Artikel

Implementatie van RPA: 6 belangrijke learnings

24 juni 2021

Header image

Continue verbetering en automatisering hebben een prominente rol binnen finance. Door Robotic Process Automation (RPA) hieraan toe te voegen verlopen processen sneller en goedkoper. Zo ontstaat er ruimte om als financial meer waarde toe te voegen aan de organisatie. Met deze 6 learnings implementeer jij succesvol RPA.

Het belang van RPA 

Menselijke handelingen laten overnemen door software. RPA biedt oplossingen voor situaties waarin je continu dezelfde handelingen uitvoert. Zoals het invoeren van data, het opstellen van facturen, het genereren van rapportages of het ophalen van data uit verschillende applicaties. Dat heeft voordelen. 

 • Meer tijd om data te creëren, te analyseren en je advies op te stellen;
 • Snellere integratie en migratie van applicaties;
 • Verbeterde kwaliteit van gegevensinvoer;
 • Betere en snellere dienstverlening;
 • Efficiënter werken en lagere kosten; 
 • Grotere tevredenheid van medewerkers en stakeholders.

RPA toepassen in bedrijfsprocessen 

RPA lijkt op het eerste gezicht in ieder proces geschikt. Toch lenen sommige processen zich hier beter voor dan anderen. Belangrijk is dat een proces gestandaardiseerd, repeterend en stabiel is. Hoe minder menselijke keuzes er bij een proces komen kijken, hoe beter toepasbaar RPA is. 

6 learnings van RPA 

 1. Begin simpel:
  Heb niet gelijk hoge verwachtingen, begin simpel met RPA. Ga aan de slag met eenvoudige procesonderdelen en bouw vervolgens stap voor stap verder. 
 2. RPA staat niet op zichzelf:
  Als je processen in je organisatie volledig wilt automatiseren is het inzetten van RPA niet genoeg. Verrijk de software met document-, task- en processmining om de next step in procesoptimalisatie zetten. In onze masterclass Hyper Automation duiken we dieper in deze materie. Meld je vandaag nog aan voor deze masterclass in september en oktober
 3. RPA gaat verder dan Lean: 
  Zonder goede processen, geen goede bots. Lean is een goede eerste stap om die processen efficiënter in te richten. Maar RPA gaat verder dan Lean. Om bots processen over te laten nemen is het nodig om ze op keystroke niveau te bekijken. Pas als je de processen zo gedetailleerd in kaart hebt, kun je RPA succesvol toepassen. 
 4. Zoek steun bij de directie:
  Zoals Yacht-professional Mark van Melick toelicht in de whitepaper Futurizing Finance: “Een RPA-implementatietraject begint bij veel organisaties met het overtuigen van de leiding en stakeholders van het belang ervan.” RPA is namelijk niet een serie van kleine projecten. Het is een initiatief dat vraag om een duidelijk doel en beeld van de situatie in jouw organisatie. Weet je dit belang duidelijk te maken? Dan is de volgende stap om draagvlak te creëren bij de teams.   
 5. Houd rekening met schaalbaarheid:
  Als je RPA toepast is het belangrijk om rekening te houden met schaalbaarheid. Je wilt dat de bots mee kunnen groeien met veranderingen. Bijvoorbeeld als je organisatie groter wordt of als je dezelfde bot ook op andere afdelingen wilt toepassen. Houd hier vooraf rekening mee en stel een plan op.
 6. Leer van elkaar:
  Spar met ervaren collega’s die actief zijn met RPA. Vertaal hun ervaringen naar jouw rol en jullie aanpak binnen je organisatie. Gebruik de learnings van organisaties die in verschillende fases van de implementatie zitten. 

Hoe ziet de Financial van de toekomst eruit?Download de paper

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Finance community voor futureproof financials Banner

Finance community voor futureproof financials

In onze Futurizing Finance Community delen financiële experts hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in Finance. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in Finance een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan