Zo'n vijftien jaar is Ruud Lubbers actief voor de Rabobank als hij in 2021 overstapt naar de Belastingdienst. Als Yacht-professional heeft hij behoefte aan 'meer variatie en nieuwe prikkelingen'. Een wens die, weliswaar later dan beoogd, in vervulling gaat. Een verhaal over 'voor je het weet ben je weer een aantal jaren verder' en bovenal 'laat je horen en zet je netwerk in!'.
In vaste dienst
Spreken met Ruud over zijn werk is ronduit prettig. Enthousiast vertelt hij over zijn loopbaan bij de Rabobank, eerst als medewerker in vaste dienst en later als Yacht-professional. "Van 2005 tot 2012 heb ik bij de Rabobank op de loonlijst gestaan, een periode waarin ik diverse controlewerkzaamheden verrichtte. Zowel bij lokale banken als bij Rabobank Nederland. Op die periode kijk ik met een goed gevoel terug, zeker, maar ik voelde de behoefte aan meer variatie en nieuwe prikkelingen groeien. En dat bracht me bij Yacht."
Plug-and-play
Ruud vindt bij Yacht wat hij zoekt, maar een afscheid van de Rabobank blijft vooralsnog uit. “De eerste opdracht bij Yacht was terug bij de Rabobank, logisch, ik was Plug -and - Play.”, zo stelt Ruud. Zijn opdracht bij de Rabobank is er bovendien eentje met grote maatschappelijk impact. Ruud wordt ingezet bij het Uniform Herstelkader Rentederivaten. Niet alleen de Rabobank, ook tal van andere banken moeten komen met compensatievoorstellen richting het mkb. Allerlei partijen kijken kritisch mee: van Tweede Kamer tot de Autoriteit Financiële Markten.
Zo’n 4,5 jaar is Ruud bij dit project betrokken. Maar wie denkt dat hij vervolgens de bankenwereld verlaat, heeft het mis. Hoewel hij bij zijn start bij Yacht al heeft aangegeven ‘iets anders te willen dan de bankenwereld’, blijft hij op zijn plek. “Een manager binnen de Rabobank met wie ik een goede band had opgebouwd, vroeg me of ik wilde aansluiten bij het zogeheten KYC-traject, dat staat voor know your customer. Oftewel: ken je klant, weet of zijn of haar geld legaal is en er bijvoorbeeld geen witwaspraktijken plaatsvinden. Ook weer een heel interessant en gevoelig item en ik voelde me vereerd.”
Zekerheid en veilige omgeving
Ruud heeft geen spijt van zijn beslissing toen, maar stelt achteraf wel dat hij anders had moeten handelen. Eerst zegt hij: “Je rolt van opdracht naar opdracht en voor je het weet ben je weer een aantal jaren verder.” Om te vervolgen met: “Ik had me anders moeten opstellen na afronding van het rentederivatenproject. Toen had ik nadrukkelijker moeten aangeven écht wat anders te willen. Waarom ik dat niet deed? Ik denk enerzijds omdat ik me gestreeld voelde, zoals ik net al zei. En aan de andere kant omdat ik een persoon ben die waarde hecht aan zekerheid, aan een veilige omgeving. Ik liep bij de betreffende Rabobank alweer zes jaar rond als interimmer. Dat is langer dan de gemiddelde medewerker in vaste dienst op dat moment.”
Tijd en ruimte voor vervolgstappen
Per 1 juli eindigt de opdracht van Ruud bij de Rabobank. Nu kiest de Yacht-professional niet voor de veilige en makkelijke weg, een opdracht bij een andere bank. Hij neemt - klussend in zijn nieuwe huis en vakantievierend - een paar maanden de tijd om na te denken over zijn vervolgstappen. Samen met de consultants van Yacht wordt bovendien gekeken naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Ruud is sowieso vol lof over de manier waarop Yacht hem in die periode faciliteert. “Ik kreeg alle ruimte en tijd om de balans op te maken en mijn vervolgstappen te bepalen. Yacht ervaar ik sowieso als een werkgever die altijd voor je klaarstaat op het vlak van je persoonlijke ontwikkeling. Nu dus ook. Ze vroegen me wat ik wilde, welke mogelijkheden ik zag en op welke punten ik bij een bepaalde keuze nog verder zou moeten groeien”, vertelt Ruud, die daarnaast de waarde van zijn interne netwerk bij Yacht ervaarde. “Ik heb in alle jaren bij Yacht veel tijd en energie gestoken in het opbouwen van een netwerk. Een goed netwerk vind ik voor een professional zeer belangrijk. Mijn tip bij het opbouwen van contacten? Wees jezelf, zodat je collega’s je leren kennen zoals je echt bent. Ik heb het ook letterlijk op mijn lichaam staan: come as you are. Ben wie je bent. Dat maakt je uniek en juist dat unieke maakt dat je iets toevoegt aan een netwerk. En als je iets toevoegt, dan mag je ook iets vragen. Niet voor niets luidt een gezegde: je krijgt wat je geeft.”
Veel maatschappelijke impact
Met behulp van zijn Yacht-netwerk komt Ruud bij de Belastingdienst terecht. Een collega, beveelt hem aan en hij komt uit bij het project Herstelkader Toeslagen. Met centraal de toeslagenaffaire ook nu weer een opdracht met veel maatschappelijke impact. “Toeval of niet, ik weet in ieder geval dat ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel heb. Weer gaat het om een onderwerp dat er echt toe doet. En kun je dan een klein stukje bijdragen aan de oplossing, bijvoorbeeld dat de ouders krijgen waarop ze recht hebben, dan geeft dat een heel voldaan gevoel.”
Samenspel met tal van mensen
Ruud vervult de functie van kantoorregisseur en zit bij de controlregie, de stafafdeling van het project. Hoeveel zaken zijn in behandeling? Waar loop je tegenaan? Hoeveel ouders wachten nog? Dit en meer bespreekt hij met de collega’s die de gestelde doelen moeten halen, geformuleerd in aantallen ouders. “Ik doe ook aan data- en procesanalyse. Hoe lopen de processen? Welke data worden gegenereerd en hoe kunnen we verbeteringen doorvoeren? Het is een samenspel met tal van mensen, van procesregisseurs en -eigenaren tot teamleiders en data-analisten”, vertelt Ruud, die ook druk is met het ontwikkelen van een model voor capaciteitsplanning van de diverse processen.
Eigen boodschap in praktijk brengen
Opgeteld en wel heeft Ruud nu zijn projecten bij een nieuwe opdrachtgever, en heeft hij volop nieuwe prikkelingen en variatie. Hij zit op zijn plek en focust volledig op zijn huidige opdrachten. “Ik merk dat ik hier echt van toegevoegde waarde ben. De opleidingen die ik in de voorbije jaren via Yacht heb gevolgd, waaronder scrum en lean, komen me nu goed van pas. Met het analyseren en het leggen van verbanden kan ik mijn ei goed kwijt. Er wordt naar mijn ideeën voor het verbeteren van processen en systemen geluisterd, ik kan oplossingen aandragen en voel waardering. Als lid van een stafafdeling voorzie ik het management vanuit mijn rol van sturingsinformatie, ik signaleer en adviseer”, vertelt Ruud, die niet kan ingaan op de vraag wat het verschil is tussen de bankenwereld en de overheid. “Ik heb maar bij een bank gewerkt en dan ook nog op specialistische onderwerpen. Bovendien zit ik nu nog maar kort bij de overheid.”
En dat, zoals gezegd, tot volle tevredenheid. Ruud ziet zich bij de overheid zeker nog wel een tijd functioneren. Maar komt er weer een gevoel naar boven van ‘ik wil eigenlijk wat anders’, dan weet hij wel zeker dat hij zijn eigen boodschap aan alle professionals zelf daadkrachtiger dan voorheen in de praktijk brengt: “Laat je horen en zet je netwerk in!”