Full stack developer Cover

Full stack developer

Ben jij een geboren programmeur die wel van een uitdaging houdt? Word dan full stock developer. Check hier alle vacatures voor front end developer en lees meer over de taken, vaardigheden en het salaris van een full stock developer.

Interessante full stack developer vacatures

Werken als full stack developer

Als full stack developer combineer je de expertises van een front end en een back end developer. Jij houdt je bezig met zowel het zichtbare als het onzichtbare gedeelte van applicaties, websites en webshops. Dit betekent dat jij een website of applicatie van A tot Z ontwikkelt. Hiervoor heb je kennis van verschillende programmeertalen. Je bent een allround professional die van zowel front end stack als back end stack veel weet. Doordat je echter zoveel kennis moet hebben, heb je minder tijd om je te specialiseren. Wel hou je zo goed mogelijk alle laatste ontwikkelingen bij, zodat je de beste sites en applicaties bouwt voor opdrachtgevers. Doordat jij een allround professional bent, heb je een streepje voor op andere developers. Sommige organisaties of opdrachtgevers hebben namelijk liever een specialist die de hele applicatie bouwt, dan dat zij hier minimaal twee specialisten voor moeten inschakelen.

Bekijk onze full stack developer vacatures

Wat doet een full stack developer

Als full stack developer heb je een uitdagende functie. Wat je precieze taken zijn, hangt deels af van de organisatie waar je werkt. Vooruitstrevende organisaties hebben meerdere full stack developers in dienst. Dan werk je vaak in een team met full stack professionals om zowel de voor- als de achterkant van een applicatie of systeem te bouwen. In andere organisaties ben je meer een vliegende keep. Je werkt samen met zowel front end- als back end developers en je springt bij waar het nodig is.

Wat is het takenpakket van een full stack developer?

Het takenpakket van de full stack developer is uitdagend en divers. Als full stack developer ben je verantwoordelijk voor het: 

 • Creëren van de front end;
 • Programmeren van toepassingen van zowel de front end als de back end van sites en applicaties;
 • Rapporteren aan management of opdrachtgevers;
 • Opsporen en oplossen van bugs;
 • Ondersteunen van collega’s met hun taken.

Wat zijn de uitdagingen van een full stack developer?

Jij bent een professional die wel van een uitdagende baan houdt. Als full stack developer ben je een generalist en geen specialist. Je hebt kennis van zowel front end als back end. Sommige opdrachtgevers verwachten echter dat jij gespecialiseerd bent in beide stacks. Communiceer dus altijd goed van tevoren met de opdrachtgever wat jouw expertise is.

Net als front end developers en back end developers bevind jij je in een vakgebied dat ontzettend dynamisch is. Het is een hele uitdaging om alle ontwikkelingen bij te houden. Als full stack developer ben je dan ook zeer leergierig, zodat je altijd up-to-date blijft. Je bent dus nooit uitgeleerd!

Als full stack developer werk je bijna nooit alleen. Hoewel je een zeer zelfstandige professional bent, moet je dus ook goed in een team samenwerken. Dit team kan bestaan uit veel verschillende specialisten. Het bouwen van een site wordt enkel een succes wanneer alle neuzen dezelfde kant op staan met het oog op design en structuur. Als full stack developer moet je dan ook in elk team goed kunnen functioneren om doelen te behalen.

Wat is het gemiddelde full stack developer salaris?

Gemiddeld verdienen full stack developers in Nederland €3.770 per maand. Welk loon je als professional mag verwachten, hangt af van verschillende zaken. Zo verdienen full stack developers met een universitaire opleiding circa €4.050 per maand, terwijl hbo-opgeleide professionals €3.780 per maand verdienen. Naast je opleiding telt je werkervaring in jaren mee. Bovendien kunnen gemiddelde lonen per provincie en zelfs per stad verschillen.

Opleidingen en doorgroeimogelijkheden 

Welke opleidingen heb je nodig? 

De meeste full stack developers hebben hun carrière een goede start gegeven door een hbo-, wo- of bacheloropleiding te volgen in de juiste richting. Er zijn veel verschillende opleidingen waar je een keuze uit hebt. Kies bijvoorbeeld voor de hbo-opleiding Software Development of Full Stack Developer. Of wat dacht je van een bachelor in Computer Technologie of een wo-opleiding Informatica? Voor inspiratie zetten we voor jou een aantal opleidingen en opleidingsinstituten op een rij:

 • Ad Software Development
 • Informatica (BSc) aan Universiteit Leiden
 • Informatica voltijd aan Inholland Hogeschool
 • Computer Science aan Vrije Universiteit Amsterdam

Hoewel een opleiding in de juiste richting een goed begin is, is een full stack developer nooit uitgeleerd. Je zult verschillende programmeertalen moeten leren, alvorens je als developer aan de slag gaat. Denk aan JavaScript, CSS, Java en HTML. Voor de functies medior en senior full stack developer wordt bovendien vaak ervaring met werken volgens de DevOps-methode vereist.

Hoe kan je je omscholen of bijscholen tot full stack developer?

Wil jij je laten omscholen tot full stack developer? Ook als je een achtergrond hebt in een compleet ander vakgebied kan je een carrièreswitch maken. Er zijn vele mogelijkheden om je om te scholen tot full stock developer. Door een van deze trainingen te volgen, verkrijg jij een goede basis in een paar weken.

Zo kan je bijvoorbeeld de cursus Full-Stack Engineer van Codecadamy volgen. Tijdens deze cursus leer je verschillende programmeertalen, waaronder JS en SQL. Je leert je eigen site op te zetten en de training bereidt je voor op een carrière in full stack development met behulp van portfolioprojecten. Deze training is af te ronden in vier tot acht maanden.

Check onze IT-opleidingen

IT community voor de beste IT-professionals Banner

IT community voor de beste IT-professionals

In onze IT Community delen IT-professionals hun visie, kennis en ervaringen rondom trends in IT. Ben jij klaar om je netwerk en kennis in IT een boost te geven? Sluit je dan aan bij onze community!

Meld je nu aan

Welke vaardigheden heb je nodig als full stack developer?

Kennis van CSS, JavaScript en HTML is onmisbaar voor full stack developers. Andere nuttige programmeertalen zijn onder andere C#, Python, Java, .NET en PHP. Deze zijn nodig voor de back end. Daarnaast zijn AngularJS en VueJS nuttige front end frameworks waar je bekend mee wilt zijn. Als full stack developer weet je hoe je webarchitectuur ordent en hoe je geheugenopslag aan de back-end programmeertaal koppelt.

Naast de nodige kennis en vaardigheden beschikt een full stock developer over de onderstaande competenties. Zo ben je:

 • Analytisch;
 • Nieuwsgierig;
 • Communicatief;
 • Oplossingsgericht;
 • Flexibel.

Welke carrièremogelijkheden heeft een full stack developer?

Als full stack developer heb je jezelf al ontwikkeld tot een veelzijdige professional. Veel full stack developers beginnen in front end development voordat ze doorgroeien naar full stack. Als junior full stack developer groei je in een aantal jaar uit tot een medior en uiteindelijk word je een senior full stack developer. Daarnaast is het mogelijk om de next steps in een andere richting te zetten. Denk hier bijvoorbeeld aan een carrière als lead developer, cyber security-analist, IT-manager of CIO.

Waar werkt een full stack developer?

Full stack developers vind je voornamelijk bij IT-organisaties die voor toonaangevende opdrachtgevers websites opzetten of applicaties ontwikkelen. Daarnaast is het mogelijk dat je voor een organisatie aan de slag gaat die niet enkel ICT-diensten levert, maar die hier wel afhankelijk van is, bijvoorbeeld een bank. Als full stack developer is het ook een optie om als freelancerte werken. In dit geval kun je veel van je werk vanuit huis doen.

Met wie werk je samen als full stack developer?

Als full stack developer werk je in een team dat bestaat uit verschillende professionals. Dit kunnen andere full stack developers zijn, maar ook front end en back end developers. Daarnaast heb je te maken met software testers, grafisch ontwerpers, functioneel ontwerpers, SEO-specialisten en UX designers. Samen zorgen jullie ervoor dat ieder project slaagt.

Voordelen werken als full stack developer via Yacht

Wanneer je werkt via Yacht heb je de volgende voordelen: 

 • Uitdagende opdrachten bij de voornaamste opdrachtgevers. Door onze nauwe samenwerking bieden we je de vacatures als eerste aan;
 • Goed salaris, bonusregeling en mogelijk een leaseauto;
 • Ons onboarding programma, persoonlijke loopbaanbegeleiding en diverse opleidingsmogelijkheden;
 • HR-begeleiding op maat om te blijven werken aan jouw carrière;
 • Member van de IT-community: ons kennisnetwerk van 1000+ professionals en vakexperts om IT trends & ervaringen te delen.

Bekijk onze full stack developers vacatures

Veelgestelde vragen over full stack developer

Wat verdient een full stack developer?

Gemiddeld verdient een full stack developer in Nederland €3.770 bruto per maand. Hoeveel je precies gaat verdienen, is onder andere afhankelijk van je opleiding, je ervaring en de organisatie waar je aan de slag gaat.

Welke programmeertalen zijn belangrijk voor full stack developers?

Als full stack developer moet je overweg kunnen met programmeertalen voor de front ends en back ends van websites. Denk onder andere aan JavaScript, CSS, Java, Python en C#.

Hoe word je full stack developer?

Full stack developer worden? Volg dan een hbo-opleiding of een universitaire opleiding in de ICT-richting, zoals de opleiding Informatica. Als je je wilt laten omscholen, zijn er verschillende trainingen beschikbaar die je kunnen helpen een carrièreswitch te maken.

Met wie werk je samen als full stack developer?

Als full stack developer werk je samen met veel verschillende professionals. Denk onder andere aan front end en back end developers. Het is ook mogelijk om in een team aan de slag te gaan dat voornamelijk uit full stack developers bestaat.