficiënte samenwerking.  

  1. Formuleer een gezamenlijke visie
  2. Creëer een gezamenlijke taal
  3. Bespreek jullie belangen
  4. Controle loslaten
  5. Blijf kritisch naar elkaar

1. Formuleer een gezamenlijke visie

Bespreek waar je als team voor staat. Met een langetermijnvisie die elke discipline aanspreekt ontstaat er een collectief verantwoordelijkheidsgevoel voor jullie doel. Bijvoorbeeld het doel om jullie industrie klimaatneutraal maken of om jullie organisatie meer te digitaliseren. Lees meer over het ontwikkelen van een visie voor je vakgebied.

2. Creëer een gezamenlijke taal

Door jullie verschillende denkwijzen kunnen er communicatieproblemen ontstaan. Een gezamenlijke taal is nodig om de samenwerking succesvol te laten verlopen. Definieer daarom met elkaar wat jullie met bepaalde begrippen bedoelen. Voor de ene discipline betekent verduurzaming bijvoorbeeld iets anders dan voor een andere discipline. 

Houd er daarnaast rekening mee dat bij een internationale samenwerking ook verschillende culturele achtergronden een rol kunnen spelen. Goede interculturele samenwerking brengt jullie dan vooruit. 

3. Bespreek jullie belangen

Elke partij heeft andere belangen tijdens een samenwerking. Voor een succesvolle interdisciplinaire samenwerking is transparantie en goede communicatie key. Zorg dat iedereen elkaars belangen uitspreekt. Hiermee voorkom je dat andere disciplines hun betrokkenheid verliezen, defensief gedrag vertonen of de samenwerking tegenwerken.  

4. Controle loslaten

Voorkom een schijnsamenwerking: durf de controle volledig los te laten. Taken blijven controleren is misschien verleidelijk, maar zo blijf je uit eigenbelang handelen. Daardoor schiet je het doel van een interdisciplinaire voorbij: samen de krachten bundelen om innovatie en vooruitgang te realiseren. Leer efficiënt delegeren!

5. Blijf kritisch naar elkaar  

Tijdens een interdisciplinaire samenwerking heb jij een uniek perspectief op de blinde vlek van andere disciplines. Houd elkaar scherp door deze met elkaar te blijven bespreken. Intervisie is een goede tool om hiervoor in te zetten. Zo blijft de samenwerking soepel lopen en boek je samen vooruitgang. 

Je persoonlijk leiderschap versterken? Banner

Je persoonlijk leiderschap versterken?

Met sterk persoonlijk leiderschap haal jij het beste uit jezelf, overtuig jij anderen succesvol van jouw visie en krijg je zaken écht in beweging. Leer hoe jij jezelf efficiënt aanstuurt, draagvlak creëert en conventies doorbreekt.

Download de paper

Veelgestelde vragen over interdisciplinair samenwerken

Wat is interdisciplinair samenwerken?

Interdisciplinair samenwerken houdt in dat er niet uitsluitend vanuit je eigen referentiekader maar ook vanuit die van je collega’s aan een gezamenlijk doel wordt gewerkt... Lees meer over interdisciplinair samenwerken

Wat is het verschil tussen interdisciplinair en multidisciplinair?

In een multidisciplinair team werken professionals samen vanuit hun eigen vakgebied. De autonomie van elke discipline blijft behouden. De samenwerking is gericht op het inbrengen van eigen expertise en skills vanuit de eigen doelstelling. 

In een interdisciplinair team werken de verschillende disciplines aan een gezamenlijk geformuleerd doel. Er is sprake van een gemeenschappelijke taal die toegankelijk en begrijpelijk is voor alle betrokken. De betrokken professionals leveren een stukje van hun autonomie in om uiteindelijk tot een gezamenlijke werkwijze te komen.