Krappe arbeidsmarkt: zo doorbreek je een aanhoudend personeelstekort Cover

Krappe arbeidsmarkt: zo doorbreek je een aanhoudend personeelstekort

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijk om de juiste expertise te vinden. Daarbij verdwijnt deze schaarste op de arbeidsmarkt de komende jaren niet. Wat houdt deze arbeidskrapte in stand? En hoe doorbreek je de krapte binnen jouw bedrijf? Lees hier hoe krap de arbeidsmarkt is, waar het tekort precies zit en hoe je wél de juiste expertise op de juiste plek aantrekt.

Professionals nodig? Bekijk onze diensverlening

Bekijk onze dienstverlening

Op deze pagina: 

Wat is een krappe arbeidsmarkt?

Hoe krap is de arbeidsmarkt?

De afgelopen jaren is de arbeidsmarkt steeds krapper geworden. Het aantal openstaande vacatures stijgt gestaag, terwijl de werkloosheid daalt. Eind 2021 komt een keerpunt: er staan meer vacatures open dan dat er werklozen zijn in Nederland. De krapte op de arbeidsmarkt is in de afgelopen jaren nog niet eerder zo hoog geweest.

Openstaande vacatures en werkloze beroepsbevolking
Openstaande vacatures en werkloze beroepsbevolking

Deze 5 factoren veroorzaken de krapte op de arbeidsmarkt 

Verschillende factoren veroorzaken krapte op de arbeidsmarkt. Dit zijn de vijf belangrijkste oorzaken: 

  1. Vergrijzing
  2. Mismatch
  3. Onbenut arbeidspotentieel
  4. Flexwerkers
  5. Verhoogd verzuim

1. Vergrijzing

De voornaamste oorzaak van de krapte op de arbeidsmarkt is vergrijzing. Sinds 2011 gaan steeds meer babyboomers met pensioen, waardoor de uitstroom van professionals op de arbeidsmarkt groot is. Tegelijkertijd is de instroom beperkt. Nederlanders krijgen als decennialang minder kinderen. Vooral het positieve migratiesalado zorgt de aankomende jaren nog voor groei in de beroepsbevolking.

2. Mismatch

Er bestaat een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Voor bepaalde beroepen is er een overschot aan professionals, terwijl andere beroepen kampen met tekorten. Technologische ontwikkeling draagt bij aan deze mismatch: er zijn niet genoeg professionals met de vernieuwde expertise waar werkgevers naar op zoek zijn.

3. Onbenut arbeidspotentieel 

De manier waarop Nederlanders hun werk invullen, draagt bij aan de arbeidskrapte. Nederland blinkt uit in arbeidsparticipatie: veel mensen werken. Tegelijkertijd zijn we koploper op het gebied van parttime werken. Dat leidt tot een heleboel uren aan onbenut arbeidspotentieel. Als meer mensen voltijd werken, lost de schaarste op de arbeidsmarkt grotendeels op. 

Naast deeltijdwerkers bestaat het onbenutte arbeidspotentieel in Nederland ook uit werklozen en semi-werklozen. Aan deze groepen besteden organisaties nog weinig aandacht bij het vinden van personeel. Dat is zonde: professionals die jouw organisatie kunnen versterken staan nu buiten het werkveld. 

4. Flexwerkers

Ook de vele flexwerkers in Nederland dragen bij aan een krappe arbeidsmarkt. Want hoewel er flexwerkers zijn die voltijd werken, wisselen zij vaker van positie. Het aantal openstaande vacatures neemt daardoor toe. 

5. Verhoogd verzuim 

Doordat het moeilijk is om personeel te vinden, worden vacatures niet vervuld en moet hetzelfde werk met minder mensen worden gedaan. Dit zorgt voor een hogere werkdruk en leidt indirect tot extra uitval. Ditmaal door overspannenheid en burn-out. Het hoger ziekteverzuim zorgt zo voor personeelstekorten. 

Ziekteverzuim
Ziekteverzuim
Grafische weergave vicieuze cirkel
Grafische weergave vicieuze cirkel

Gevolgen van een krappe arbeidsmarkt

De tekorten op de arbeidsmarkt hebben verschillende gevolgen. Posities die moeilijk gevuld worden, vertragen processen binnen je organisatie. Door een gebrek aan de juiste expertise op de juiste plek, bestaat de kans dat de kwaliteit van processen binnen de organisatie daalt. Bovendien stijgen de lonen voor krapteberoepen, wat een stijging van de prijs van het product of dienst tot gevolg heeft.  

Openstaande vacatures in Nederland: waar zit het personeelstekort?

De arbeidsmarkt ontwikkelt zich en is niet overal even krap. Verdiep je daarom in waar het personeelstekort in jouw vakgebied precies ligt. 

Hoe jij het arbeidstekort in jouw organisatie oplost

De krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een toekomstgerichte visie. Richt je daarom op duurzaam werkgeverschap. Door te investeren in de juiste professionals en op een futureproof manier te werven én werken, zorg jij dat je óók in een krappe arbeidsmarkt de juiste expertise aantrekt en behoudt. Duurzaam werkgeverschap bestaat uit: 

Skill-based werven

Door je als werkgever niet blind te staren op iemand’s eerdere ervaring of diploma’s, maar te kijken naar iemands talent en wat iemand écht kan, vind je sneller professionals die goed meedraaien in jouw organisatie. Op die manier biedt skill-based werven de beste oplossing voor de huidige krapt op de arbeidsmarkt. 

Leer skill-based werven én werken

Inclusieve arbeidsmarkt

Professionals aantrekken en behouden in een krappe arbeidsmarkt doe je door aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie. Ook als gevolg van de internationaliserende arbeidsmarkt wordt goede interculturele samenwerking steeds belangrijker. Focus daarom op inclusief werkgeverschap. 

Zorg voor inclusief werkgeverschap

Employer branding 

Het zijn van een aantrekkelijke werkgever is cruciaal in een krappe arbeidsmarkt. Door sterke employer branding zorg je niet alleen dat je de juiste professionals aantrekt, maar ook dat je hen behoudt. 

Versterk je employer brand

Duurzame inzetbaarheid

Wanneer je kampt met een personeelstekort, is het voorkomen van verzuim cruciaal. Focus daarom op duurzame inzetbaarheid van je professionals, door vitaliteitsmanagement toe te passen en het verzuim te verlagen. 

Vergroot de duurzame inzetbaarheid

Arbeidsmarkt van de toekomst

De wetgeving rondom werkgeverschap verandert. Daardoor krijgt de arbeidsmarkt van de toekomst een andere structuur. Een wendbare organisatie is cruciaal om je organisatie voor te bereiden op deze vooruitgang.  

Leer meer over de arbeidsmarkt van de toekomst

Podcast ‘Werkgevers van de toekomst’: duik dieper in dit onderwerp

Hoe stem jij als werkgever jouw werkgeverschap af op deze krappe arbeidsmarkt? In de unieke podcastserie van Yacht - Werkgevers van de toekomst - nemen experts Bart van Krimpen (Chapter Lead Marketing Intelligence bij Randstad Groep Nederland) en Erwin Koenderman (Commercieel Operationeel Directeur bij Yacht) je mee in hun laatste inzichten. Ze geven een antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag binnen dit thema: hoe doorbreek je schaarste binnen jouw organisatie?

Beluister de podcast

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd up-to-date van actuele HR-trends, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in jouw vakgebied, events en trainingen & opleidingen. Ook lees je als eerste de blogs van onze Yacht’ers die hun ervaringen, tips en tricks met je delen. Interesse gewekt?

Stuur mij de nieuwsbrief

Veelgestelde vragen over de krappe arbeidsmarkt

Wat is een krappe arbeidsmarkt?

Er is sprake van een krappe arbeidsmarkt als de vraag naar arbeid groter is dan het aanbod. Werkgevers hebben openstaande vacatures die ze moeilijk gevuld krijgen. Lees op deze pagina hoe jij het arbeidstekort in jouw organisatie oplost.

Of check hier de video.

Wat zijn de oorzaken van de krappe arbeidsmarkt?

De vergrijzing van de Nederlandse beroepsbevolking is de grootste oorzaak van de huidige arbeidskrapte. Ook is er sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt: er zijn niet genoeg professionals met de juiste expertise waar werkgevers naar op zoek zijn. Bovendien spant Nederland de kroon in het aantal deeltijd- en flexwerkers. Lees op deze pagina meer over de 5 factoren die de krapte op de arbeidsmarkt veroorzaken en in stand houden.

Bekijk hier ook de video.

Wat zijn de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt?

De tekorten op de arbeidsmarkt hebben verschillende gevolgen. Posities die moeilijk gevuld worden, vertragen processen binnen organisaties. Door een gebrek aan de juiste expertise op de juiste plek, bestaat de kans dat de kwaliteit van processen binnen de organisatie daalt. Bovendien nemen de lonen voor krapteberoepen toe en stijgt daarmee de prijs van je product of dienst. Lees op deze pagina meer over de krappe arbeidsmarkt

Realiseer vooruitgang met de juiste expertise op de juiste plek Banner

Realiseer vooruitgang met de juiste expertise op de juiste plek

Zo vind je met recruitment de beste professional voor jouw vacature voor tijdelijke opdrachten of vaste banen. Ook helpen we je bij een zorgeloze inhuurproces van gedetacheerden en zzp’ers. Nieuwsgierig?

Check onze HR-dienstverlening