Online marketeer Cover

Online marketeer

Als online marketeer help jij organisaties bij het vergroten van hun zichtbaarheid. Bijvoorbeeld met het vergroten van hun naamsbekendheid of het promoten van een nieuwe product. Jij bedenkt de marketingstrategie, zet campagnes op, analyseert de behaalde resultaten en zorgt dat de organisatie haar doelen realiseert. Als digital marketeer maak jij het verschil voor organisaties in de b2c- als b2b-sector.

Interessante vacatures voor online marketeer

Werken als online marketeer

Wat doet een online marketeer? 

Als online marketeer help jij bedrijven met het behalen van hun commerciële doelstellingen. Zo help je bijvoorbeeld met het promoten van een nieuw product, het vergroten van de naamsbekendheid van een merk of de sales van een bedrijf. Dit doe je door marketingstrategieën of campagnes op te stellen, in te richten en te monitoren. Je schakelt  tussen verschillende afdelingen van een bedrijf om er zo samen voor te zorgen dat de gestelde doelen worden behaald. 

Wat zijn de taken van een online marketeer? 

Als online marketeer heb je een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. De kerntaken van een online marketeer zijn:

 • Campagneplannen opstellen in samenwerking met de klant. Jullie bepalen het budget, de doelgroep en de content die jullie willen gebruiken. Nog voor de ene campagne is afgerond zit jij alweer bomvol ideeën voor een volgende effectieve campagne;
 • Zoekwoordenonderzoek om te achterhalen waar mensen online het meest naar zoeken. Aan de hand van dit onderzoek bepaal je welke content je schrijft of hoe je je advertenties inkoopt';
 • Analyses maken met behulp van online tools zoals Google Analytics. Hieruit doe je informatie op over de functionaliteit van een campagne;
 • Rapportages maken over campages.Je zet hierin alle resultaten van de campagne, analyseert deze en bespreek de bevindingen met de klant. 

Wat zijn de functie-eisen voor een online marketeer? 

Wanneer je als online marketeer wilt werken, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen: 

 • Een afgeronde hbo/wo-opleiding, bij voorkeur richting commerciële economie; 
 • Een aantal jaar relevante werkervaring in een commerciële omgeving; 
 • Up-to-date marketingkennis en kennis van data analyses.

Welke skills heb je nodig als online marketeer? 

Als online marketeer is het belangrijk dat je nieuwsgierig bent naar de ontwikkelingen in het vakgebied en daarbuiten. Zo blijf je inhoudelijk altijd een stap voor op de concurrent. Denk aan technologische ontwikkelingen die andere manieren van adverteren mogelijk maken. Maar ook aan de uitbreiding van je kennis over de verschillende disciplines in marketing zoals SEO, e-mailmarketing of socialmediamarketing. 

Daarnaast zijn er nog een aantal human-skills als online marketeer essentieel:   

 • Analytisch vermogen:
  Als online marketeer is het belangrijk dat je de data van lopende campagnes juist monitort en interpreteert, bijvoorbeeld met behulp van Google Analytics;
 • Creatief:
  Je denkt na over creatieve concepten voor campagnes, de invulling van content en je helpt organisaties te vernieuwen in hun marketing. Als een opdrachtgever een bepaald doel voor ogen heeft, ga jij samen met bijvoorbeeld videomakers en copywriters aan de slag om jullie creatieve ideeën invulling te geven;
 • Timemanagement:
  Je werkt vaak aan meerdere campagnes of marketingstrategieën tegelijk; vaak met strakke deadlines. Daarom is het belangrijk dat je altijd  helder hebt wat je wanneer voor welke klant moet doen. 
 • Samenwerken:
  Het is belangrijk dat jij en de klant precies weten wat je van elkaar verwacht. Je hebt vaak bel- of mailcontact, waardoor het essentieel is om communicatief sterk te zijn. Ook in de organisatie werk je vaak samen met verschillende teams of afdelingen. 

Hoe word je online marketeer? 

Om online marketeer te worden heb je in de meeste gevallen een hbo-diploma in de richting van marketing en communicatie nodig. Toch kun je vaak ook met een andere opleidingsachtergrond starten als online marketeer. Met cursussen, opleidingen en het leren tijdens het werk, kan je ook zonder de juiste opleiding groeien tot een succesvol online marketeer.

Waar werken online marketeers? 

In bijna alle sectoren is marketing een onderdeel van de organisatie. Online marketeers kunnen daarom werkzaam zijn bij de meest uiteenlopende organisaties, van gespecialiseerde e-commerce bedrijven tot startups of grote multinationals als Rabobank, KPN of ASML.

Met wie werk je samen als online marketeer?

Afhankelijk van je project werk je daarbij samen met professionals van allerlei afdelingen. Denk aan product owners, designers, copywriters, web developers, of sales-professionals. 

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als online marketeer? 

Als online marketeer kan je doorgroeien door jezelf te specialiseren of te groeien als generalist. Specialiseer jezelf bijvoorbeeld tot marktonderzoeker die klantbehoeften, trends of klanttevredenheid in kaart brengt en vervolgens advies uitbrengt. Of groei door tot seo-specialist en geef organisaties advies over hun vindbaarheid in zoekmachines. Daarnaast kan je binnen je rol als online marketeer ook doorgroeien van junior naar senior marketeer of marketing manager.

Ik kom als interim marketing professional bij organisaties binnen met een frisse blik. Hierdoor ontdek je snel de verschillen én overeenkomsten tussen organisaties. Al die ervaringen neem je weer mee naar een volgende functie en opdrachtgever.

contactperson Image
Kiran Bagchi Interim Marketing & Communicatie Specialist

Jouw mogelijkheden als online marketeer bij Yacht

Werken als online marketeer bij Yacht

We zijn altijd op zoek naar talentvolle online marketeers. We geloven namelijk dat jouw talent, in combinatie met onze ijzersterke community, resulteert in een carrière vol persoonlijke ontwikkeling. We begeleiden interim-professionals met uiteenlopende niveaus: van junior tot zeer ervaren online marketeers. 

Kies je voor Yacht, dan kies je voor een grote kennisnetwerk van 1000+ professionals én vakexperts. We bieden je ook toegang tot uitdagende opdrachten bij toonaangevende opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers krijgen we opdrachten en vacatures als eerste binnen en bieden we je deze unieke kansen als eerste aan. Onze persoonlijke loopbaanbegeleiding en opleidingsmogelijkheden geven je daarnaast de kickstart die je nodig hebt om een succesvolle carrière op te bouwen als online marketeer.

In dienst bij Yacht als interim-professional

Ga je in dienst bij Yacht als interim-professional, dan versnel jij je carrière door om de zoveel tijd te wisselen van werkomgeving en je behoudt een vast contract. Zo verbeter je sneller je skills en vergroot jij je expertise. 
Op basis van jouw ambities vinden we een passende opdracht in marketing en communicatie bij de top van het bedrijfsleven of andere organisaties. We geloven in jouw talent en dat we met ons sterke netwerk snel de opdracht vinden die past bij jouw skills, wensen en ambities. 

Tijdens jouw onboarding, bereiden we je voor op de intakegesprekken bij onze opdrachtgevers. Bijvoorbeeld met een coach en tips & tricks van ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo vergroten we de kans dat je start bij de opdracht die je wilt. Als het tijd is voor een nieuwe opdracht , kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo zorgen we samen dat je jouw persoonlijke doelen bereikt op lange termijn.

Jouw doorgroeimogelijkheden bij Yacht 

Als online marketeer bij Yacht ben je onderdeel van een community die je scherp houdt. Zo spar je regelmatig met jouw persoonlijke manager over de doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities. Op basis hiervan zoeken wij de opdracht die bij jou past. Deze persoonlijke begeleiding in combinatie met onze brede opleidings-en trainingsaanbod en peer to peer intervisie, zorgen dat jij jouw carrière in een stroomversnelling zet.

Lees meer over leren en ontwikkelen in MarCom

Meer weten?

Neem contact met ons op!

contactperson Image

Marianne van der Velden

Recruitment Consultant Marketing & Communications

Word de beste agile MarCom expert Banner

Word de beste agile MarCom expert

Maakt een agile werkwijze jouw werk in marketing en communicatie effectiever, uitdagender en leuker? Download de paper en laat je inspireren door 5 experts die trends, tips en praktijkcases over agile werken met je delen.

Download de paper