Hoe is het om te werken als...

Videoproducer via Yacht bij Korpsmedia politie Nederland

Anne Huizinga

Anne Huizinga is videoproducer bij de afdeling Korpsmedia politie Nederland. Ze verzorgt een breed scala van corporate, interne en voorlichtingsfilms en werkt eenheidsoverstijgend. De Nederlandse politieorganisatie bestaat uit elf eenheden en telt 65.000 mensen. Remco Spaninxs is sinds maart 2015 hoofd Korpsmedia politie Nederland. De afdeling telt 47 fte en is georganiseerd in drie teams: Redactie, Productie en Opsporingscommunicatie.

De politie laat niet zomaar iedereen binnen

Anne studeerde Nederlands en deed twaalf jaar werkervaring op als redacteur, scenarioschrijfster, regisseuse en producente, onder andere voor Endemol en bij de publieke omroep. Ook heeft ze een theaterachtergrond. Omdat maatschappelijke thema’s haar bijzondere interesse hebben, greep ze de kans om te werken aan het programma Opsporing Verzocht met beide handen aan. Daar ontstonden de eerste contacten met de politie.

In een ver verleden werkte ik op een hogeschool als beleidsmedewerker. Daar werd ik diep, diep ongelukkig.

Via Yacht kreeg ze in 2014 de kans om in de politieorganisatie te stappen. De afdeling Korpsmedia zocht redacteuren, maar kon vanwege een reorganisatie geen vaste dienstverbanden aanbieden. “Mijn consulent van Yacht wilde mij vanwege mijn politie-ervaring graag voordragen en al snel volgde een gesprek. Uiteindelijk duurde het nog enkele weken voordat ik kon starten. Er moest eerst een uitgebreid integriteitsonderzoek gedaan worden. Bij de politie kom je namelijk niet zomaar binnen. De begeleiding van Yacht en de overdrachtsgesprekken heb ik als zeer professioneel en mensgericht ervaren.” 

Ik ben opgegroeid met de overtuiging dat de politie bij de machthebbers hoort. Daar ging je niet werken.

“Ik herinner me vooral dat ik bij de politie met open armen werd ontvangen, ook al was ik een buitenstaander en kwam ik in een veranderende organisatie waarin functies en posities van mensen erg onzeker waren. Desondanks kon ik in die omgeving mijn expertise optimaal benutten: meer zichtbaarheid creëren voor het ontzettend goede werk dat de politie verricht. Dat is namelijk ernstig onderbelicht. Het beeld dat bij de burger leeft, is eenzijdig: vooral bonnen schrijven, en een beetje knorrig of met teveel geweld boeven vangen. Ik breng politiemensen dichterbij en laat individuele medewerkers echte verhalen vertellen over bijvoorbeeld zelfdodingen, verkeersongevallen of contacten met verwarde personen en vluchtelingen. Dat was spannend, maar mijn visuele stijl en onderscheidende verhaaltechnieken leveren positieve en trotse reacties op.” 

Leidinggevende Remco over de meerwaarde van Anne:

“Yacht is een van onze preferred suppliers. We vroegen Yacht in eerste instantie om een redacteur te werven. Anne werd als kandidaat voorgedragen en dat was prettig, want we waren op dat moment ook een afdeling audiovisuele producties aan het optuigen vanwege het toenemende belang van bewegend beeld.”

Anne is terechtgekomen op een afdeling in oprichting. Een pioniersclub.

“Samen klaren we de klus. Of we dat nou doen met personeel in vaste dienst of met ingehuurde mensen. Daarom werd Anne meteen opgenomen in het team en telde allereerst haar expertise. Sinds 1 juni 2016 heeft ze een rechtstreekse aanstelling bij de politie voor de duur van twee jaar. Dat zegt alles over de juistheid van de keuze.”