SEO specialist Cover

SEO specialist

Houd jij je graag bezig met research en heb je een passie voor analytisch denken? Als SEO specialist onderzoek je het online zoekgedrag van mensen en bedenk je effectieve strategieën om de vindbaarheid van websites te vergroten. We leggen je uit hoe en waar je aan het werk gaat als SEO specialist, het salaris en welke doorgroeimogelijkheden er zijn.

Interessante SEO specialist vacatures

Werken als SEO specialist

Hoe zorg je dat jouw organisatie het beste presteert in de zoekmachines? Als SEO specialist verbeter je de zichtbaarheid van websites op de resultatenpagina’s van zoekmachines als Google, Bing en YouTube. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Je verdiept je in contentoptimalisatie, vindt relevante keywords en zorgt voor linkstructuren die bijdragen aan de juiste vindbaarheid. 

Wat doet een SEO specialist?

Als SEO specialist onderzoek je steeds hoe de inhoud van een website zo goed mogelijk bovenaan de zoekmachines ranket. Zoekmachines als Google en Bing veranderen continu, waardoor jouw taak als zoekmachinespecialist nooit af is. Je onderzoekt de factoren waar de zoekmachines op letten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om zoekwoorden die van belang zijn voor een bepaalde website. Ook de gebruiksvriendelijkheid van de website speelt een rol, net als de concurrentie van de website. Als specialist in zoekmachineoptimalisatie bepaal je de meest doeltreffende strategie om de beste resultaten te realiseren en stem je content daarop af. 

Factoren die hierbij een rol spelen, zijn de techniek achter de website. Als SEO specialist zorg je dat de laadsnelheid, website structuur, indexeerbaarheid en responsiviteit uitstekend functioneren. Daarnaast plaats je relevante content op de website die samenvalt met waar online naar gezocht wordt, zodat de juiste bezoekers de website bezoeken. Met betrouwbare en relevante backlinks leid je bezoekers eenvoudig door de website, zodat zij graag langskomen en overgaan tot een aankoop of andere call-to-action. Hoe gebruiksvriendelijker de website, des te hoger de waardering die zoekmachines als Google geven. Als SEO expert vorm jij de onmisbare spin in het web van digitale marketing en draag jij bij aan het succes van een website.

Wat is het takenpakket van een SEO specialist?

Als SEO specialist is het jouw taak om relevant zoekverkeer naar de website te vergroten. De taken van een SEO specialist zijn onder meer:

 • Het opstellen van SEO analyses: 
  Je onderzoekt hoe een website is opgebouwd, zodat je een goede basis legt om verder aan te werken;
 • Het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek:
  Je analyseert welke zoekwoorden potentiële klanten gebruiken om de producten of diensten van de website te vinden. Aan de hand van het zoekgedrag pas je de website aan; 
 • Linkbuilding:
  Je maakt een linkbuildingplan om de autoriteit van de website te vergroten. Hoe meer backlinks van goede kwaliteit naar jouw website verwijzen, des te hoger de autoriteit is. Dit zorgt er ook voor dat jouw website nog hoger binnen de zoekmachines eindigt;
 • Het voortdurend monitoren van de website: 
  Met speciale instrumenten onderzoek je continu welke online campagnes aanslaan bij de doelgroep, wat er verbeterd kan worden en hoe je het aantal conversies vergroot; 
 • Het schrijven van blogposts, landingspagina’s en andere content:
  Als SEO specialist pak je zelf het toetsenbord erbij om vindbare content te schrijven. Je analyseert wat potentiële bezoekers interessant vinden om te lezen op de website, en schrijft hier een verdiepend blogartikel over;
 • Het volgen van de laatste ontwikkelingen binnen SEO: 
  De SEO wereld is dynamisch en verandert continu. Daarom blijf je als SEO expert op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. 

Wat zijn de uitdagingen van een SEO specialist?

Een van de belangrijkste uitdagingen van een SEO specialist is het op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen het vakgebied. In recente jaren zijn er vaak updates doorgevoerd, zoals de Rank Brain update en de BERT update. Mensen gebruiken zoekmachines voor alles. Van het beantwoorden van vragen tot begrijpen welk product ze moeten kopen. Dat laatste vind je het meest interessant. Met jouw inzichten vergroot je werkgever omzet, doordat betalende klanten websites weten te vinden.

Bekijk onze SEO specialisten vacatures

Wat is het gemiddelde SEO specialist salaris?

Welk bedrag je exact verdient als SEO specialist hangt af van je ervaring en opleiding. 

 • Een aankomend SEO specialist verdient tussen de 2.000,- en 2.500 euro bruto per maand bij een werkweek van 40 uur; 
 • Junior SEO specialist: gemiddeld tussen de 2.500 en 3.125 euro bruto per maand; 
 • Medior SEO specialist: gemiddeld tussen de 2.975 en 4.024 euro per maand; 
 • Senior SEO specialist met ruime ervaring: gemiddeld tussen de 3.825,- en 4.500 euro bruto per maand. 

Daarnaast krijg je als SEO specialist veel kansen om cursussen en opleidingen te volgen bij je opdrachtgever. Zo ontwikkel je je steeds verder tot een ervaren SEO expert. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden 

Welke opleidingen heb je nodig?

Er bestaat geen specifieke voltijdopleiding om SEO specialist te worden. Een hbo-opleiding in de ICT sector biedt echter wel voordelen, aangezien je dan over een aanzienlijke dosis aan webkennis beschikt. Andere studies die een goede opmaat bieden tot een functie als SEO specialist zijn: 

 • Commerciële Economie;
 • Creative Business;
 • Communicatie;
 • Ondernemerschap & Retail Management.

Met het MarCom-opleidingstraject van Yacht ontwikkel je jezelf tot de marketing- en communicatiespecialist van de toekomst. Doordat we samenwerken met het Agile Consortium, SRM en incompany opleidingen verzorgen voor Factor C, zet je zelf het ontwikkelopleidingstraject uit dat het beste bij jouw werkervaring, passie en ambities past.

Check onze opleidingen in marketing en communicatie

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot SEO specialist?

Om je te laten omscholen tot SEO specialist volg je bijvoorbeeld een cursus Search Engine Optimization bij de HVA waarbij je na tien weken een certificaat ontvangt. Bij deze cursus is basiskennis van marketing een vereiste. Daarnaast heb je minstens een mbo 4-, havo- of vwo-diploma nodig.  

Word de beste agile MarCom expert Banner

Word de beste agile MarCom expert

Maakt een agile werkwijze jouw werk in marketing en communicatie effectiever, uitdagender en leuker? Download de paper en laat je inspireren door 5 experts die trends, tips en praktijkcases over agile werken met je delen.

Download de paper

Welke vaardigheden heb je nodig als SEO specialist?

Naast een hbo-werk- en -denkniveau, kennis van ICT en een passie voor online marketing heb je meerdere vaardigheden nodig om te gaan werken als SEO specialist. Zo heb je een sterk analytisch vermogen en werk je resultaatgericht. Verder ben je communicatief sterk. Ook ben je leergierig en heb je een flinke dosis nieuwsgierigheid naar je eigen vakgebied en verken je steeds de mogelijkheden om nóg betere resultaten te leveren. 

Welke carrièremogelijkheden heeft een SEO specialist?

De doorgroeimogelijkheden en perspectieven op de arbeidsmarkt zijn gunstig voor SEO specialisten. Internet en e-commerce groeien tenslotte nog volop, waardoor bedrijven en organisaties er alles aandoen om online zoveel mogelijk aandacht te trekken. Als je begint als junior SEO specialist heb je alle ruimte om door te groeien naar een senior-rol. Uiteindelijk liggen leidinggevende functies in het verschiet voor teams die zich bezigouden met (online) marketing, sales en communicatie. Voorbeelden van specialisaties zijn onder meer CRM marketeer, growth hacker of SEO marketeer. 

Waar werkt een SEO specialist?

Bij elke organisatie die belangrijke content online deelt en wil dat deze gevonden wordt. Vaak zijn dat commerciële bedrijven of bureaus die voor anderen online markting verzorgen. Maar ook bij overheid, semi-overheid en non-profitorganisaties werken SEO specialisten. SEO specialisten zijn werkzaam bij onder meer e-commerce bedrijven maar ook multinationals als KPN, de Rabobank of ASML Bij veel organisaties is hybride werken tegenwoordig de norm, wat betekent dat je zowel op het kantoor als thuis aan het werk bent. Meestal vragen ondernemingen of je minstens een- of tweemaal per week op kantoor aanwezig bent. SEO specialist is een functie die zich goed leent voor hybride werken.

Met wie werk je samen als SEO specialist?

Als SEO specialist ben je de spil van de online marketing voor een bedrijf. Je werkt meestal ofwel op een marketingbureau, ofwel op een marketingafdeling met een heel team om de communicatie naar de klanten optimaal te verzorgen. Voorbeelden van collega’s zijn onder meer een communicatieadviseur, content manager, klantadviseuronline marketeer, marketing manager en webredacteur

Voordelen voor SEO specialisten van werken via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen: 

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan; 
 • Goede ontwikkelmogelijkheden waarbij we het 70/20/10-principe hanteren. Je leert 70% zelf, tijdens je opdracht 20% peer-to-peer review en 10% aan opleidingen en trainingen;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Onderdeel van ons netwerk & je krijgt ook een NIMA-membership.

Bekijk onze SEO specialisten vacatures

Veelgestelde vragen over SEO specialisten

Hoe vind ik een baan als SEO specialist?

Yacht heeft uitdagende SEO specialist vacatures bij toonaangevende opdrachtgevers. Je kan werken als interimmer, zzp'er of in vast dienstverband. Interesse gewekt? Check al onze SEO specialist vacatures en solliciteer direct op de baan die past bij jouw ambities.

Wat doet een SEO specialist?

Een SEO specialist houdt zich bezig met het verbeteren van de zichtbaarheid van een website. Door gericht relevante content te publiceren en technische verbeteringen aan te brengen, bereik je met een website een grotere doelgroep. 

Wat is het belangrijkste verschil tussen een SEO en SEA specialist?

Een SEO specialist houdt zich bezig met het optimaliseren van organisch zoekverkeer naar de website, terwijl het bij SEA gaat om de betaalde advertenties binnen de zoekmachines. SEO vraagt om meer moeite en geduld, maar levert op termijn gratis verkeer op naar een website.

Hoe word je een SEO specialist?

Er is geen specifieke opleiding tot SEO specialist. Een opleiding binnen de ICT, online marketing, media, communicatie, commerciële economie of journalistiek vergroot echter je kansen om succes te zijn als SEO expert. 

Hoeveel verdient een SEO specialist?

Je maandelijkse bruto salaris hangt af van je werkervaring, opleidingsniveau en opdrachtgever. Een startend SEO specialist begint minimaal bij €2000,- per maand, terwijl een ervaren SEO expert wel €4500,- maandelijks verdient.