UX designer Cover

UX designer

Ben jij creatief, heb je een brede IT kennis en houd je van een uitdaging? Als UX designer zorg jij er met de juiste applicaties voor dat opdrachtgevers digitaal maximaal ondersteund worden. Gaat jouw hart sneller kloppen van design en UX, dan is de rol van UX designer via Yacht zeker interessant voor jou!

Interessante UX-designer vacatures

Werken als UX designer

Als UX designer houd je je bezig met het creëren van een inhoudsvolle en aangename gebruikerservaring in apps, softwareprogramma’s, games en op websites. UX is hierbij een afkorting voor user experience. Je analyseert de gevoelservaring en klantreis van de gebruiker, door middel van tests, statistieken en gebruikersonderzoeken. Zo kom je tot betere applicaties waar gebruikers graag mee werken.

Wat doet een UX designer?

Als UX designer ontwerp je gebruikersinterfaces op functioneel vlak. Je bedenkt en test hoe een gebruiker zijn weg vindt in een interface. Op basis van data en tests verbeter je interfaces. Zo doen gebruikersomgevingen precies wat ze moeten doen en zijn ze prettig om mee te werken. Lukt het om gemakkelijk door de website te navigeren? Is informatie op een logische wijze in de app gebouwd? Binnen welke tijdsduur kan een gebruiker een taak voltooien in een bepaalde omgeving? Het werk van een UX designer is anders dan dat van een UI designer. Die laatste ontwerpt een gebruikersinterface op visueel niveau, terwijl een UX designer de focus legt op functionele aspecten

Met de resultaten van het onderzoek creëer en ontwikkel je de beste gebruikersinterface, met wireframes en prototyping. Deze creaties laat je uiteraard door gebruikers testen om te zien of deze aan de vereisten voldoet. Maar vooral, of deze natuurlijk en intuïtief is. Elke gebruikersomgeving heeft een bepaald doel en alleen door testen weet je of gebruikers dat doel er ook mee kunnen bereiken. 

Wat is het takenpakket van een UX-designer?

Als UX designer garandeer je een aangename gebruikerservaring van een website, applicatie of andere dienst. Daar komt het volgende bij kijken:

  • Het analyseren van de ervaringen, knelpunten en behoeften van gebruikers, aan de hand van user experience testen die je ontwikkelt en uitvoert;
  • Het innoveren van de gebruikerservaringen aan de hand van de resultaten die uit de UX testen voortkomen;
  • Het vertalen en uitwerken van prototypes, wireframes en mock-ups van concepten naar implementatie;
  • Het adviseren van klanten en aansturen van collega’s als designers en copywriters om zo tot de beste user interface te komen.

Wat zijn de uitdagingen van een UX designer?

UX design is een onmisbare schakel voor de digitale strategieën van opdrachtgevers. Als spin in het web kan je zowel je creativiteit als analytisch vermogen aan de hand van statistieken de vrije loop laten. Toch is UX design voor sommige bedrijven nog ongrijpbaar, waardoor ze kansen laten liggen. Daarnaast is het voor jou een spannende uitdaging om binnen het gewenste budget oplossingen te creëren die technisch haalbaar zijn. 

Bekijk onze UX designer vacatures

Wat is het gemiddelde UX designer salaris?

Welk salaris je exact verdient als UX designer is afhankelijk van je opleiding, werkervaring en opdrachtgever. Voor een startende UX designer, ligt het startsalaris vaak rond 1.800 euro bruto per maand. Hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je salaris  wordt . Een medior UX designer met circa drie tot vijf jaar werkervaring verdient bijvoorbeeld 2.890 euro bruto per maand. Dit kan uitgroeien tot wel 5.000 euro bruto per maand bruto als senior UX designer. Daarnaast profiteer je bij veel opdrachtgevers van bonusregelingen en winstdelingen. Ook krijg je mogelijkheden om aanvullende trainingen en opleidingen te volgen, werk je met de beste software en krijg je alle hardware die je nodig hebt. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden 

Welke opleidingen heb je nodig? 

Als UX designer heb je veelal een hbo- of wo-opleiding nodig in de richting van informatica, communicatie en multimedia. Voorbeelden van relevante opleidingen zijn onder meer

  • Communication & Multimedia Design (CMD);
  • Digitale Communicatie;
  • Design for Interaction;
  • Informatiekunde;
  • Psychologie.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot UX designer?

Heb je al een hbo- of wo-opleiding, maar wil je een extra opleiding volgen of je omscholen tot UX designer? Kies dan bijvoorbeeld voor een hbo-opleiding Usability of post hbo-opleiding binnen de marketing en communicatie. Niet alleen ontwikkel je jouw kennis over het maken van analyses, ook zet je jouw communicatieve vaardigheden in de schijnwerpers. De veelgevraagde kennis maakt deze opleidingen een uitstekende aanvulling op je cv.

Check onze ICT opleidingen

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als UX designer?

Naast minimaal hbo- werk- en denkniveau, een bijzondere passie voor IT en kennis van de Engelse taal heb je ook een aantal skills nodig om aan de slag te gaan als UX designer. Zo ben je creatief en is het ontwikkelen van nieuwe ideeën voor jou een spannende uitdaging. Je hebt een uitstekend inlevingsvermogen, zodat je begrijpt waar de gebruikers van de software, apps of websites naar op zoek zijn. Je werkt daarnaast zorgvuldig en kritisch, zodat een interface precies doet wat hij moet. Verder ben je stressbestendig, aangezien je met deadlines werkt. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een UX designer?

Als UX designer kan je in de breedte ontwikkelen of doorgroeien naar hogere functies. We bieden je altijd ruimte voor extra opleidingen, zodat je jouw vaardigheden en expertise naar een hoger niveau tilt. Start als UX designer en groei na een aantal jaar door naar een functie als senior UX designer, waarbij je ook projecten aanstuurt en klanten adviseert. Wil je aansluiting binnen Yacht? Dan is een vervolg als informatie analist, business analist of product owner beter passend. Uiteraard kan je als ervaren UX designer beginnende ontwerpers steunen en coachen. 

Waar werkt een UX designer?

UX designers zijn onder meer werkzaam bij ICT-bedrijven, mediabureaus, webshops, technologische ondernemingen en bij de user experience-afdeling of in het digitale marketingteam van grotere commerciële organisaties. Zo ga je bij Yacht aan de slag bij een van onze toonaangevende opdrachtgevers, zoals ABN AMRO, KPN of het UWV. Hybride werken is hierbij veelal de norm, zodat je alle ruimte hebt om thuis te werken. Over het algemeen ben je bereid om één of tweemaal per week op kantoor aan het werk te gaan.

Met wie werk je samen als UX designer?

ls UX designer werk je samen in een multidisciplinair team om kwalitatieve software te ontwikkelen dat voldoet aan de wensen van de gebruikers. Je werkt hierbij samen met software testers, UI designers, webanalisten, SEO specialisten, content managers, app developers en programmeurs. 

Voordelen werken als UX designers via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen: 

  • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
  • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
  • Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
  • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
  • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen. 

Bekijk onze UX designer vacatures

Veelgestelde vragen over UX designers

Hoe vind ik een baan als UX designer?

Yacht heeft uitdagende UX designer vacatures bij toonaangevende opdrachtgevers. Je kan werken als interimmer, zzp'er of in vast dienstverband. Interesse gewekt? Check al onze UX designer vacatures en solliciteer direct op de baan die past bij jouw ambities.

Wat doet een UX designer?

Een UX designer is een professional die processen en interfaces optimaliseert en inricht om ze zo goed mogelijk op de wensen van eindgebruikers aan te laten sluiten. Als UX designer onderzoek je de wensen, meningen en voorkeuren van degenen die het product of de service het meest gebruiken. 

Wat is het verschil tussen een UX designer en UI designer?

UX staat voor User Experience, UI betekent User Interface. Bij UI design gaat het visuele en grafische ontwerp van een interface of andere gebruikersomgeving, terwijl bij UX de functionele ervaring centraal staat. Lukt het eenvoudig om een bepaalde knop in een softwareprogramma te vinden? Dan spreken we van UX design. Klikt de gebruiker op de knop en gebeurt er vervolgens iets dat hij of zij verwacht van het programma? Ook dat is UX design. Vaak werken UX en UI designers samen. Eerst analyseer je als UX designer de behoeften en het gedrag van gebruikers. Daarna werkt de UI designer samen met de UX designer om de wireframes uit te werken tot fraaie designs. 

Welke opleiding heeft een UX designer nodig?

Als je als UX designer gaat werken, heb je een opleiding op hbo- of wo-niveau gevolgd binnen de informatica, multimedia of communicatie. Voorbeelden van deze opleidingen zijn onder meer Communication & Multimedia Design (CMD), Digitale Communicatie en Design for Interaction.  

Wat verdien je als UX designer?

Wat je precies verdient, hangt af van je opleiding, werkervaring en opdrachtgever. Als aankomend UX designer begint je salaris op zo’n €1800,- bruto per maand. Hoe meer werkervaring je op doet, des te meer je verdient. Zo krijgt een senior UX designer €5000,- per maand bruto. Verder krijg je van opdrachtgevers de mogelijkheid tot extra trainingen en ontvang je soms bonusregelingen en winstdelingen.