Artikel

Hoe is het om te werken als Legal-professional? Lees de ervaring van Annette Mando

Author Image

Annette Mando

Jurist de Vervoerregio Amsterdam

25 juni 2019

Header image

Wat is voor jou werk dat ertoe doet? Werk waar je trots op bent? Werk dat je gelukkig maakt? Vraag het aan acht professionals en je krijgt acht totaal verschillende antwoorden. Lees hier het verhaal van Annette Mando, jurist bij de Vervoerregio Amsterdam.

Goed juridisch advies doorslaggevend bij miljoeneninvesteringen

Al elf jaar weet Annette haar opdrachtgevers te verrassen met dichtgetimmerde juridische adviezen. “Als jurist kun je een specialist zijn in een bepaald rechtsgebied, maar ik zie mezelf meer als een generalist”, vertelt Annette. “Zo heb ik onder andere ervaring met het subsidierecht, contractenrecht en de Algemene wet bestuursrecht. En bij mijn huidige opdrachtgever, de Vervoerregio Amsterdam, kreeg ik voor het eerst te maken met bijzondere wetten op vervoersgebied, zoals de Wet personenvervoer.” Op grond daarvan worden concessies verleend voor het mogen exploiteren van openbaar vervoer. De concessiehouders worden ook gesubsidieerd door de Vervoerregio om het openbaar vervoer goed te kunnen exploiteren. Zoals subsidies voor de aanschaf van bussen, metro’s en tram. Het team Juridische Zaken, waar Annette onderdeel van uitmaakt, adviseert over deze subsidies. “Als je ziet om hoeveel miljoenen dat gaat, is dat best even spannend. Maar ik geniet van de uitdaging in mijn werk. Dat vind ik ook het mooie van werken via Yacht: als je er zelf voor open staat, kun je echt alle kanten op en je horizon verbreden.”

Bijdragen aan miljoenenprojecten

Bij de Vervoerregio Amsterdam, een samenwerkingsverband van vijftien gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer, werkt Annette aan vertrouwelijke, soms politiek gevoelige dossiers. “De beleidsafdelingen kunnen bij mij terecht met al hun vragen op juridisch vlak. Als er bijvoorbeeld fietspaden of nieuwe wegen voor het openbaar vervoer moeten worden aangelegd en de Vervoerregio de aanleg subsidieert, klopt de afdeling Infrastructuur bij mij aan. Dan toets ik de juridische risico’s van wat zij bedacht hebben. Daarbij draait het om snelheid én zorgvuldigheid. Want ook hier gaat het vaak om miljoenen.

Een groot project waarbij de Vervoerregio betrokken is, is de Noord/Zuidlijn. Vanaf juli is de route open. Wij mochten vorig jaar in december een kijkje nemen bij het nieuwe metrostation De Pijp. Als je dan dertig meter onder de grond het resultaat ziet, ervaar je pas écht de impact van je werk. Ik ben er trots op dat ik mag bijdragen aan veilige en goede verbindingen voor reizigers.”

Juridische kennis verbreden met Yacht

Annette kwam als junior jurist binnen bij Yacht. Door de jaren heen heeft ze bij verschillende opdrachtgevers een schat aan ervaring opgedaan. “Zowel sociaal als vakinhoudelijk ben ik daardoor enorm gegroeid”, legt Annette uit. “Dat sluit mooi aan bij mijn doel om door te groeien tot senior jurist. Een leidinggevende functie ambieer ik nu niet, maar ik wil wel mijn juridische kennis verbreden en stappen zetten op strategisch niveau. En die kans krijg ik bij Yacht. Ze luisteren naar mijn wensen en ambities als professional, en geven me de mogelijkheden om mijn kennis uit te bouwen. Bijvoorbeeld via cursussen die aansluiten op mijn huidige opdracht. Of door me in contact te brengen met senior collega’s; juristen die alles weten van een specifiek rechtsgebied. Je krijgt alle kansen om te groeien, het is aan jezelf om ze ook te grijpen.”

Legal-professionals verbinden

Door het netwerk van Yacht heb je vaak net een streepje voor op anderen, zo ervaart Annette. “Je hoeft bij een nieuwe opdrachtgever de naam Yacht maar te noemen, en je collega’s weten dat ze op je kunnen bouwen. Maar zeker zo belangrijk vind ik de contacten met collega’s van Yacht. Er zijn er heel wat die ik regelmatig spreek. Zeker de mensen die ik al wat langer ken. Nieuwe gezichten zie ik vooral bij Legal-bijeenkomsten of inhousecursussen. En in onze Google+-groep komen alle Legal-professionals online samen. Ideaal als je met een juridisch vraagstuk worstelt. Daarbij gaat het alleen om algemene juridische vraagstukken, waarbij de vertrouwelijkheid van de opdrachtgever in acht wordt genomen. Zo helpen we elkaar vooruit.”

Wil jij net als Annette het verschil maken bij opdrachtgevers in het vakgebied Legal? Check onze vacatures & solliciteer direct

Gerelateerde artikelen & blogs