Blog

Welke impact heb jij als individu?

Zelfreflectie bij verandering

Author Image

Patricia Rous

HR Businesspartner

24 juni 2020

Header image

Elke verandering begint bij jezelf. De huidige maatschappelijke discussie naar aanleiding van de dood van George Floyd laat zien dat er behoefte is aan verandering in onze samenleving. Een verandering die ervoor zorgt dat iedereen zich betrokken en rechtvaardig behandeld voelt. Maar hoe kun jij als individu iets betekenen in dit maatschappelijk probleem, zelfs mondiaal probleem? Het advies van Yacht HRM-professionals: maak het klein.

Parallel met eilandencultuur

Als we de metafoor gebruiken van een eilandencultuur, een vorm van (niet) samenwerken tussen collega’s, dan vallen ons een aantal parallellen op. Ieder ‘eiland’ blijft vaak bij de eenmaal ingenomen stelling; ieder lid van het ‘eiland’ voelt zich minder onderdeel van het grotere geheel; en de ‘eilanden’ delen minder informatie met elkaar waardoor ze ook niet van elkaar leren en geen vooruitgang boeken. Hier zijn 5 tips om dit om te buigen: 

  1. Maak elkaar bewust van het gezamenlijk belang; we zijn afhankelijk van elkaar en delen een (organisatie) belang;
  2. Vergroot het contact tussen de beide teams; dit vergroot het begrip voor en het vertrouwen in elkaar;
  3. Neem je eigen verantwoordelijkheid om elkaar te vinden; kijk verder dan je eigen team, en moedig anderen aan hetzelfde te doen;
  4. Toon interesse in elkaar en wees toegankelijk; goed voorbeeld doet volgen;
  5. Verbeter gedrag en communicatie; luister alvorens gehoord te willen worden en maak zo de verbinding met anderen.

Desondanks deze tips, die een goed begin zijn, blijkt uit de HR praktijk dat een cultuurverandering jaren kan duren. Een maatschappelijke verandering, zoals het wegnemen van ongelijkheid tussen mensen, vormt hierop geen uitzondering. 

Hoe vaak zie je de ander als belangrijkste oorzaak van de problematiek? 

Veranderen vraagt tijd

In een interview met James Baldwin stelt hij dat er generaties overheen gaan. Iedere generatie maakt een ontwikkeling door. In kleine stappen op individueel niveau kunnen we dat proces hopelijk versnellen. 

Zet zelf de eerste stap

We zijn bij een gewenste verandering geneigd te kijken naar wat anderen doen, niet naar onszelf. Zolang je anderen vertelt hoe zij moeten veranderen en jezelf daarin niet betrekt gaat de verandering niet slagen. De volgende reflectievragen kunnen je hierbij helpen:

  1. Hoe vaak zie je de ander als belangrijkste oorzaak van de problematiek? 
  2. Hoe vaak jezelf?
  3. Kun je jezelf meer betrekken bij de verandering die je wenst?

Check meer info over de 2 reflectiemodellen

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière