Toekomstbestendige arbeidsmarkt: cruciale pijlers voor de toekomst Cover

Toekomstbestendige arbeidsmarkt: cruciale pijlers voor de toekomst

Om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken, gaat die fundamenteel op de schop. Het verschil tussen flexibele en vaste contracten wordt verkleind, zonder dat dit ten koste gaat van de wendbaarheid van organisaties. Weet welke ontwikkelingen gaan komen en hoe je daar als werkgever slim op inspeelt.

Op deze pagina: 

Wat is een toekomstbestendige arbeidsmarkt?

Een toekomstbestendige arbeidsmarkt is een arbeidsmarkt waarin iedereen die wil werken, ook duurzaam (lonend) kan werken. Daarnaast levert een toekomstbestendige arbeidsmarkt een positieve bijdrage aan de samenleving. Want werk betekent voor professionals veel meer dan alleen geld verdienen. Het geeft bijvoorbeeld ook structuur, status en zingeving. 

Op dit moment is de arbeidsmarkt niet futureproof. Dat heeft een aantal redenen. Zo is er een hoop krapte op de arbeidsmarkt, maar zijn ook veel mensen onzeker over hun inkomen of dragen ze individueel meer risico (denk aan zzp’ers die niet goed verzekerd zijn voor ziekte). Ook veroorzaken trends als vergrijzing en globalisering, beleidskeuzes en regels problemen op de huidige arbeidsmarkt. 

Wat is nodig voor de toekomst van werk?

Om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken, is het cruciaal dat die verandert. Belangrijke adviezen zijn hiervoor gegeven door de commissie Borstlap, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Sociaal-Economische Raad (SER). 

Alle partijen noemen het beter reguleren van flexibele contractvormen essentieel voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Het verschil tussen vaste banen en flexwerken moet kleiner worden. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is wel dat ondanks dat professionals meer zekerheid krijgen, organisaties wel voldoende wendbaar blijven.

De overheid wil dat werkgeverschap in de toekomst aantrekkelijker wordt voor organisaties. Ze willen ‘duurzame arbeidsrelaties’ stimuleren. Investeren in duurzaam werkgeverschap wordt zo steeds belangrijker. Denk aan skill-based werven, het versterken van je employer brand of zorgen voor inclusief werkgeverschap

Leer meer over duurzaam werkgeverschap

Wat zijn belangrijke pijlers voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt?

Een toekomstbestendige arbeidsmarkt bestaat uit verschillende onderdelen. Gelijkwaardige kansen, beloning van inzet en prestaties en een vangnet voor wie dat nodig heeft, vormen belangrijke pijlers. Maar ook ruimte voor innovatie en een goed draaiende economie zijn nodig. De overheid zet in op de volgende pijlers voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt:

  1. Duurzame arbeidsrelaties
  2. Wendbare organisaties
  3. Gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen
  4. Altijd uitzicht op nieuw werk

1. Duurzame arbeidsrelaties

Professionals met een flexibel contract moeten meer werk- en inkomenszekerheid gaan krijgen. Daarom worden arbeidsovereenkomsten met onbepaalde tijd in de toekomst het uitgangspunt.

Ook gaat de flexibilisering van de arbeidsmarkt steeds meer gereguleerd worden. Zo gaan oproepcontracten en min-max contracten in de huidige vorm verdwijnen en wordt de positie van uitzendkrachten verbeterd. Bijvoorbeeld doordat de uitzendduur van deze professionals korter wordt. Omdat arbeidsovereenkomsten steeds vaster worden, wordt het steeds belangrijker om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van het personeel. 

2. Wendbare organisaties

Cruciaal voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt is dat organisaties wendbaar blijven, ondanks de regulering van flexibele contractvormen. Daarom komen er specifieke maatregelen die de wendbaarheid van organisaties gaat vergroten. 

Om zelf je organisatie wendbaarder te maken, creëer je bijvoorbeeld hybride functies en bied je omscholingstrajecten aan. 

3. Gelijker speelveld tussen werknemers en zelfstandigen

In een toekomstbestendige arbeidsmarkt lopen zzp’ers minder risico dan ze nu doen. Gedwongen zzp-schap en schijnzelfstandigheid worden straks hard aangepakt. Dat moet oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegengaan. Ook wordt de arbeidsongeschiktheidverzekering (AOV) in de toekomst verplicht voor alle zelfstandigen. 

4. Altijd uitzicht op nieuw werk

Altijd uitzicht op nieuw werk, dat is ook één van de pijlers van een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Professionals worden gestimuleerd zich hun hele leven zowel op persoonlijk, als op professioneel vlak te blijven ontwikkelen. Dit wordt ook wel Leven Lang Ontwikkelen (LLO) genoemd. 

Digitalisering, automatisering en robotisering stellen steeds nieuwe en hogere eisen aan de vaardigheden van professionals. Functies verdwijnen, nieuwe functies ontstaan. Om duurzaam inzetbaar te blijven, moeten professionals de ontwikkelingen in de markt en in het werk bijbenen. Een Leven Lang Ontwikkelen gaat veroudering van skills tegen en stimuleert het aanleren van nieuwe skills, ook wel upskillen of reskillen

Podcast ‘Werkgevers van de toekomst’: duik dieper in dit onderwerp

Wat zijn de banen van de toekomst? En welke ontwikkelingen zijn nu al direct nodig om de arbeidsmarkt futureproof te maken? In de unieke podcastserie van Yacht - Werkgevers van de toekomst - nemen experts Bart van Krimpen (Chapter Lead Market Intelligence bij Randstad Groep Nederland) en Susan van Hooijdonk (specialist Social Impact, Innovatie en Arbeidsmarkt bij Randstad Groep Nederland) je mee in hun laatste inzichten.

Beluister de podcast

Veelgestelde vragen over een toekomstbestendige arbeidsmarkt

Wat is een toekomstbestendige arbeidsmarkt?

Een toekomstbestendige arbeidsmarkt is een arbeidsmarkt waarin iedereen die wil werken, ook lonend kan werken. Daarnaast levert een toekomstbestendige arbeidsmarkt een positieve bijdrage aan de samenleving. Want werk betekent voor professionals veel meer dan alleen geld verdienen. Het geeft bijvoorbeeld ook structuur, status en zingeving. Meer weten? Check hier de video.

Wat zijn belangrijke thema’s voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt?

Een toekomstbestendige arbeidsmarkt bestaat uit verschillende onderdelen. Gelijkwaardige kansen, beloning van inzet en prestaties en een vangnet voor wie dat nodig heeft, vormen belangrijke pijlers. Maar ook ruimte voor innovatie en een goed draaiende economie zijn nodig. Meer weten? Check hier de video.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd up-to-date van actuele HR-trends, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in jouw vakgebied, events en trainingen & opleidingen. Ook lees je als eerste de blogs van onze Randstad Professional | Yacht’ers die hun ervaringen, tips en tricks met je delen. Interesse gewekt?

Stuur mij de nieuwsbrief