Vitaliteitsmanagement: 5 inzichten om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren Cover

Vitaliteitsmanagement: 5 inzichten om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren

Vitaliteit op de werkvloer is cruciaal om duurzame inzetbaarheid en optimale prestaties van professionals te realiseren. Geen wonder dus, dat vitaliteitsmanagement en vitaal leiderschap bij steeds meer werkgevers een sleutelrol innemen. Lees hier hoe je de vitaliteit van professionals verbetert.

Op deze pagina: 

Wat is vitaliteitsmanagement?

Vitaliteitsmanagement is de optelsom van alle maatregelen die een organisatie neemt om professionals vitaal te houden of te krijgen. Denk daarbij aan maatregelen voor gezond eten en bewegen, maar ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden, loopbaanplanning en scholing.

Dit zijn de voordelen van vitaliteit op de werkvloer

Vitaliteit op de werkvloer optimaliseert de prestaties van professionals en vergroot de tevredenheid van werknemers met hun werk. Dat komt door de volgende voordelen van vitaliteit:

  • Proactiviteit: vitale medewerkers hebben meer energie en stellen zich daarom proactief op; 
  • Creativiteit: vitale medewerkers hebben minder stress en laten daarom hun creativiteit de vrije loop. Dat bevordert de innovatie binnen een organisatie; 
  • Wendbaarheid: vitale medewerkers bewegen makkelijker mee met veranderingen en vergroten zo de wendbaarheid van de organisatie;
  • Duurzame inzetbaarheid: vitale medewerkers zijn gezonder en daarom duurzamer inzetbaar binnen de organisatie. Daardoor is er minder verzuim;
  • Duurzaam werkgeverschap: vitale medewerkers zijn meer tevreden met hun werk en blijven daarom langer bij een organisatie. Op die manier draagt vitaliteitsmanagement bij aan het realiseren van duurzaam werkgeverschap.

Vitaliteitsmanagement: zó verbeter je de vitaliteit van je medewerkers

Vitale professionals zijn cruciaal voor het succes van een organisatie. Starten met vitaliteitsmanagement? Focus op de volgende aspecten:

  1. Start met amplitief werken
  2. Investeer in persoonlijke ontwikkeling
  3. Optimaliseer de werk-privébalans
  4. Stimuleer een gezonde leefstijl
  5. Creëer een goede werkplek

1. Start met amplitief werken

Met amplitie focus je binnen je organisatie op wat er goed gaat, om dat vervolgens te optimaliseren. Ga met professionals in gesprek en onderzoek wat hen de meeste energie geeft. Geef hen vervolgens de ruimte om daar meer aandacht aan te besteden en creëer een omgeving waarin zij hun talenten maximaal benutten. Op die manier vergroot je de bevlogenheid en daarmee de vitaliteit van je medewerkers.

2. Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren, investeer je in een Leven Lang Ontwikkelen. Bijvoorbeeld door opleidingsmogelijkheden en coaching te bieden, ongeacht de fase waarin ze zich bevinden in hun carrière. Vraag je medewerkers waarin zij zich verder willen ontwikkelen en investeer ook in opleidingen die niet direct werkgerelateerd zijn. Door ruimte te bieden om hun interesses uit te diepen, vergroot je de vitaliteit van professionals.

3. Optimaliseer de werk-privébalans

Een belangrijke pijler om de vitaliteit van je medewerkers te realiseren en te behouden is een goede werk-privébalans. Voldoende vrije tijd en een duidelijke scheiding tussen werk en privé zorgen namelijk dat medewerkers opladen en hun stress afneemt. Ga daarom met je medewerkers in gesprek en vraag wat zij nodig hebben voor een optimale werk-privébalans.

4. Stimuleer een gezonde leefstijl

Om de vitaliteit van je medewerkers te verbeteren, stimuleer je hen om gezond te leven. Bijvoorbeeld door op de werkvloer gezond eten aan te bieden en hen aan te moedigen om te fietsen naar hun werk. Motiveer professionals hierin door een bijdrage te leveren voor het aanschaffen van een fiets.

5. Creëer een goede werkplek

Verhoog de vitaliteit van je medewerkers door een aangename werkplek te creëren. Denk daarbij aan de luchtkwaliteit op de werkplek, die je bijvoorbeeld verbetert door planten neer te zetten. Zorg daarnaast voor goede, ergonomisch verantwoorde bureaustoelen en andere kantoorspullen.

Vitaal leiderschap: essentieel in vitaliteitsmanagement

Om een vitale organisatie te realiseren, is vitaal leiderschap essentieel. Wanneer een teamleider zelf het goede voorbeeld geeft door gezond te leven en grenzen aan te geven, is de kans groter dat medewerkers dat ook doen. Bovendien beïnvloedt de werkwijze van een manager die van andere professionals. Stuur bijvoorbeeld geen mails buiten werktijd, zodat medewerkers ook niet het gevoel krijgen dat ze die buiten werktijden moeten beantwoorden.

Maak impact als futureproof HR-professional Banner

Maak impact als futureproof HR-professional

De markt en de organisaties waarin HR-professionals zich bewegen is volop in ontwikkeling. Download de paper Futurizing HR om up-to-date te zijn van de laatste ontwikkelingen, innovaties en uitdagingen.

Download de paper

Veelgestelde vragen over vitaliteitsmanagement

Wat is vitaliteitsmanagement?

Vitaliteitsmanagement is de optelsom van alle maatregelen die een organisatie neemt om professionals vitaal te houden of te krijgen. Denk daarbij aan om maatregelen voor gezond eten en bewegen, maar ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden, een goede werk-privébalans en opleidingsmogelijkheden. Lees hier hoe je vitaliteit op de werkvloer verbetert.

Hoe verbeter je de vitaliteit op de werkvloer?

Om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren, implementeer je vitaliteitsmanagement. Start met amplitief werken, investeer in persoonlijke ontwikkeling en optimaliseer de werk-privébalans. Lees hier vijf inzichten om de vitaliteit op de werkvloer te verbeteren.