Accountant Cover

Accountant

Ben je analytisch en laat jouw scherpe blik je zelden in de steek als het om cijfers gaat? Draai je je hand niet om voor grote verantwoordelijkheid en ben je dol op rapportages, cijfertjes en adviseren? Dan past de functie van accountant zeker bij jou.

Interessante accountant vacatures

Wat doet een accountant?

Als accountant ben je breed inzetbaar. Je voert controles uit, stelt jaarrekeningen op, sluit boekjaren af en je doet natuurlijk nog veel meer. Bij veel werkzaamheden zit je met je neus in de cijfers. Je bent echter niet alleen met de administratie bezig. Tegelijkertijd ben je aanspreekbaar en prettig in de omgang. Accountants hebben ook veel klantencontact. Niet alleen over de cijfers en de administratie, maar je geeft ook adviezen die bijdragen aan gezonde en duurzame financiën. Ondernemers vertrouwen je en nemen je adviezen serieus. Heb je ambities om door te groeien? Start dan je carrière als accountant.

Het werk als accountant is uitdagend en je hebt meerdere verantwoordelijkheden. Je draagt er zorg voor dat alle financiële cijfers kloppen en daarom voer je meerdere controles uit. Bij eventuele fouten word je er ook op aangesproken. Nauwkeurigheid en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel zijn essentieel.

Wat is het takenpakket van een accountant?

 • Je geeft belastingadvies aan bedrijven, stichtingen en andere organisaties.
 • Als accountant lever je verschillende administratieve diensten. Bedrijven schakelen accountants in voor de dagelijkse boekhouding, periodieke aangiftes en het opstellen van de jaarrekening.
 • Je controleert de boekhouding van kleine en grote bedrijven, organisaties en overheidsinstanties.
 • Je handelt als vertegenwoordiger van belastingplichtigen. Je hebt de bevoegdheid om accountantsverklaringen en beoordelingsverklaringen op te stellen. Grotere bedrijven moeten de jaarrekening altijd gepaard laten gaan met een officiële accountantsverklaring die jij opstelt.

Wat zijn de uitdagingen van een accountant?

Als accountant is geen dag hetzelfde. Je begint je dag bijvoorbeeld met het opstellen van een jaarrekening. Dan blijkt plots dat er een fout in de balans zit. Dit moet je snel oplossen. Het opsporen van fouten is cruciaal om het maximale resultaat te behalen.

Ook moet je onder druk kunnen werken. Heeft een bedrijf jou als accountant ingeschakeld voor een accountantsverklaring? Dan moet je snel en daadkrachtig controles uitvoeren en een goede verklaring opstellen. Je komt dan ook in contact met mensen die verschillende functies uitoefenen. Je vindt het leuk om met hen te werken. Zo ben je de ene dag in gesprek met een ambtenaar van de Belastingdienst, terwijl je een andere dag klanten voorziet van financieel advies.

Bekijk onze accountant vacatures

Wat is het gemiddelde accountant salaris?

Als accountant kan je heen goed salaris verdienen, maar dit is wel afhankelijk van de specifieke functie en de ervaring. 

Een beginnende accountant verdient tussen de €2.652 en €3.467 bruto per maand. Heb je meer dan vijf jaar werkervaring? Dan verdien je al snel tussen de €3.000 en €4.000 per maand. Een registeraccountant met veel ervaring kan zelfs tussen de €6.000 en €10.000 per maand verdienen. Het gemiddelde salaris van alle accountants ligt gemiddeld op €5.640 bruto per maand. 

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

Welke relevante opleidingen je nodig hebt om accountant te worden? 

 • Na het afronden van je havo-opleiding of vwo-opleiding kun je beginnen met de studie accountancy of een gerelateerde economische studie. 
 • Je kunt een opleiding accountancy volgen aan vrijwel alle hogescholen en universiteiten in Nederland.
 • Na het afronden van je bachelor Accountancy volg je een masteropleiding op een hbo of universiteit.
 • Na de masteropleiding volg je een speciale opleiding voor de functie registeraccountant of accountant-administratieconsulent. Dit zijn allebei praktijkopleidingen die je volgt, terwijl je tegelijkertijd al werkzaam bent als accountant.

Hoe kan je je laten omscholen of bijscholen tot accountant?

Heb je al een financieel of administratief beroep? Dan is het zeker aantrekkelijk om jezelf om te scholen tot accountant. Gelukkig is dit mogelijk, want je hoeft niet per se de gebaande paden te volgen. Je kunt er voor kiezen om een reguliere bacheloropleiding aan een hogeschool of universiteit te volgen.

Er zijn ook speciale praktijkgerichte universiteiten en daar kan je een deeltijd studie tot accountant volgen. Je hebt dan de mogelijkheid om je werk te combineren met de studie. Je gaat tegelijkertijd leren en werken. Zo zet je de next steps in je carriere.

Check onze opleidingen in Finance

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als accountant?

Een accountant heeft van nature cijfermatig inzicht. Je raakt niet in de war van cijfers en je weet altijd het overzicht te behouden. Daarnaast hou je je hoofd koel onder druk. Moet er binnen korte tijd een aangifte worden verzonden? Ook dan weet je als accountant werkzaamheden vrijwel foutloos uit te voeren. Je hebt een goed inzicht in systemen en kunt op basis van de cijfers waarmee je werkt ook voorspellingen doen. Tot slot heb je ruime kennis van wetten en regels, met betrekking tot belastingen en financiën. Vanuit die kennis help je jouw klanten verder.

Welke carrièremogelijkheden heeft een accountant?

Als accountant kan jij je carrière naar een hoger niveau tillen. Zo kan jij bijvoorbeeld doorgroeien tot registeraccountant of accountant-administratieconsulent. Ook binnen je bedrijf heb je verschillende doorgroeimogelijkheden. Je start als junior accountant. Met meer werkervaring groei je door tot medior of senior accountant.

Ook kan je op verticale wijze doorgroeien. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag als teamleider. Bij grote bedrijven en overheidsinstanties kun je na verloop van tijd ook meer uitdagende taken uitvoeren. Denk aan het afgeven van accountantsverklaringen of financieel advies geven aan de grootste bedrijven van Nederland.

Waar werkt een accountant?

Een accountant werkt in verschillende sectoren. De meeste accountants werken bij een accountantskantoor. Daar ben je verantwoordelijk voor de zakelijke dienstverlening. Je werkt meestal voor meerdere bedrijven tegelijkertijd. Je bent het aanspreekpunt bij vragen en je focust je op de administratie. Door het opstellen van jaarrekeningen en het indienen van aangiften breng je deze bedrijven vooruit.

Accountants werken ook bij grotere organisaties. Je bent dan intern actief en levert alleen diensten voor het bedrijf zelf. Daarnaast kan je ook aan de slag gaan bij overheidsorganisaties. Bij de Belastingdienst zijn bijvoorbeeld veel accountants actief. De meeste banen voor accountants vind je bij accountantskantoren. 

Veel accountants kunnen voor een deel thuiswerken. Ben je accountant bij een overheidsorganisatie? Dan ben je vaak op pad en is het lastiger om thuis te werken.

Met wie werk je samen als accountant?

Een accountant werkt samen met diverse andere functies. Zo werk je bijvoorbeeld op een accountantskantoor samen met fiscalisten. De fiscale wetgeving is erg ingewikkeld en klanten kunnen vragen aan je stellen. Als accountant ben je vaak de eerste contactpersoon en je stuurt fiscale vragen door naar de fiscalist.

Ook werk je samen met assistent-accountants, boekhouders en administratieve medewerkers in het accountantskantoor. Ze voeren de dagelijkse administratieve werkzaamheden voor bedrijven uit en jij controleert de werkzaamheden. Ook ben je verantwoordelijk voor een goede afwerking. Werk je als accountant extern? Dan combineer jij je talenten met boekhouders en andere experts in de organisatie die verantwoordelijk zijn voor de administratie.

Voordelen werken als accountant via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende opdrachtgevers; 
 • Vakgerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen; 
 • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht; 
 • Member van ons netwerk & altijd in contact met futureproof financials; 
 • Altijd als eerste op de hoogte van relevante blogs en events. 

Bekijk onze accountant vacatures

Veelgestelde vragen over accountant

Wat is het salaris van een accountant?

Als accountant verdien je gemiddeld €5.640 per maand. Je salaris is afhankelijk van verschillende factoren. Accountants met meer ervaring en een titel verdienen bijna altijd meer. Het salaris is ook afhankelijk van je takenpakket.

Wat zijn de verschillende taken van een accountant?

Een accountant werkt vrijwel altijd met cijfers, maar de taken kunnen divers zijn. Dit is afhankelijk van het type functie en ook van de plek waar je werkzaam bent. Bij overheidsorganisaties heb je bijvoorbeeld meer controlerende taken, terwijl je bij een accountantskantoor vooral de administratie voor bedrijven doet.

Waar kun je als accountant aan de slag?

Accountants zijn in meerdere branches actief. De meeste accountants zijn actief binnen de bedrijfssector. Ze werken bijvoorbeeld voor een accountantskantoor of ze zijn intern actief bij een groot bedrijf. Accountants zijn ook actief bij verschillende overheidsorganisaties.

Heb je als accountant veel verantwoordelijkheid?

Ja, als accountant draag je veel verantwoordelijkheid. Klanten van accountantskantoren vertrouwen je alle administratie toe en gaan ervan uit dat jij alle kennis in pacht hebt. 

Hoe weet ik of het beroep accountant bij mij past?

Houd jij van uitdagend werk, cijfers, communiceren, problemen oplossen en het uitvoeren van diverse werkzaamheden? Heb je bovendien verantwoordelijkheidsgevoel en vind je het leuk om advies te geven? Dan past het beroep accountant ongetwijfeld bij jou!

Hoe vind ik een baan als accountant?

Check onze vacatures voor accountants of neem contact op.