Hoe robotisering de financiële functie verrijkt Cover

Hoe robotisering de financiële functie verrijkt

Je hebt er vast weleens mee te maken: repeterend werk waarbij je continu dezelfde handelingen uitvoert. Data invoeren in een systeem, facturen in orde maken, rapporten aan elkaar koppelen, (balans)specificaties opstellen of het verzamelen van cijfers uit verschillende applicaties in een spreadsheet. Precies in dit soort situaties biedt robotisering uitkomst. En jouw baan wordt er alleen maar leuker op. Jij houdt namelijk meer tijd over om in plaats van data te creëren, juist te analyseren én adviseren. Zo kun je nog meer waarde toevoegen aan organisaties.

RPA vs. cognitieve robotisering

Je ziet in Finance twee vormen van robotisering: RPA en cognitive robotics. Bij RPA (robotics process automation) worden repetitieve menselijke handelingen volledig geautomatiseerd door computersystemen. Cognitive robotics gaat nog een stap verder. Hierbij zijn robots zo geprogrammeerd dat ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen op basis van ongestructureerde data.

Door robotisering kun je als financial focussen op wat echt telt: met analyses en adviezen waarde toevoegen aan je organisatie

Robotics in Finance

De mogelijkheden voor robotisering in Finance zijn eindeloos, zowel op operationeel, tactisch en strategisch vlak. Zo bestaan er robots die zonder menselijke interface grote batches aan facturen in één keer kunnen betalen en robots die zelfstandig financiële rapporten maken. Het werk gaat hierdoor sneller en efficiënter. En de kwaliteit gaat omhoog. Resultaat: een hogere klanttevredenheid.

Robotics in finance: kans of bedreiging?

Door robotisering zullen de komende twaalf jaar wereldwijd 375 tot 700 miljoen functies verdwijnen. Ook een substantieel deel van de financiële activiteiten zal worden overgenomen door robots. Hoe kun je je als Finance-professional hierop voorbereiden en wat zijn de kansen?

Lees het hele artikel

Join de Futurizing Finance Community

De ene organisatie is op dit moment verder dan de andere als het gaat om robotisering. Maar in de toekomst krijgen alle organisaties met deze ontwikkeling te maken. Hoe kun je robotisering binnen jouw rol toepassen? Onze uitnodiging aan jou: wees nieuwsgierig, leer van elkaar en deel jouw ervaring met andere professionals via de community.

Meld je aan voor onze community

Meer weten over Robotics in Finance?

Neem dan contact met mij op.

contactperson Image

Yul Zengerink

IT Controller

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

Wil je als futureproof Financial carrière maken? Meld je nu aan voor ons Future Finance Change Program, het innovatief opleidingsprogramma van 1 jaar speciaal voor ambitieuze financials.

Meld je nu aan