Front end developer Cover

Front end developer

Ben jij een ambitieuze IT’er en zijn HTML, JavaScript en CSS jouw tweede moedertaal? Is het jouw missie om websites of systemen te maken en te verbeteren? Word dan front end developer. Check hier alle vacatures voor front end developer en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een front end developer.

Interessante front end developer vacatures

Werken als front end developer

Als front end developer ontwikkel je de zichtbare kant van websites en software. De zichtbare kant, ofwel de voorzijde (front end) en vandaar de functienaam front end developer. Front end developers maken apps, webshops, programma’s en websites. 

Geen enkele gebruiker van software houdt ervan om rond te hangen op een rommelige pagina. Jij, als front end developer, hebt de taak om sites of apps een professionele look te geven die overzichtelijk is, zodat bezoekers makkelijk de pagina’s navigeren. Naast het opmaken van pagina’s hou jij je bezig met het opsporen en oplossen van eventuele fouten en bugs.

Bekijk onze front end developer vacatures
 

Wat doet een front end developer?

Als front end developer heb je een divers takenpakket dat een beroep doet op je creativiteit. Je programmeert, ontwerpt en pitcht ideeën. Welke taken je precies op je neemt, verschilt per organisatie en opdracht. 

Wat is het takenpakket van een front end developer?

Jij ontwerpt en ontwikkelt de zichtbare kant van websites en programma’s. Wat houdt dit concreet in? Als front end developer houd jij je bezig met:

 • Het bouwen van de voorkant van websites en systemen;
 • Het snel laden van een site op verschillende devices;
 • Het bepalen van welk framework geschikt is voor de te ontwerpen website;
 • Het opsporen en oplossen van fouten; 
 • Het bekijken van mogelijkheden voor uitbreidingen van websites of apps.

Wat zijn de uitdagingen van een front end developer? 

Als front end developer heb je een divers takenpakket. Uitdagingen ga je niet uit de weg, ze creëren kansen voor jou. Welke uitdagingen mag je verwachten als front end developer? Zelfs de kleinste fout of bug kan problemen opleveren. Je werkt dus altijd nauwkeurig. Werkt er toch iets niet (goed)? Dan is het aan jou om deze fout te vinden. Met jouw ervaring en inzicht weet je precies waar je naar moet zoeken.

Als front end developer heb je te maken met veel verschillende professionals. Je werkt onder andere samen met back end developers, marketeers en (UX) designers. Iedereen heeft zo zijn eigen visie, maar jij hebt de nodige skills als teamspeler om van iedere samenwerking een succes te maken.

Wat is het gemiddelde front end developer salaris?

Wat je als front end developer verdient, is afhankelijk van je vaardigheden en ervaring. Ook vraag en aanbod speelt mee. Momenteel is de maatschappij druk bezig met digitaliseren en zijn er veel front end developers nodig. Als front end developer verdien je in Nederland nu gemiddeld maandelijks €2.500 tot €4.500. Ben jij de beste front end developer? Dan kan je ook als freelancer aan de slag. Je bepaalt dan je eigen verdiensten. Zo kan je bijvoorbeeld €80 per uur vragen. Als freelance senior front developer is het zelfs mogelijk meer dan €100 per uur te verdienen.

Front end developers krijgen vaak mooie secundaire arbeidsvoorwaarden aangeboden. Denk hierbij aan reiskostenvergoeding, een laptop van de zaak, een goede pensioenregeling en ontwikkelmogelijkheden.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden

Welke opleiding heb je nodig?

Er zijn verschillende opleidingen op hbo- en wo-niveau die je kunt volgen om een succesvolle front end developer te worden. Denk hierbij aan de opleiding Informatica of Technische Informatica. Een wo-opleiding Computer Science of een verkorte hbo-opleiding Front End Developer is tevens een goede optie. Hou er rekening mee dat je, om aan de slag te gaan als front end developer, ook bekend moet zijn met verschillende script- en opmaaktalen.

Benieuwd naar opleidingen aan verschillende opleidingsinstituten? Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

 • Master in Computer Science aan de IU International University of Applied Sciences in Berlijn, Duitsland;
 • Master's Degree in Agile Methodologies and Digital Transformation aan Structuralia (studeren op afstand);
 • Informatica aan Hogeschool Leiden.

Hoe kun je je omscholen of bijscholen tot front end developer?

Wil je je laten omscholen tot front end developer? Tegenwoordig zijn er verkorte opleidingen en online cursussen die je kunt volgen op hbo-niveau. Hoewel deze opleidingen verkort zijn, bieden ze een goede basis en sommige bedrijven vereisen naast deze verkorte opleidingen geen extra training voor ze je aannemen. Volg bijvoorbeeld het verkorte hbo-programma front end developer aan het LOI of een van de front-end-trainingen bij Computrain.

Check onze IT-opleidingen

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als front end developer?

Front end developers beschikken over de onderstaande vaardigheden. Deze professionals:

 • Zijn kundig waar het aankomt op design;
 • Denken out of the box voor innovatieve oplossingen;
 • Zijn zowel getalenteerde zelfstandige werkers als betrouwbare teamplayers;
 • Begrijpen de wensen van de opdrachtgever en denken met hem mee;
 • Hebben een oog voor detail;
 • Kennen verschillende programmeertalen.

Daarnaast beschikken goede front end developers ook over de nodige competenties. Als front end developer ben je:

 • Vindingrijk
 • Gemotiveerd
 • Leergierig
 • Accuraat
 • Resultaatgericht

Welke carrièremogelijkheden heeft een front end developer?

Als front end developer heb je passie voor je werk en ben je leergierig. Je bent resultaatgericht en een van de resultaten van jouw harde werk hoort uiteraard promotie te zijn. Als beginnende front end developer start jij je carrière met een junior-positie. Deze functie biedt je de mogelijkheid ervaring op te doen onder de leiding van meer ervaren professionals.  Na verloop van tijd groei jij door tot medior en uiteindelijk senior front end developer. Als senior heb jij een leidinggevende functie en help je andere developers om een succes te maken van iedere opdracht.

Heb jij ook interesse in back end development? Dan is het mogelijk om door te groeien tot full stack developer. In deze functie ben jij een allround software developer en verbreed je jouw kennis. Als full stack developer houd jij je ook bezig met de achterkant, van de site (het deel dat niet zichtbaar is voor bezoekers). Jij bent op de hoogte van alle technologie en software in het project waar jij aan werkt.

Waar werkt een front end developer?

Front end developers zijn werkzaam bij marketingbureaus, tech-consultancybureaus en ICT-bedrijven. Daarnaast vind je ze terug op ICT-afdelingen van grotere organisaties. Het is ook goed mogelijk om als freelancer aan de slag te gaan. Front end developers vind je meestal op kantoor, maar het is een baan die je ook vanuit huis kan doen.

Met wie werk je samen als front end developer?

Front end developers werken samen met veel verschillende professionals. Zo is een nauwe samenwerking met back-end developers belangrijk. Samen zorgen jullie namelijk voor een professionele, goed werkende site. Daarnaast werk je samen met grafisch ontwerpers, software testers, UX designers, functioneel ontwerpers, usability experts, content managers, SEO-specialisten en applicatiebeheerders.

Voordelen werken als front end developer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen:

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze front end developer vacatures

Veelgestelde vragen over front end developer

Wat is het verschil tussen front end developers en back end developers?

Zowel front end developers als back end developers houden zich bezig met het ontwikkelen van sites, apps en programma’s. De front end developer ontwikkelt de voorkant van sites en apps, het deel dat bezoekers en gebruikers zien. De back end developer bouwt onder andere de beheerpagina, het dashboard en andere delen van de site die bezoekers niet zien.

Welke programmeertalen moet een front end developer kennen?

HTML, JavaScript en CSS zijn de belangrijkste programmeertalen voor front end developers.

Wat verdient een front end developer?

Gemiddeld verdienen front end developers tussen de €2.500 en €4.500 bruto per maand. Ben jij een ervaren, getalenteerde freelancer? Dan is het mogelijk meer te verdienen. Sommige professionals verdienen wel €150 euro per uur.

Met wie werkt de front end developer samen?

Als front end developer werk je nauw samen met de back end developer. Daarnaast vorm je een team met andere IT- en UX-specialisten.

Hoe vind ik een baan als front end developer?

Check onze vacatures voor front end developer of neem contact op.