Ziekenhuis Bernhoven in Uden staat vanaf het begin van de coronacrisis in het middelpunt van de belangstelling. De druk op de medische zorg is hier meteen in alle hevigheid voelbaar. Yacht-professional Rick Vos merkt dan ook heel snel dat zijn beoogde werkzaamheden als business intelligence specialist bij Bernhoven alle prioriteit verliezen. Maar dat betekent niet dat de geboren en getogen Voerendaler plaatsneemt in de (spreekwoordelijke) wachtkamer van het Udense ziekenhuis.
Borgen van datakwaliteit
In oktober van het afgelopen jaar start Rick Vos met een duidelijke opdracht bij Bernhoven. Zijn taak is gericht op de implementatie van het nieuwe medicatiesysteem. Daarbij is hij specifiek verantwoordelijk voor de conversie. “In de praktijk betekent dat onder meer het borgen van de datakwaliteit door controles, proefconversies en het uitvoeren van testen. Daarnaast is het achterhalen van rapportagebehoeften een belangrijke taak voor mij. Welke bestaande rapportages moeten worden aangepast en op welke manier? Welke nieuwe rapportages zijn gewenst? Uitgangspunt is om tot overzichten te komen die voor de gebruikers helder zijn én die praktisch bijdragen aan meer efficiency.”
Rick is enthousiast over de opdracht voor het nieuwe medicatiesysteem en de kwaliteit van de rapportages. De voorbije weken lag de nadruk op de ontsluiting van de medicatiedata naar Tableau, de eigen tooling van het ziekenhuis. “Het betreft het realiseren van de technische koppeling naar het SmartMed-platform, die nu nog loopt via Power BI. Hierbij ben ik afhankelijk van de ICT-specialisten. Maar ook zij kregen door het coronavirus van het ene op het andere moment hele andere prioriteiten. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar wel met als gevolg dat mijn werk voor een belangrijk deel naar de achtergrond verschoof.”
Sneller en beter rapporteren
Deels laat Rick de medewerkers van het ziekenhuis al profiteren van de reeds veel betere rapportagemogelijkheden. “De gewenste rapportages kunnen veel sneller en inhoudelijk sterker dan voorheen worden opgesteld. Zo was er bijvoorbeeld naar aanleiding van corona behoefte aan een actuele rapportage over het gebruik van een handdesinfectiemiddel. Enerzijds voor het managen van het gebruik per afdeling en anderzijds om inkooptechnisch en logistiek efficiënt te kunnen sturen op de juiste voorraad daar waar nodig.”
Videobellen voor patiënten
Maar met enkel het verbeteren van de rapportages kan Rick zijn tijd niet vullen. “Bovendien zag ik om me heen hoe iedereen keihard aan het werk was met zorgtaken. Vanaf de zijlijn toekijken is toch al niet mijn ding, en nu al helemaal niet. Vandaar dat ik op basis van mijn professionele kennis een aantal suggesties deed om actief te kunnen bijdragen.”
Het initiatief van Rick wordt door het speciale corona-supportteam van Bernhoven gewaardeerd. ”Ik kreeg vervolgens de vraag of ik wilde helpen bij het opzetten van videobellen voor corona- en andere patiënten, zodat zij in contact kunnen blijven met familie en vrienden. De beperkte bezoekregeling is natuurlijk voor alle betrokkenen heel ingrijpend. Zowel voor de patiënt zelf als voor het thuisfront. Via door Bernhoven zelf aangeschafte iPads is met het videobellen een hele leuke alternatieve contactmogelijkheid gerealiseerd.”
Voor iedere patiënt heel welkom
Rick is onder de indruk van de snelheid waarmee in deze situatie wordt geschakeld. “Iedereen zet er de schouders vol onder. Normaal duurt de uitrol van zo’n project maanden, nu is alles binnen een paar weken operationeel. Inclusief een gebruikershandleiding en een beschrijving van de procedure voor desinfectie na gebruik van de iPads. Ik ben nu actief met het trainen van de verpleegkundigen, zodat zij de patiënten op de juiste wijze informeren over videobellen. Het resultaat is natuurlijk fantastisch. Als bezoek zo goed als uitgesloten is, dan is bellen met je naasten voor iedere patiënt heel welkom”, aldus Rick, die zich sowieso thuis voelt in de servicegerichte omgeving van Bernhoven. “En dan geeft het veel voldoening om zelf ook concreet iets te kunnen betekenen voor de patiënten.”