Artikel

Hoe is het om te werken als Finance professional? Lees de ervaring van Alexander Houx

Author Image

Alexander Houx

Business Process Expert PtP Philips

09 mei 2019

Header image

Wat is voor jou werk dat ertoe doet? Werk waar je trots op bent? Werk dat je gelukkig maakt? Vraag het aan de professionals en je krijgt zeker totaal verschillende antwoorden. Lees hier het verhaal van Alexander Houx, Business Process Expert PtP bij Philips.

Weerstand ombuigen naar medewerking en acceptatie: dat geeft mij voldoening

Een ‘touchless’ proces creëren, waarbij de verwerking van inkomende facturen - van binnenkomst tot betaalopdracht - geautomatiseerd verloopt. Met die opdracht ging Alexander aan de slag bij Philips. “Het is best een uitdaging om een nieuw systeem binnen de hele organisatie te standaardiseren, maar het is al op veel plekken gelukt”, aldus een trotse Alexander. Onder zijn verantwoordelijkheid is op verschillende locaties van Philips, in binnen- en buitenland, een applicatie voor automatische factuurverificatie, geïmplementeerd. Het bedrijf zet hiermee een belangrijke stap in het optimaliseren van het automatische invoice-systeem en autorisaties.

Ombuigen van weerstand

Een wereldwijd veranderingsproject voor een grote organisatie als Philips vraagt nogal wat capaciteiten van een Finance-professional. “Ik zat om tafel met verschillende internationale stakeholders met ieder hun eigen cultuur, communicatiestijl en belangen. En dan is het vervolgens de kunst om alle verzamelde informatie over het betalingsproces om te zetten in een IT-oplossing die gedragen wordt. Dat betekent dat je naast kennis van Finance ook veel moet weten van IT. Anders kun je de vertaling naar handelingen niet maken.” Terwijl de veranderingen bij de een met open armen werden ontvangen, kreeg Alexander ook te maken met weerstand. “Een hele natuurlijke en menselijke reactie, maar het geeft veel voldoening als je dit kunt ombuigen naar medewerking en acceptatie. En al helemaal als je uiteindelijk de erkenning krijgt dat de verandering inderdaad leidt tot verbetering.”   

Finance en IT meer verweven

Het vak Finance is door de innovatie binnen bedrijven en de toenemende impact van technologie volop in beweging. Functies veranderen en IT en Finance raken steeds meer met elkaar verweven. Voor de financial van de toekomst is het belangrijk om zich te blijven ontwikkelen. De kansen die Yacht hiervoor biedt, grijpt Alexander dan ook met beide handen aan. Naast het volgen van masterclasses over bijvoorbeeld blockchain of Agile, neemt hij deel aan het Future Finance Change Program (FFCP). “De focus bij dit eenjarige opleidingstraject ligt op het ontwikkelen van soft skills. Het is heel leerzaam, maar ook wel confronterend. Ik breng in mijn werk veel verandering en wil dat mensen daarin meegaan, maar heb er nooit bij stilgestaan hoe ik zelf reageer op veranderingen. En wat blijkt? Ook ik heb mijn eerste reactie of gevoel al snel klaar. Het FFCP zorgt voor inzicht, helpt mij bewuster keuzes maken en zorgt dat ik uit mijn comfortzone stap.”  

Netwerken werkt

Bij een nieuwe opdracht maakt de Finance-professional veel gebruik van zijn netwerk. “Ik zoek dan contact met mensen die bij die opdrachtgever hebben gewerkt, maar ook met professionals die een soortgelijke opdracht hebben uitgevoerd bij een andere organisatie. Door deze informatie te combineren kom ik beslagen ten ijs. Netwerken werkt voor mij, ook tijdens opdrachten. Ben ik ergens nieuw, dan zorg ik dat ik in een korte tijd goed zichtbaar ben en haal ik vooral waardevolle informatie op uit de organisatie. En naarmate de opdracht vordert, verschuift mijn focus naar het brengen van informatie. Dit helpt mij enorm in mijn werk.”

Wil jij net als Alexander het verschil maken bij opdrachtgevers in het vakgebied Finance? Ontdek ook de kracht van ons netwerk.

Sluit je aan bij onze community

Gerelateerde artikelen & blogs

Gerelateerde evenementen

Future Finance Change Program Banner

Future Finance Change Program

De rol van de financial verandert naar een allround financieel business partner. Voor ervaren financials hebben wij het Future Finance Change Program ontwikkeld.

Ontdek het programma