Een man van 50+ die door reorganisatie werkloos raakt en vanuit een WW-situatie op zoek moet naar een nieuwe baan. Een jongedame uit Syrië die naar Nederland is gevlucht en weer als tandartsassistent aan de slag wil. Iemand die na een langdurige ziekte nooit meer volledig herstelt, wil aangepast werk gaan doen en ondervindt een weerbarstige arbeidsmarkt. Deze mensen hebben een uitdaging in het vinden van duurzaam en passend werk. Het kan zijn dat ze hulp nodig hebben, waar uw en onze organisatie bij kunnen helpen. Misschien bent u wel wettelijk gebonden aan social return. Of is het gewoon een morele plicht om iets terug te doen voor de samenleving waarin onze organisaties floreren?
Wij geloven hartstochtelijk in het laatste. Betekenisvol werk maakt mensen gelukkig. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van onze moederorganisatie Randstad. Arbeidsparticipatie is - net als een veilig thuis, een stabiele sociale omgeving en een relatief goede gezondheid - een van de pijlers die het leven betekenis geven. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn dit geen vanzelfsprekende ‘sleutels tot geluk’. Het is daarom juist zo belangrijk dat u en wij gezamenlijk een mooie bijdrage leveren om deze sleutels voor hen binnen handbereik te brengen.
Vanuit onze rol als MSP verkleinen we de afstand tot de arbeidsmarkt voor SROI kandidaten door hen:
- Op te nemen in ons eigen midden;
- Voor te bereiden, te begeleiden en in hun kracht te zetten;
- Duurzaam te plaatsen samen met en bij onze opdrachtgevers.
Wat we concreet doen en kunnen
In dit document nemen we u ter inspiratie mee in een drietal recente voorbeelden, te weten de Leveranciersbijeenkomst gemeente Groningen, het Bemiddelingsprogramma voor vluchtelingen bij gemeente Almere en Werkgelegenheidsproject ICT vanaf Morgen.
1. Leveranciersbijeenkomst gemeente Groningen
In maart hebben wij vanuit YIS (Yacht Inhouse Services) samen met gemeente Groningen en veertig deelnemers een SROI-bijeenkomst gehouden in stadion de Euroborg. Doel: gemeente Groningen en leveranciers samenbrengen en inspireren om samen tot mooie SROI-invullingen te komen. Met een jaarlijkse SROI-KPI van 1% van de omzetwaarde, hebben we een flinke uitdaging, waar we zowel onze leveranciers als de gemeente Groningen hard nodig hebben. Daaruit is bovengenoemd evenement geboren. Om met afgevaardigden van de gemeente, leveranciers, de doelgroep en wijzelf samen te netwerken, verbinden, inspireren en kennis en praktische tips uit te wisselen. Al met al kijken we met een heel tevreden gevoel terug op deze bijeenkomst en zijn we ervan overtuigd dat we hier met elkaar een positieve opvolging aan gaan geven binnen gemeente Groningen.
2. Bemiddeling van vluchtelingen bij gemeente Almere
Rondom de mogelijkheden van asielzoekers en statushouders om te werken in Nederland speelt momenteel veel. Er zijn legio obstakels weg te nemen: het verkrijgen van een BSN-nummer, een bankrekening openen, pas na zes maanden mogen werken en de momenteel veelbesproken 24-weken-eis. Ook het proces van aanvragen van een tewerkstellingsvergunning duurt ongeveer vijf weken. Daarnaast spelen vooroordelen regelmatig een belemmerende rol, net als de lange doorlooptijden om een asielstatus te verkrijgen. Alsof asielzoekers niet al genoeg aan hun hoofd hebben. Het resultaat is dat mensen met een migratieachtergrond oververtegenwoordigd zijn in de bijstand en moeilijk werk vinden.
Daarom is onze opdrachtgever gemeente Almere (waar wij sinds 2022 intermediaire dienstverlening uitvoeren) samen met onze moederorganisatie Randstad begin dit jaar de pilot ‘Toeleiding naar werk voor statushouders en asielzoekers’ gestart. In dit proefproject begeleidt Randstad samen met het COA en betreffende gemeente azc-bewoners vroegtijdig en op maat naar passend werk. Doel is om de bestaande ‘Meedoenbalies’ op een azc te verbreden naar betaald werk binnen de bestaande juridische kaders. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente en werkgevers, zodat meer deelnemers betaald werk krijgen. Inmiddels zijn de eerste matches met werkgevers gemaakt. De pilot wordt in de zomer van 2023 afgerond en geëvalueerd. Het streven is om hier vanuit de Yacht Group verder op voort te bouwen, door pro bono inzet van onze kennis en expertise op het gebied van het begeleiden van nieuwkomers en de nieuwe Wet inburgering. Wij vanuit YIS geloven dat de pilot een goede kans van slagen heeft, omdat - ook vanwege de krapte op de arbeidsmarkt - onze opdrachtgevers nog eerder geneigd zijn om statushouders op te nemen in hun midden.
Een specifieke urgente situatie is die van tienduizenden Oekraïense vluchtelingen die in Nederland hun leven weer proberen op te pakken. Speciaal voor deze groep hebben we een Engelstalige startpagina aan Yacht.nl toegevoegd. Hier leggen we onder andere uit wie wij zijn en wat de werkgerelateerde mogelijkheden en beperkingen voor Oekraïners zijn. Ook bieden we hen kosteloos Engelse en Nederlandse les aan. Natuurlijk vinden ze op deze site ook functies (van ongeschoold tot en met hbo+) waar we hen voor kunnen bemiddelen. Een mooi voorbeeld van een concreet resultaat is dat vier Oekraïense vluchtelingen zijn aangenomen als locatiemanager op de opvanglocaties in Almere, voor het YIS programma van deze opdrachtgever.
3. ICT vanaf Morgen
Waar mogelijk kopen wij sociaal in. Een recent voorbeeld van sociaal inkopen, of beter gezegd ‘sociaal doneren’, is dat we onze afgeschreven laptops doneren aan ‘ICT vanaf Morgen’ in Alkmaar en Zaandam. Met het refurbishen van onze gemiddeld 1.500 afgeschreven laptops per jaar (Randstad breed), biedt deze sociale onderneming ongeveer 7,5 fte met een afstand tot de arbeidsmarkt een jaar lang werk, leidt hen op tot volwaardige ict’ers. In sommige gevallen stromen zij daarna door richting een vervolgbaan in het bedrijfsleven. We geven onze opdrachtgevers graag de kans om deze gecertificeerde en praktijkgerichte ict’ers op te nemen in hun midden of hun diensten af te nemen.
Overigens krijgen wij 10% van de gedoneerde laptops na het refurbishen terug, om in te zetten voor een goed doel naar keuze. Enkele tientallen laptops zijn al aan statushouders gegeven die via ons een leerwerktraject volgen bij de NS. Ook hebben we een aantal laptops gedoneerd aan organisaties die hulp bieden aan de slachtoffers van de aardbeving in Turkije.
Wat is er mogelijk bij u?
Bovenstaande is slechts een greep uit onze SROI-portfolio. We hebben voor elke situatie een oplossing en anders creëren we die. Nieuwsgierig geworden naar hoe SROI concreet binnen uw organisatie maximaal ingezet kan worden? Laat het ons weten, dan nemen wij contact met u op.
Meer weten over een zorgeloze externe inhuur van professionals?Check hoe je grip op inhuur krijgt