Werving en selectie van hoogopgeleide professionals Cover

Werving en selectie van hoogopgeleide professionals

Het vinden en behouden van de juiste professionals is cruciaal om vooruitgang te realiseren. Maar door aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is het aantrekken van de juiste expertise uitdagend en tijdrovend. Met onze werving en selectie aanpak vinden we voor jou de beste professionals. Lees hier hoe we jouw organisatie een stap vooruit helpen.

Geef je vacature aan ons door

De voordelen van werving en selectie door Yacht

 • Groot netwerk van professionals

 • Gecertificeerde recruitment consultants

 • Datagedreven werkwijze voor maximale efficiëntie

 • Laagdrempelig kennismaken

 • Arbeidsmarktexpert met 60 jaar ervaring in HR-dienstverlening

Geef je vacature aan ons door

Wat is werving en selectie?

Werving en selectie is het aantrekken of vinden en selecteren van de meest geschikte kandidaat voor een vacature, ook wel recruitment van vast personeel. Werving en selectie is een vak en kan een tijdrovende klus zijn. Daarom besteden veel organisaties dit uit bij een externe partij, zoals Yacht. Dit bespaart jou tijd, geld en je krijgt daadwerkelijk een aanwinst die helemaal bij jouw organisatie past en het team vooruit helpt. 

Waarom werving en selectie via ons?

De zoektocht naar jouw nieuwe collega doen we via onze up-to-date database met jaarlijks tienduizenden nieuwe kandidaten en ons sterke netwerk van interim-professionals en verschillende vakgebied-community’s. Ons bereik is hierdoor enorm. Via diverse media kanalen bereiken we de totale arbeidsmarkt en bereiken we ook kandidaten die niet actief op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

In onze werving- en selectieprocedure staan jouw strategieën en doelstelling centraal. Alleen als één van onze kandidaten, naast de juiste kwalificaties, ook matcht met jouw bedrijfsdoelstellingen, zijn we geslaagd. Ben je zoek naar leiders die jouw organisatie sturing geven? Lees dan meer over executive search.

Dit was mijn eerste kennismaking met Yacht. Zij hebben goed begrepen wat wij zochten, op zowel persoonlijk als professioneel niveau. Daarmee hebben we de juiste IT-architect kunnen vinden. Ik ben erg tevreden met de aanpak van Yacht.

Check de w&s-case
Danny Dreverman Teamlead IT

Ons werving- en selectieproces

Ons werving- en selectieproces is een uniek concept dat bestaat uit 10 stappen. Aan de hand van deze stappen werken we toe naar een op maat gemaakte wervingsstrategie waarmee we je vacatures succesvol vervullen. In ons werving- en selectieproces staan transparantie en betrokkenheid centraal. Zo maken we vooraf een backward planning met de opdrachtgever, waarin we afspraken over oplevermomenten vastleggen. Denk aan het bespreken van de target list, het presenteren van de kandidaten en het interviewen van kandidaten. Daarnaast waarborgen we kwaliteit door afspraken met gecontracteerde kandidaten te maken en deze op meerdere momenten te evalueren. Ons team bestaat uit 40 Black Belt- gecertificeerde consultants. Dat betekent dat ze de arbeidsmarkt met hoogopgeleide professionals, inclusief 80% van de latent zoekende kandidaten, gestructureerd en doelbewust bereiken. 

Ons werving- en selectieproces in 10 stappen:

 1. Intake en validatie: de eerste stap bestaat uit een arbeidsmarktanalyse aan de hand van Yacht Insights on Professionals (YIP). Zo maken we de haalbaarheid van de vacature, de looptijd en overige verwachtingen inzichtelijk. Ook voeren wij de overeengekomen gespreksrondes;
 2. Bespreken vacature: in deze stap gaan onze consultants in gesprek met jou of jouw inhurende manager. We nemen alle details en functie-eisen van de vacature door en stemmen een haalbare backward planning af; 
 3. Opstellen target list: vervolgens bespreken we onze visuele target list. Hiermee verfijnen we de zoekrichting en creëren we een scherp beeld voor het wervingsproces; 
 4. Job branding: deze stap omvat het vertalen van de functie omschrijving naar een wervende vacaturetekst en optuigen van een online strategie middels Google Ads, SEO en LinkedIn; 
 5. Searchen: via onze database en uitgebreide netwerk zoeken we naar gekwalificeerde kandidaten; 
 6. Benaderen en verleiden van kandidaten: in deze stap benaderen onze Black Belt gecertificeerde recruiters de passende kandidaten om hun interesse te peilen. Vervolgens stellen we een exclusieve target list samen van professionals die het beste aansluiten bij de functie;
 7. Interview Yacht: onze consultants interviewen de kandidaten op de target list aan de hand van de STARR methode. Ook worden de referenties gecheckt via Harver. Hieruit volgt een shortlist die gepresenteerd wordt aan de opdrachtgever; 
 8. Selectie en interview opdrachtgever: we bereiden de kandidaten voor op het gesprek met de opdrachtgever. Ook begeleiden we de HR-manager van onze opdrachtgever in de selectie na het eerste en tweede gesprek. Daarnaast adviseren we onze opdrachtgevers in het maken van een voorstel tot arbeidsvoorwaarden naar de kandidaat; 
 9. Contractvoorstel: de beste kandidaat krijgt een contractvoorstel. Dit arbeidsvoorwaardengesprek lopen we samen door; 
 10. In dienst en evaluatie: een maand na de startdatum voeren we een evaluatiegesprek met de nieuwe medewerker, de manager en onze consultant. Hoe is het proces verlopen en is iedereen tevreden? Zo blijven wij onze werving en selectie optimaliseren. 

Sinds 2016 zorgt ons vooruitstrevende selectieproces ervoor dat we de vaste functies sneller invullen dan de concurrentie. Gemiddeld zijn we 32 dagen sneller dan onze concurrent. Nog belangrijker is dat 87% na 2 jaar nog steeds werkzaam is bij de organisatie.

Vakgebieden werving en selectie

We streven ernaar om voor iedere vacature de beste kandidaat te vinden, zeker gezien de selectieve schaarste die is ontstaan op de arbeidsmarkt. Om dit te realiseren, hanteren we efficiënte selectieprocedures toegespitst op verschillende vakgebieden. Onze werving en selectie lichten we per vakgebied toe.

Meer weten over werving en selectie?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

contactperson Image

Geertje Peterse

Werving & selectie Finance, IT, Legal, HRM & Publieke sector

contactperson Image

Gerard Thuyns

Werving & selectie Engineering, Supply Chain Management & Procurement, Marketing & Communicatie en Executive Search

Ik was blij verrast door de aanpak en begeleiding vanuit Yacht en natuurlijk met de Risk-toppers die we nu in huis hebben gehaald.

Check de w&s-case
Frank Proost Concern Risk Officer

Veelgestelde vragen over werving en selectie

Wat is werving en selectie?

Werving en selectie betekent: de recruitment van vast personeel uitbesteden. Met een grote database aan kandidaten wordt er door een derde partij, zoals Yacht, gezocht naar een nieuwe collega. Dit bespaart jou tijd, geld en je krijgt daadwerkelijk een aanwinst die helemaal bij jouw organisatie past en het team vooruit helpt. Ontdek de voordelen van werving en selectie via Yacht.

Wat zijn de kosten van werving en selectie bij Yacht?

De bemiddelingskosten voor werving en selectie verschillen per functie en vacature. De kosten van een procedure zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals: schaarste van het gewenste profiel, niveau van de gewenste kandidaat, volume, snelheid, leveringsvoorwaarden. We zijn transparant en stemmen dus voorafgaand aan het proces met jou de voorwaarden en kosten af. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen werving en selectie en recruitment?

De termen werving en selectie en recruitment worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is de betekenis van beide begrippen iets anders:

 • Werving en selectie is het selectieproces rond het vinden, selecteren en aanstellen van een geschikte kandidaat voor een vaste baan;
 • Recruitment is het selectieproces rond het vinden, selecteren en aanstellen van een geschikte kandidaat voor een vaste of tijdelijke baan.

Waarom werving en selectie?

Om vooruitgang te realiseren is gedreven personeel cruciaal. Maar in een krappe arbeidsmarkt is het aantrekken van de juiste expertise uitdagend en tijdrovend. Door werving en selectie aan een gespecialiseerde partij als Yacht over te laten, worden vacatures efficiënt gevuld met ambitieuze professionals. Lees hier hoe wij jouw organisatie vooruitbrengen.

Wat zijn jullie algemene voorwaarden?

Voor elke samenwerking zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Bekijk hier onze algemene voorwaarden.