Business controller Cover

Business controller

Strategisch inzicht, nauwkeurigheid en het communicatief vaardig opstellen van financiële analyses zijn enkele voorbeelden van eigenschappen waarin business controllers uitblinken. Is zo’n functie voor jou weggelegd? Maak kennis met de functie business controller. De taken, vereisten én de verdiensten.

Interessante business controller vacatures

Werken als business controller

Business controller is een functie voor toekomstgerichte, analyserende en gedreven professionals. Herken jij jezelf hierin? Dan ben je ongetwijfeld nieuwsgierig naar de ins en outs van deze functie. De business controller heeft een hart voor de financiële kant van de business. Deze brengt de organisatie vooruit met gerichte financiële rapporten die het management adviseren. 

Als business controller heb je veel invloed op het financiële wel en wee van de organisatie. Met jouw kennis van interne en externe data, realiseer je plannen en budgetten waarmee je het bedrijf vooruit helpt. Hierbij is de data van de financial controller essentieel. Deze specialist analyseert hoe de financiële zaken er nu voorstaan. Jij kijkt vooruit. Met deze data en jouw advies breng jij organisaties echt in beweging. Met jouw plannen behaal jij het maximale resultaat.

Bekijk onze business controller vacatures

Wat doet een business controller?

Als business controller bouw jij op de fundering die de financial controller gelegd heeft. Jij leest zijn rapporten en hierop baseer jij je analyses. Met deze analyses bekijk je hoe de organisatie de doelstellingen van het management haalt. Hierbij hou je rekening met de ontwikkelingen in de organisatie en wat er speelt op de markt. Je bent strategisch, hebt inzicht en bent besluitvaardig. Jij brengt de organisatie succesvol naar een hoger niveau.

Wat is het takenpakket van een business controller?

Als business controller hou jij je bezig met het:

 • Opstellen van bedrijfsanalyses op basis van rapporten van de financial controller;
 • Monitoren van de financiële ontwikkelingen binnen de organisatie en daarbuiten;
 • Inschatten van ontwikkelingen binnen de organisatie en daarbuiten;
 • Opstellen van plannen die de organisatie helpen bedrijfsdoelen te behalen;
 • Adviseren van het management op financieel vlak.

Hoe zorg je er concreet voor dat jij al de bovenstaande taken succesvol uitvoert?

 • Je stelt analyses op aangaande investeringsrendementen, winstgevendheid en waardeverminderingen in kasstromen.
 • Je stelt forecasts en budgetten op.
 • Jij zorgt voor een succesvolle financiële uitwerking van projecten.

Wat zijn de uitdagingen van een business controller?

Een goede business controller is een professional die ordelijk is en zo alle ballen in de lucht houdt. Hij heeft namelijk veel verschillende taken. Ben jij iemand die graag de ene dag marketing assisteert met de lancering van een product en de andere dag hulp biedt met het opstellen van een businesscase? Als business controller zie jij afwisseling als een geweldige uitdaging om je vaardigheden uit te breiden.

Het vergroten van je eigen vaardigheden is voor een business controller vanzelfsprekend. Als business controller ben je naast een strategische professional, ook goed met cijfers en het vertalen daarvan naar projecties en advies. Jij bent een krachtige aanwinst voor iedere organisatie. Ook adviseer je het management hoe ze het beste hun doelen kunnen behalen. Het management heeft het volle vertrouwen in jou.

Wat is het gemiddelde business controller salaris?

Het salaris van een business controller ligt tussen de €4.890 en €7.220,- bruto per maand. Soms ligt het salaris onder of boven het gemiddelde. Een net afgestudeerde junior business controller heeft circa een bruto startsalaris van €2.700 per maand. Een ervaren senior business controller kan maandelijks wel tot €10.000 verdienen. Hoeveel een business controller verdient, is naast ervaring ook afhankelijk van leeftijd en de sector waarin de organisatie opereert.

Een business controller is een waardevolle aanwinst voor organisaties. Daarom is het essentieel om hen te belonen met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo kan je bijvoorbeeld een laptop of een auto van de zaak krijgen. Sommige bedrijven bieden je de mogelijkheid om gedeeltelijk thuis te werken. Heb je al aardig wat ervaring als business controller? Dan is er meestal ruimte voor onderhandeling rondom jouw secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voor de cijfers weten ze je als business controller altijd al te vinden. Maar ik merk dat ik in mijn adviserende rol ook steeds nadrukkelijker een partij ben, waardoor je als sparringpartner je meerwaarde echt kunt laten gelden. Ook bijvoorbeeld door het stellen van kritische vragen over de gang van zaken. Dat leidt af en toe tot frictie, maar dat werkt enkel positief. Op die wijze kom je als organisatie immers tot weloverwogen beslissingen, die tot het beste vervolg en eindresultaat leiden.

Lars Kleine Wiecherink Finance interim professional

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleidingen heb je nodig?

De opleidingen die business controllers de beste optie geven zijn de wo-bachelor Bedrijfseconomie, de wo-bachelor Bedrijfskunde en de wo-bachelor Accountancy. Mogelijke masterstudies die jou de opstap geven naar een carrière business controller zijn:

 • Executive Master of Finance & Control - Nyenrode
 • Master in Controlling - Avans Hogeschool
 • Controllersopleiding (Executive Master of Finance & Control) - VU

Het is ook mogelijk een post-hbo-opleiding tot business controller te volgen. Met enkel een hbo-bachelordiploma in de bedrijfskunde kun je soms ook als business controller aan de slag, maar de kans om aangenomen te worden is dan wel kleiner. In de regel willen organisaties het liefst een professional die een wo-diploma op zak heeft. 

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot business controller?

De volgende stap zetten in je carrière? Je laten omscholen of bijscholen tot business controller is een goede optie. Ga voor een parttime masterstudie om je te laten omscholen en je kansen op de arbeidsmarkt te versterken. Ben jij een business controller en wil jij je vaardigheden uitbreiden? Er zijn verschillende mogelijkheden. Volg bijvoorbeeld de eendaagse cursus Controller & Change; meer inzicht in en grip op veranderprocessen aan de Improfin Academie. Op zoek naar een uitgebreidere cursus? Volg de negendaagse training Business Controller (post-HBO) bij ICM opleidingen en trainingen.

Check onze opleidingen in finance

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als business controller?

Als business controller vertrouw je niet enkel op je opleiding wanneer je vooruit wilt in je carrière. Je bezit en ontwikkelt ook de onderstaande vaardigheden die belangrijk zijn in jouw functie. Deze vaardigheden zijn:

 • Je hebt een sterk analytisch vermogen;
 • Met Excel en BI tools kan je toveren;
 • Jij maakt overzichtelijke rapporten met behulp van ERP-pakketten;
 • Jij hebt uitstekende communicatievaardigheden om je plannen en adviezen over te brengen;
 • Je werkt goed samen met de CFO, Management, Sales en Marketing en andere afdelingen.

Daarnaast beschik jij als gedreven business controller over de volgende competenties:

 • Toekomstgericht
 • Resultaatgericht
 • Ondernemend
 • Sociaal
 • Onderhandelvaardig
 • Professioneel
 • Communicatief
 • Verantwoordelijk

Welke carrièremogelijkheden heeft een business controller?

Als business controller kun je alle kanten op, doordat jij geweldige ervaringen en vaardigheden opdoet die jouw carrière in een stroomversnelling zetten.. Ben je net afgestudeerd en wil je starten als business controller? Ga dan aan de slag als assistent controller of junior business controller. Ook als consultant kan je doorgroeien naar business controller.

Een junior business controller wil zich verder ontwikkelen tot medior business controller en uiteindelijk senior business controller worden. Meer verantwoordelijkheid en meer salaris – een zeer goede optie! Wanneer je ervaring hebt opgedaan, is het ook mogelijk een nieuwe richting in te slaan. Wil jij manager control worden? Of zie jij jezelf als de nieuwe financieel directeur of de CFO? Het is allemaal mogelijk.

Waar werkt een business controller?

Als business controller werk je voornamelijk voor grotere organisaties. Kleine bedrijven hebben meestal geen business controller in dienst. Middelgrote bedrijven soms wel. Je werkt voornamelijk in de financiële sector, maar in principe is er in elke sector belangstelling voor een business controller. Ook de overheid maakt gebruik van business controllers, bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Rijksoverheid.

Met wie werk je samen als business controller?

Je overlegt regelmatig met de financial controllers en maakt gebruik van hun data om voorspellingen te maken voor de financiële toekomst. Uiteraard ben je ook vaak in gesprek met het management om ze op de hoogte te brengen van jouw bevindingen en om ze advies te geven. In sommige organisaties werkt de business controller ook samen met de CFO. Daarnaast heb je te maken met de business analist, de business information management (BIM) professional en de co driver business controller.

Voordelen werken als business controller via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Een interim-opdracht of een vaste baan bij vooruitstrevende opdrachtgevers;
 • Vakgerelateerde opleidingen, trainingen & cursussen;
 • Persoonlijke loopbaanbegeleiding door Yacht;
 • Member van ons netwerk & altijd in contact met futureproof financials;
 • Altijd als eerste op de hoogte van relevante blogs en events.

Bekijk onze business controller vacatures
 

Veelgestelde vragen over business controllers

Wat doet een business controller?

Een business controller adviseert het management van de organisatie. Dit doet hij met het oog op de toekomst en op basis van analyses van financiële rapporten die opgesteld zijn door de financial controller.

Wat verdient een business controller?

Het salaris van een business controller verschilt sterk. Een startende professional krijgt een startsalaris dat rond de € 2.700 ligt. Een ervaren senior business controller kan maandelijks wel € 10.000 verdienen. In de regel ligt het salaris echter tussen de €5.000 en €7.000 euro.

Wat is het verschil tussen een financial controller en een business controller?

De financial controller focust zich op de huidige stand van zaken waar het aankomt op de financiën. De business controller gebruikt de rapporten van de financial controller om te kijken hoe het bedrijf het best kan handelen om doelstellingen in de toekomst te behalen.

Waarom business controller worden?

Een business controller heeft als doel de efficiëntie van een bedrijf te verhogen en de kosten te beperken. Hij adviseert het management, zodat de organisatie een grotere kans heeft doelen te behalen. Hou jij van een uitdaging, ben jij analytisch ingesteld en heb jij oog voor business? Dan heb jij alle reden om business controller te worden.

Hoe vind ik een baan als business controller?

Check onze vacatures voor business controller of neem contact op.