Artikel

Willen verbeteren, samen werken én samenwerken de basis om tot betere en stabielere organisaties te komen

Continuous improvement op het lijf geschreven van Annette en Rini

14 mei 2021 - 3 min.

Header image

Nooit te oud om te leren. Het kan de lijfspreuk van Annette Collomb en Rini de Mink zijn. Deze twee Yacht-professionals willen namelijk altijd vooruit. Zowel persoonlijk als met hun opdrachtgever. Wie wil praten over continuous improvement is bij beide professionals aan het juiste adres. Een gesprek over ontwikkelen, verbeterstappen, inhaken op ontwikkelingen met het oog op de toekomst, samen werken én samenwerken.

Veel kennis en ervaring

Annette (51) en Rini (34) kunnen bogen op veel kennis en ervaring. Annette heeft een financiële achtergrond en is nu zo’n vijf jaar actief in de non-profitbranche, na 25 jaar bij veelal grote internationale bedrijven in de profit-hoek te hebben gewerkt. Waaronder Shell. ICT is de rode draad in haar loopbaan, met onder meer het ontwikkelen van applicaties en het implementeren van ERP-systemen, waaronder SAP.

Rini vat haar tien jaar werkervaring samen met ‘ik heb inmiddels een breed palet aan functies vervuld’. Ze had veel verschillende banen en rollen. “Die diversiteit maakt het voor mij ook zo leuk”, vertelt Rini, die net als Annette altijd gaat voor continuous improvement. Uitdrukkingen als de lat telkens hoger leggen en openstaan voor en inhaken op nieuwe ontwikkelingen zijn bij hun op het lijf geschreven.

Alle ontwikkelingen volgen

“Ik geloof in een leven lang leren. Je moet je blijven ontwikkelen. De wereld staat niet stil, de theoretische kennis van 30 jaar geleden is heel anders dan die van nu. Ik volg dan ook met regelmaat cursussen, en momenteel weer een opleiding: certified public controller”, vertelt ‘bezige bij’ Annette. “Daarin staat het volgen van alle ontwikkelingen in je vak centraal met als insteek voorbereid te zijn op de toekomst. Je kijkt naar wat in de business speelt, naar hoe de markt zich beweegt en hoe je daar als professional op kunt en moet inspelen.”

Duurzaam effect creëren

Rini heeft het Future Finance Change Program (FFCP) gevolgd. Dit innovatieve opleidingsprogramma is erop gericht om een duurzaam effect te creëren in de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. “Ik ben me veel bewuster geworden van mijn krachten. Je gaat daardoor bepaalde skills ook gerichter inzetten, waardoor ze nog sterker worden. In mijn geval is dat bijvoorbeeld het lef om zaken te benoemen. Dat zat zeker al in me, maar omdat ik van nature een rustig en bescheiden persoon ben was het goed daarmee bewust aan de slag te gaan”, aldus Rini, die verder het omgaan met feedback op het eigen handelen en overtuigingskracht benoemt als skills die door het FFCP duidelijk zijn gegroeid. “Bovendien leer je in het hele land collega’s kennen. Zo bouw je een mooi netwerk op voor als je bijvoorbeeld een vraag hebt over hoe iets aan te pakken. De kans dat ik een collega ken die het antwoord heeft, of me op weg kan helpen, is inmiddels groot.”  

Op meerdere vlakken verbeterstappen

De drive om (zelf) te verbeteren komt natuurlijk ook de opdrachtgevers ten goede, voor beiden op dit moment SSC-ICT, een van de grootste ICT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid. Rini is vanuit Planning en Control als kwartiermaker actief voor de businessunit Standaard, en Annette heeft dezelfde functie bij de businessunit Maatwerk. Ze voelen zich beiden helemaal op hun plek, SSC-ICT zit namelijk in een verbetertraject, in een transitiefase. Rini: “Het is duidelijk dat op meerdere vlakken verbeterstappen gemaakt kunnen worden. Het afgelopen jaar lag de nadruk op de strategische invalshoeken, nu op de operationele sturing van de implementatie van wat is bedacht en beslist. En daar helpen we de managers en teamleiders bij.”

Annette vertelt verder: “Onze focus ligt op de planningstools en de managementinformatie die heel erg versnipperd was. We zijn druk met het inrichten van een operationeel stuurboard, dat de feiten en cijfers heel overzichtelijk op een rij zet en duidelijk laat zien waar de organisatie staat. Op basis daarvan weet je ook wat je als organisatie te doen staat. Voorheen was het zo dat iedere afdeling haar eigen gegevens had, die ook nog eens op een eigen manier geïnterpreteerd en vertaald werden. Nu krijgt iedereen op dezelfde manier informatie aangereikt, wordt alles op gelijke wijze inzichtelijk gemaakt en spreken ze allen dezelfde taal. Zo wordt het sturen van de organisatie een stuk professioneler en til je alles naar een hoger niveau.”

Samen werken en samenwerken

Samen werken en samenwerken noemt Annette met regelmaat als voorwaarden om tot succes te komen. “Lijkt me logisch. Neem nu SSC-ICT met zo’n duizend medewerkers als voorbeeld. Iedereen werkt voor dezelfde organisatie; dan moet je ook met zijn allen voor dezelfde zaken staan. Je wilt toch niet dat iedere afdeling een eigen eilandje is? Nee, het moet één groot eiland worden. Samen met de instelling van continu willen verbeteren zijn samen werken en samenwerken de succesfactoren om daadwerkelijk tot betere en stabielere organisaties te komen.

Hoe ziet de financial van de toekomst eruit?Download de paper

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Van ambitie naar succesvolle carrière Banner

Van ambitie naar succesvolle carrière

Hoe bepaal je de volgende stap in je ambitieuze carrière? Welke keuzes maak je en wanneer is je loopbaan succesvol? Zet de next step in je carrière!

Let's go & bouw aan je carrière