Communicatieadviseur Cover

Communicatieadviseur

Als communicatieadviseur weet jij precies hoe je een boodschap overbrengt aan de doelgroep. Je bekijkt communicatievraagstukken vanuit verschillende perspectieven, stelt de juiste vragen aan de betrokken stakeholders en vertaalt op basis hiervan deze inzichten tot een heldere communicatiestrategie. Zowel voor intern als extern gebruik. Interesse gewekt?

Interessante vacatures voor communicatieadviseur

Werken als communicatieadviseur

Wat doet een communicatieadviseur?

Als communicatieadviseur weet je als geen ander hoe je een boodschap op de juiste manier overbrengt aan een specifieke doelgroep. Je werkt allround aan communicatievraagstukken, of specialiseert je in een bepaalde richting. Als interne communicatiespecialist denk jij bijvoorbeeld na over hoe je de belangrijkste doelstellingen van een project of bepaalde veranderinitiatieven intern duidelijk communiceert aan alle collega’s. 

Je geeft als communicatieadviseur niet alleen advies, maar bent ook nauw betrokken bij het marketing- en communicatieteam. Samen met dit team houd jij je bezig met het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van het communicatiebeleid van een organisatie.

Wat zijn de taken van een communicatieadviseur?

Als communicatieadviseur heb je een breed scala aan taken en verantwoordelijkheden. De kerntaken van een communicatieadviseur zijn: 

  • Het bedenken, ontwikkelen en opstellen van het communicatiebeleid van de organisatie;
  • Het ondersteunen, motiveren en inspireren van collega’s om het communicatieplan onderling uit te dragen, maar ook naar klanten of de buitenwereld;
  • Het schrijven van mailings, persberichten, blogs, rapporten, jaarverslagen, brochures en bedrijfsmagazines; 
  • Het helpen van (online) marketeers om hun marketingstrategieen op de juiste manier te vertalen naar een aantrekkelijk en duidelijk verhaal; 
  • Het bedenken, aanpassen en verbeteren van de huisstijl van de organisatie, zowel online als offline. 

Wat zijn de functie-eisen voor een communicatieadviseur?

Als je aan de slag gaat als communicatieadviseur, moet je aan de volgende functie-eisen voldoen:

  • Een afgeronde hbo/wo-opleiding bij voorkeur in de richting van communicatie;
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal; 
  • Kennis van zowel online als offline communicatiekanalen.

Welke skills heb je nodig als communicatieadviseur?

Als communicatieadviseur ben je communicatief sterk. Je weet optimaal gebruik te maken van overtuigingskracht en de beoogde doelstellingen onder woorden te brengen in een heldere taal die voor de doelgroep te begrijpen is. Je bent daarnaast proactief en goed in het waarborgen van structuur en deadlines. 

Als communicatieadviseur ben je op de hoogte van de huidige communicatie- en marketingmethoden en -tools, en weet je stakeholders te betrekken door hen op de juiste manier te benaderen. Je houdt van taal, bent creatief en uitstekend in het vertalen van complexe onderwerpen naar een begrijpelijk verhaal. Kortom, jij bent de sleutel tot heldere communicatie in een bedrijf. 

Met wie werk je samen als communicatieadviseur?

Als communicatieadviseur maak je deel uit van het marketing- en communicatieteam in een organisatie. Zo’n team bestaat vaak uit meerdere communicatie professionals die zich stuk voor stuk bezig houden met het optimaliseren van de communicatie binnen en buiten een organisatie.

Waar werkt een communicatieadviseur?

Als communicatieadviseur neem je zowel een adviserende als uitvoerende rol aan, bijvoorbeeld voor opdrachtgevers als ASML, Rijksoverheid of TNO.  Je maakt voorstellen of neemt beslissingen. Hierbij word je bijgestaan door je team van communicatie professionals.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als communicatieadviseur? 

Wil je doorgroeien van junior naar senior communicatieadviseur? Als junior begin je met een functie waarin jij je vooral bezighoudt met uitvoerende taken. Als senior communicatieadviseur krijg je steeds meer verantwoordelijkheden. Je houdt je bezig met het geven van communicatieadvies en voert dit advies deels zelf uit. Ook kun je als communicatieadviseur doorgroeien naar een managementfunctie, waarbij je de leiding krijgt over het aansturen van een marketing- en communicatieteam. 

Sinds een paar weken zit ik met enkele collega’s in een team dat zich uitsluitend focust op communicatie rondom corona vanuit GGD Kennemerland. Ik maak hiervoor als communicatieadviseur onder andere communicatiemiddelen, zoals flyers voor de corona-teststraten in Haarlem en Haarlemmermeer. Ik beheer de social media-accounts van GGD Kennemerland en houd de website up-to-date.”

Lees haar blog
contactperson Image
Lilian van Ooijen Projectleider / Content Manager / (Eind)redacteur

Jouw mogelijkheden als communicatieadviseur bij Yacht

Werken als communicatieadviseur bij Yacht

We zijn altijd op zoek naar talentvolle communicatie professionals. We geloven namelijk dat jouw talent, in combinatie met onze ijzersterke community, resulteert in een carrière vol persoonlijke ontwikkeling. We begeleiden interim-professionals met uiteenlopende niveaus: van junior tot zeer ervaren communicatieadviseurs.

Kies je voor Yacht, dan kies je voor een grote kennisnetwerk van 1000+ professionals én vakexperts, We bieden je ook toegang tot uitdagende opdrachten bij toonaangevende opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking met onze opdrachtgevers krijgen wij opdrachten en vacatures als eerste binnen en kunnen wij jou deze unieke kansen als eerst bieden. Onze persoonlijke loopbaanbegeleiding en opleidingsmogelijkheden geven jou daarnaast de kickstart die jij nodig hebt om een succesvolle carrière op te bouwen als communicatieadviseur. 

In dienst bij Yacht als interim-professional

Ga je in dienst bij Yacht als interim-professional, dan versnel jij je carrière door om de paar maanden of jaar te wisselen van werkomgeving; zonder je vaste contract te verliezen. Zo verbeter je sneller je skills en vergroot jij je expertise. 

Op basis van jouw ambities vinden wij een passende MarCom-opdracht bij de top van het bedrijfsleven en andere organisatie, zoals: overheid, start-ups, mkb en non-profit. We geloven namelijk in jouw talent en dat we met ons sterke netwerk snel de opdracht vinden die past bij jouw skills, wensen en ambities. 

Tijdens jouw onboarding, bereiden we je voor op de intakegesprekken bij onze opdrachtgevers. Bijvoorbeeld met een coach en tips & tricks van ervaringsdeskundigen uit het veld. Zo vergroten wij de kans dat jij start bij de opdracht die jij wilt. Als het tijd is voor een nieuwe interim-opdracht , kijken we samen naar een passende vervolgstap. Zo zorgen wij samen met jou dat jij jouw persoonlijke doelen bereikt op lange termijn.

Word interimmer

Doorgroeien bij Yacht

Als communicatieadviseur bij Yacht ben je onderdeel van een community die je scherp houdt. Zo spar je regelmatig met jouw persoonlijke manager over de doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij jouw ambities. Op basis hiervan zoeken wij de communicatie-opdracht die hierbij past. Deze persoonlijke begeleiding in combinatie met onze brede opleidings-en trainingsaanbod en peer to peer intervisie, zorgen dat jij jouw carrière in een stroomversnelling zet. Nieuwsgierig?

Lees meer over leren en ontwikkelen in MarCom

Meer weten?

We bespreken dit graag met je tijdens een persoonlijk gesprek. Neem contact met ons op!

contactperson Image

Marianne van der Velden

Recruitment Consultant Marketing & Communications

Word de beste agile MarCom expert Banner

Word de beste agile MarCom expert

Maakt een agile werkwijze jouw werk in marketing en communicatie effectiever, uitdagender en leuker? Download de paper en laat je inspireren door 5 experts die trends, tips en praktijkcases over agile werken met je delen.

Download de paper