Financieel planner Cover

Financieel planner

Werken als financieel planner? Je bent scherp op cijfers en je zorgt voor de beste financiële prognoses voor een project of toonaangevende organisatie. Je stelt financiële doelen op, beheert budgetten en je werkt financiële strategieën uit. Ook neem je het management of andere stakeholders mee in je visie. Wil je dat ook? Check al onze financieel planner vacatures en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een financieel planner.

Interessante financieel planner vacatures

Werken als financieel planner

Een financieel planner voert diverse taken uit. Je overlegt met het management en analyseert of de financiële strategie voldoet. Als financieel planner ben je verantwoordelijk voor de planningen en als het nodig is dan verander je van koers. Je maakt rapportages en deelt die met je opdrachtgever. Daarbij ontwikkel je continue je skills en kennis in finance.

Bekijk onze financieel planner vacatures

Wat doet een financieel planner?

Als financieel planner maak je financiële plannen. Jij bent een deskundige vertrouwenspersoon  die de financiën in de organisatie navigeert. Je bent de expert in pensioenen, verzekeringen, beleggingen en andere financiële producten. 

Een financieel planner kijkt naar het hele financiële plaatje, maar ook naar de toekomst. Als financieel planner ben je doelgericht en weet je het maximale resultaat te realiseren. 

Wat is het takenpakket van een financieel planner?

Als financieel planner ben je verantwoordelijk voor de volgende taken:

 • Het ontwikkelen en implementeren van een financieel plan. En het opstellen van de financiële doelstellingen en deze vertalen naar concrete stappen; 
 • Financiële analyses maken. Hiermee evalueer je de prestaties van de organisatiel; 
 • Rapportages maken. Deze zijn essentieel voor zowel interne als externe stakeholders; 
 • Risicobeheer. je brent alle mogelijke financiële risico's waar een organisatie mee te maken krijgt in kaart en stelt hiervoor een plan op; 
 • Een adviserende rol; op basis van jouw visie en inzicht geef je advies aan andere teams in jouw organisatie.

Wat zijn de uitdagingen van een financieel planner?

Als financieel planner heb je te maken met vele uitdagingen in finance, waaronder: 

 • Het kan complex zijn om cliënten te begeleiden bij het nemen van rationele financiële beslissingen wanneer emoties, zoals angst of hebzucht, de overhand krijgen;
 • Als financieel planner weet je cliënten gerust te stellen en te begeleiden tijdens periodes van marktvolatiliteit en onzekerheid, waarbij de  langetermijndoelen essentieel zijn; 
 • Je krijgt te maken met belastingwetten en regelgeving die continu wijzigt. Daardoor is het cruciaal om op de hoogte te blijven en van de laatste ontwikkelingen en trends; 
 • Je krijgt te maken met veranderende behoeften van cliënten. In de loop van de tijd  kunnen hun financiële doelen en behoeften wijzigen. Daarom is het essentieel om flexibel te zijn. 
 • Financieel planners moeten voldoen aan strenge regelgeving en ethische normen, wat een uitdaging kan zijn bij het balanceren van de behoeften van de cliënt met wettelijke vereisten.
 • Met de komst van nieuwe technologieën zoals robo-adviseurs en online financiële planningstools, weet jij je aan te passen aan de veranderende klantverwachtingen en concurrentie op de markt.
 • Financieel planners moeten zich onderscheiden van de concurrenten en waarde toevoegen om cliënten aan te trekken en te behouden.

Wat is het gemiddelde financieel analist salaris?

Het gemiddelde salaris van een financieel planner is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, opleiding  en werkgever. Over het algemeen verdien je als financieel planners echter een competitief salaris dat boven het nationale gemiddelde ligt.

In Nederland ligt het gemiddelde salaris van een financieel planner doorgaans tussen de € 40.000 en € 70.000 per jaar, afhankelijk van bovengenoemde factoren. Financieel planners met meer ervaring, geavanceerde certificeringen zoals Certified Financial Planner (CFP), of die werken voor de beste financiële instellingen, kunnen hogere salarissen verwachten.
 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig om financieel planner te worden?

Om financieel planner te worden, is een afgeronde opleiding in finance, economie, bedrijfskunde of een gerelateerd vakgebied essentieel. Vervolgens is het  cruciaal om relevante certificeringen en licenties te behalen. Denk hierbij aan Certified Financial Planner (CFP). Hiervoor volg je dan specifieke cursussen op het gebied van  financiële planning. Na het succesvol afronden van het examen ben je de expert in belastingen, beleggingen, pensioenen en verzekeringen.

Daarnaast is het belangrijk dat financieel planners moeten voldoen aan wettelijke vereisten en regelgeving, zoals registratie bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland. Daarvoor is het mogelijk dat je aanvullende opleidingen, examens en doorlopende educatie moet volgen om de vereiste licenties te behouden. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de financiële sector.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot financieel planner?

Als je geïnteresseerd bent in het omscholen of bijscholen tot financieel planner, kan je de onderstaande stappen nemen.  Door deze stappen te volgen en actief te blijven leren en groeien, kun je jezelf omscholen of bijscholen tot een succesvolle financieel planner. Deze stappen zijn: 

 • Begin met het onderzoeken van de vereisten en vaardigheden die nodig zijn om financieel planner te worden; 
 • Onderzoek welke certificeringen en licenties nodig zijn om als financieel planner te werken. Zoek naar erkende opleidingsprogramma's die je helpen bij het behalen van deze certificeringen; 
 • Ga praktijkervaring opdoen. Overweeg om een stage te volgen bij een financieel adviesbureau, bank, verzekeringsmaatschappij of een ander bedrijf dat financiële diensten aanbiedt; 
 • Bouw een netwerk op in de financiële sector door deel te nemen aan events, conferenties en workshops. Zo ontmoet je potentiële werkgevers en mentoren die je kunnen begeleiden tijdens je omscholing of bijscholingstraject.

Check onze opleidingen in finance

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als financieel planner?

Om succesvol te zijn als financieel planner, zijn er verschillende vaardigheden en eigenschappen die je moet ontwikkelen. De belangrijkste vaardigheden zijn: 

 • Je analyseert complexe financiële informatie en op basis daarvan neem je weloverwogen beslissingen;
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden om effectief te kunnen communiceren met cliënten. Zo geef je advies over hun financiële situatie op een duidelijke en begrijpelijke manier; 
 • Je bent klantgericht om de behoeften, doelen en zorgen van cliënten te begrijpen. Op basis daarvan ontwikkel je op maat gemaakte financiële plannen die aansluiten bij hun individuele situatie; 
 • Als financieel planner ben je probleemoplossend. Je identificeert problemen. je bedenkt creatieve oplossingen en je ontwikkelt strategieën om financiële obstakels te overwinnen en doelen te bereiken; 
 • Empathie is belangrijk om een goede relatie op te bouwen met cliënten, hun emoties en zorgen te begrijpen en hen te begeleiden met begrip en ondersteuning door financiële uitdagingen heen;
 • Timemanagement is essentieel. Je bent de beste in plannen, prioriteiten stellen en bet behalen van deadlines. Je werkt met meerdere cliënten tegelijk waarin tijdige en nauwkeurige adviezen van je worden verwacht.

Welke carrièremogelijkheden heeft een financieel planner?

Als financieel planner zijn er vele carrièremogelijkheden in en buiten de financiële sector. Zo kan je als financieel planner doorgroeien naar financieel adviseur bij banken, vermogensbeheer bedrijven, verzekeringsmaatschappijen of onafhankelijke adviesbureaus. Je adviseert dan cliënten over een breed scala aan financiële onderwerpen, waaronder investeringen, belastingen, pensioenen en verzekeringen.

Daarnaast kan je als financieel planner werken als bedrijfsadviseur. Je adviseert dan toonaangevende bedrijven over financiële planning, risicobeheer, employee benefits en pensioenregelingen. Ook kan je doorgroeien naar leidinggevende functies in finance. Je kan dan carrière maken als teamleider, afdelingshoofd of directeur financiële planning.

Waar werkt een financieel planner?

Financieel planners zijn overal nodig. Zo werk je als financieel planner bij een toonaangevende organisatie, die een expert in dienst wil hebben. Maar, het is ook mogelijk om te werken voor een financiële instelling, waar je met meerdere stakeholders te maken krijgt. Denk hierbij aan bedrijven en particulieren. Daarnaast werken veel financieel planners zelfstandig. Dan werk je direct voor de klanten die je adviseert en begeleidt.

Met wie werk je samen als financieel planner?

Als financieel planner werk je met meerdere andere functies samen. Zo werk je onder andere samen met een financieel adviseur, die een takenpakket heeft dat enige overeenkomsten heeft met een financieel planner. Het is de taak van een predictive financial controller om naar de financiële toekomst van een organisatie te kijken. De perfecte persoon om mee te sparren! Zo werk je ook samen met accountants, business analisten en juristen.

Voordelen werken als financieel planner via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende opdrachtgevers; 
 • Vakgerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen; 
 • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht; 
 • Member van ons netwerk & altijd in contact met futureproof financials; 
 • Altijd als eerste op de hoogte van relevante blogs en events. 

Bekijk onze financieel analist vacatures

Veelgestelde vragen over financieel planners

Wat doet een financieel planner?

Het is de taak van een financieel planner om overzicht te houden op de financiën binnen een organisatie en aan de hand hiervan een plan op te stellen. De situatie zoals hij nu is wordt gekoppeld aan de wensen voor de toekomst.

Hoe word je financieel planner?

Zie jij het wel zitten om een organisatie te helpen als financieel planner? Dan zijn er meerdere paden die naar deze functie leiden. Uiteraard kun je opleidingen volgen. Er is geen opleiding die specifiek voorbereidt op het beroep van financieel planner, maar er zijn wel degelijk relevante opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen in de richting van economie, boekhouding of bedrijfskunde. Vul na het afronden van een opleiding je kennis aan door middel van het behalen van certificaten. Zo laat je zien dat je verstand van zaken hebt en meer kennis in huis hebt dan mensen die niet over een dergelijk certificaat beschikken. Het is uiteraard ook mogelijk om vanuit een andere functie naar de functie van financieel planner door te groeien.

Wat verdien je als financieel planner?

Een financieel planner verdient normaal gesproken tussen de €2.500,- en €4.000,- bruto per maand. Dit bedrag kan verder oplopen als jij een bonusregeling in je contract hebt staan.

Welke opleiding heb je nodig als financieel planner?

Een financiële hbo-opleiding is zeker een pre als je als financieel planner wil werken. Daarnaast zijn er ook online gespecialiseerde opleidingen te vinden, waarmee je een certificaat haalt dat aangeeft dat jij over ruime kennis omtrent je vak beschikt.

Waarom werken als een financieel planner?

Een financieel planner heeft een belangrijke functie. Je helpt een organisatie om een duidelijk beeld te krijgen van wat er financieel allemaal mogelijk is, waar uitdagingen liggen en hoe de toekomst er financieel uit kan zien. Als consultant help jij ook particulieren met een duidelijk financieel plan.

Hoe vind ik een baan als financieel planner?

Check onze vacatures voor financieel planner of neem contact op.