Blog

Grip op vitaliteit in een veranderende werkomgeving

Author Image

Floor Vergunst

HR Professional

25 juni 2020

Header image

Door de uitbraak van het coronavirus werden we massaal (gedwongen) om thuis te gaan werken. Alle neuzen bevonden zich ineens op aparte schermpjes via online tools. Hoe houd jij als HR Business Partner grip op vitaliteit in deze tijd, waarin we online thuiswerken? En hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers ook na de corona crisis vitaal zijn en blijven? Graag nemen we je mee in dit artikel voor praktische tips en informatie over vitaliteit in een online wereld.

Zorgen voor andermans zorgen

Wist je, dat in de werkende leeftijd circa 20% van de mensen last heeft van lichte of matige psychische klachten, zoals angst of depressie? 
Er zijn natuurlijk vele factoren die kunnen leiden tot deze klachten, waaronder financiële zorgen, belastende zorgtaken in tijden van corona, oververmoeidheid, onzekerheid over werk en inkomen en relaties. Het coronavirus kan deze factoren versterken. Lange periodes van thuiswerken, kunnen de gevoelens van angst en eenzaamheid versterken. Als HR Business Partner kun jij deze medewerkers helpen - óók op afstand!

Het kan helpen om digitale ondersteuning aan te bieden waarbij medewerkers zicht hebben op hun fysieke en emotionele vitaliteit, bijvoorbeeld via de ‘MY Vitality’ tool van Clear Minds. Coach en adviseer je management ook over hoe zij signalen van emotionele onbalans kunnen herkennen en hoe zij hier op kunnen anticiperen. Biedt daarnaast toegang tot coaching of de inzet van specialistische hulp, wanneer dit nodig is. Dit kan via de desbetreffende arbodienst. 

Daag je medewerker uit! 

Een challenge is een doeltreffend middel om de vitaliteit te bevorderen en collegiale en sociale contacten te onderhouden. Ook draagt een challenge of the week bij om het groepsgevoel en de collegialiteit te bevorderen. Diverse andere initiatieven die hierin bijdragen zijn bijvoorbeeld een pubquiz, digitale borrel of koffiemoment. Daarbij draagt lichamelijke beweging en goede voeding bij aan een gezonde levensstijl en om emotioneel fit te worden en te blijven. In deze periode, waarin werkdagen anders zijn dan we gewend waren, is het belangrijk om te blijven bewegen. Informeer en stimuleer je medewerkers om hier creatief mee om te gaan. Plan International Nederland informeert wekelijks via hun intranet over meditatieoefeningen, diverse workouts, tips over ontspanning en de juiste werkhouding.

Blijf je medewerkers waarderen en houd aandacht voor de mens in deze ‘’binnengewone’’ tijden

Van handzeep naar HR beleid

Maar hoe houd je grip in een veranderende wereld en daarmee een veranderende werkomgeving en hoe kom je nu naar een passend HR beleid? Naast de inrichting van een goede werkplek gingen wij op onderzoek uit en keken wij de kunst af bij andere organisaties en zette de ‘best practices’ voor jou op een rijtje: 

  • Zoals eerder benoemd; structuur is belangrijk. Bovendien zorgt een goede structuur, met korte pauzes, voor meer productiviteit en een betere focus! Attendeer je managers hierop en gebruik tools als: GRIP of Actify. Deze tools bevorderen de vitaliteit van je medewerkers en zijn makkelijk te gebruiken via je smartphone;
  • Hoe betrokken zijn je medewerkers wanneer ze werken op afstand? Hoe beleven zij deze onzekere tijden? En waar zit ruimte voor verbetering? Het uitsturen van een survey binnen je team of organisatie is niet alleen een hulpmiddel, maar ook een gereedschapskist voor een zelflerende organisatie. Ook zullen managers ervaren hoe eenvoudig zij verbeterpunten samen met het team kunnen oplossen. Een voorbeeld van een dergelijke tool is de tool 2DAYSMOOD;
  • Organiseer een corona-update waarbij medewerkers vrijblijvend kunnen inbellen om op de hoogte te zijn en te blijven van de organisatiebrede ontwikkelingen. Het softwarebedrijf AFAS, organiseerde dagelijks vrijblijvende corona-update sessies; 
  • Laat het werk het niet toe dat medewerkers thuis kunnen werken? Of werken je medewerkers in deze crisis juist extra veel? Ook hen kun je heel goed ‘out of the box’ ondersteunen; 
  • Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van extra drinken, een massagestoel, fruit en een pingpongtafel. Het GGD ondersteunde op deze manier de medewerkers die de afgelopen periode vele uren maakten;
  • Organiseer digitale activiteiten met alle managers om kennis en ervaringen met elkaar te delen. Of organiseer, net als Plan International Nederland, online meetings voor managers en leidinggevenden om de vitaliteit te bevorderen;
  • De grootste prioriteit is natuurlijk dat we niet ziek worden en aandacht hebben voor elkaar. Blijf je medewerkers waarderen en houd aandacht voor de mens in deze ‘’binnengewone’’ tijden. 

Sparren?

Heb je behoefte aan een digitale kop koffie om te sparren over grip op vitaliteit of een ander actueel onderwerp? Neem dan contact op met Floor Vergunst via T: 06-43093409 of Lisa Runherd via T: 06-24178647, HR Professionals bij Yacht.

Stay Safe!

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière