Artikel

Werk dat er toe doet - Het belang van communicatie

Author Image

Gerdienke Sparreboom

Senior Consultant Yacht Marketing en Communicatie

20 maart 2020

Header image

Een kippenvelmoment: Het applaus dinsdag 17 maart om 20:00 uur voor de helden in de zorg, die in het hele land te horen was. Wat een respect is er ineens voor beroepen die eerder zo ondergewaardeerd leken. Niet alleen de beroepen in de zorg, maar ook andere onmisbare functies zijn door de rijksoverheid gemarkeerd als ‘vitaal beroep’. Zou niet treffender kunnen zijn voor de communicado’s onder ons. Waar communicatie eerder vaak een ondergeschoven kindje was, blijkt het nu toch wel cruciaal te zijn in een crisissituatie als deze.

Communicatie, vitaal beroep?

Waarom is deze beroepsgroep als één van de vitale beroepen aangemerkt? Zoals te lezen is op de website van de Rijksoverheid: ‘ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt’. Tegenwoordig verspreidt nieuws heel snel via allerlei soorten kanalen. Ook nepnieuws. Daarom is het juist nu van belang om de maatschappij te blijven voorzien van correcte informatie. Van betrokkenen informeren over (nood)maatregelen tot aan het delen en interpreteren van de richtlijnen van het RIVM. Helderheid scheppen in een wirwar van elkaar opvolgende updates; in een taal die voor iedereen in Nederland te begrijpen is. 

Online communicatie

Ook de online adviseurs staan dag en nacht beschikbaar om websites en (online) content up to date te houden voor iedereen. De inzet van data helpt hierbij, denk aan het opstellen van omgevingsanalyses om het gebruik van de social media, websites en andere online kanalen te monitoren. In tijden van een crisis, is het gebruik van feitelijke data belangrijker dan ooit om onrust waar mogelijk in te dammen.

“We gaan van dag tot dag bekijken hoe we onze communicatie moeten aanscherpen en onze dienstverleningskanalen flexibel kunnen inzetten. Één ding is zeker, je wordt er wel creatief van, zo'n crisis!” -  Esther Hofstede,  senior online adviseur Gemeente Waadhoeke 

Onze Yacht marcom interim professional Esther Hofstede zit momenteel bij de gemeente Waadhoeke. Als online adviseur maakt zij dagelijks rapportages van online en offline activiteiten, vragen en reacties omtrent het virus. Online communicatie over afspraken bij de gemeente en hun aangepaste dienstverlening. En ze heeft een speciale  coronavirus pagina's gemaakt om inwoners en ondernemers te informeren. 

Communicatie als strategisch managementinstrument

De positie van communicatie in organisaties zien wij al jaren veranderen. Daar waar dit vroeger een dienstverlenend staf-onderdeel was, zien wij communicatie tegenwoordig als strategisch sparringpartner aan tafel zitten. Aanhaakt aan het begin van de keten, ingezet als strategisch managementinstrument. Een ontwikkeling die wij als Yacht toejuichen en faciliteren. Wij zijn trots dat onze interim professionals, en de freelancers in ons netwerk, vanuit hun expertise op deze manier een bijdrage leveren in de strijd tegen het Coronavirus. Zo draagt iedereen bij met werk wat er toe doet. 

Gerelateerde artikelen & blogs

Klaar voor de volgende stap in je carrière? Banner

Klaar voor de volgende stap in je carrière?

Yacht biedt jou vaste banen en uitdagende opdrachten bij toonanagevende opdrachtgevers. Vind de opdracht of vaste baan waarin jij het verschil kunt maken.

Bekijk alle vacatures